• Αναζήτηση
 • Λαμπρινίδης προς Αλβανία: «Επιστρέψτε σε ευρωπαϊκή τροχιά»

  Το μήνυμα ότι η Αλβανία πρέπει να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ευρωπαϊκή της τροχιά μετέφερε στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ο κ. Στ. Λαμπρινίδης

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Το μήνυμα ότι η Αλβανία πρέπει να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ευρωπαϊκή της τροχιά μετέφερε στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ο κ. Στ. Λαμπρινίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στα Τίρανα μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι σε μία προσπάθεια να «συνετιστεί» η ηγεσία της χώρας και να σταματήσει την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση που απειλεί να οδηγήσει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε αδιέξοδο. Η επίσκεψη έγινε έπειτα από πρόταση που είχε υποβάλλει ο κ. Λαμπρινίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου.

  Η Αθήνα εκτιμά ότι η σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Εντι Ράμα δημιουργεί προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αφαιρεί από την Ελλάδα ένα μοχλό πίεσης προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε τομείς που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, όπως π.χ τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

  Αλλωστε, τους τελευταίους μήνες, το θερμόμετρο των ελληνοαλβανικών σχέσεων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα για μία σειρά λόγων. Οι τοπικές εκλογές και οι προσπάθειες να ελεγχθούν πολιτικά περιοχές στις οποίες κυριαρχεί το ελληνικό μειονοτικό στοιχείο, η αντιπαράθεση για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ορίων που αρνούνται να επικυρώσουν τα Τίρανα, αλλά και η ιστορία της απογραφής δοκιμάζουν τις διμερείς σχέσεις. Στο θέμα της απογραφής πάντως έχει υπάρξει εσχάτως μία θετική εξέλιξη, καθώς υπάρχει πλέον η υποχρέωση να καταγράφεται η εθνική καταγωγή – ζήτημα κρίσιμο για την ελληνική μειονότητα.

  Παράλληλα, στην Αλβανία επικρατεί γενικότερα ένα εθνικιστικό κλίμα και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Μπερίσα εξέταζε το ενδεχόμενο ακόμη και να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του μέλος του κόμματος των Τσάμηδων. Ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός δεν έχει ακόμη γίνει, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί και η εθνικιστική ρητορική να περιβληθεί με κυβερνητικό μανδύα.
  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk