Οι παραγωγοί της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης ακύρωσαν το, προγραμματισμένο για τις 15 Σεπτεμβρίου, σόου της κόρης του προέδρου του Ουζμπεκιστάν ύστερα από πιέσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία για το καθεστώς της παιδικής εργασίας που εφαρμόζεται στη χώρα της.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώσουμε το σόου (της φίρμας) Guli στις 15 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Ζακ Άιχμαν εκ μέρους της διοργάνωσης μέσω ενός e-mail.

Μπορεί να μην αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση, η οργάνωση Human Rights Watch, ωστόσο, ήταν σε επαφή με τους οργανωτές για περίπου μία εβδομάδα διατυπώνοντας ενστάσεις για το σόου με την υπογραφή της Γκαλναρά Καρίμοβα διότι στην πατρίδα της, το Ουζμπεκιστάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η απόφαση της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης να ακυρώσει το σόου της κόρης του διεφθαρμένου ηγέτη του Ουζμπεκιστάν στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας ότι τα φρικιαστικά τεκμήρια (για παραβίαση) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζήτημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Καρίμοβα είναι η μεγαλύτερη κόρη του ηγέτη του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοβ. Κατείχε διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση της χώρας της, καθώς και διπλωματικά πόστα στην Ισπανία και αλλού, ενώ ζει με το γιο και την κόρη της.

Η φετινή δεν θα ήταν η πρώτη της παρουσία στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης που υποστηρίζει η Mercedes – Benz. Είχε συμμετάσχει και στην περσινή διοργάνωση, αλλά οι οργανώσεις, όπως είπαν «δεν είχαν προετοιμαστεί» να τη μποϊκοτάρουν.