Η απόλυτη ευστοχία (5/5) στα σουτ τριών πόντων που είχε η Εθνική Ανδρών στα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης ήταν… σχεδόν βέβαιον ότι θα εγκατέλειπε σταδιακά την ομάδα του κ. Ηλία Ζούρου, η οποία «ξέχασε» να φορέσει την αμυντική πανοπλία της και ηττήθηκε (83-67) από την Ρωσία του κ. Ντέιβιντ Μπλατ στη 2η αγωνιστική της Β’ Φάσης του Ευρωμπάσκετ. Μετά τη δεύτερη ήττα της στη διοργάνωση, η Εθνική έχει έξι βαθμούς στον ΣΤ’ Ομιλο και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τελευταίου αγώνα της απέναντι στη Γεωργία (12/9, 18.00) – θα πάρει την τρίτη θέση στον όμιλό της και θα αντιμετωπίσει την ηττημένη του σημερινού (11/9, 18.00) ντέρμπι Ισπανίας – Γαλλίας στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό των Λιθουανών, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του Ε’ Ομίλου (Ισπανία ή Γαλλία) την Πέμπτη 15/9 στις 18.00, ωστόσο οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την ανανεωμένη ελληνική ομάδα να τα βάλει με ένα εκ των δύο μεγαθήριων, που έχουν ως στόχο την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ. Εξ αρχής, ο στόχος της Εθνικής ήταν η πρόκριση στην πρώτη οκτάδα και εφόσον κατάφερε να τον εκπληρώσει, ο «τελικός» για αυτή θα είναι _ εφόσον αποκλειστεί στο χιαστί παιχνίδι από την Ισπανία ή την Γαλλία _ ο πρώτος αγώνας κατάταξης (θέσεις 5-8), που θα κρίνει την είσοδο στην πρώτη εξάδα της διοργάνωσης, ήτοι τη συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά, το οποίο θα προηγηθεί των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το ερχόμενο καλοκαίρι.

Κρίμα, πάντως, γιατί απέναντι στη Ρωσία, η ελληνική ομάδα είχε τα φόντα να πετύχει κάτι καλύτερο, αλλά «πλήρωσε» την ευάλωτη άμυνά της, η οποία επέτρεψε στους αντιπάλους της να σημειώσουν οκτώ πόντους πάνω από τον μέσον όρο τους (75 π.) και να δεχθεί 19 περισσότερους πόντους από τον δικό της μέσον όρο στην άμυνα (64 π.). Εχοντας το μυαλό της στον ρώσο ηγέτη Αντρέι Κιριλένκο, οι έλληνες διεθνείς άφησαν τον Τιμοφέι Μαζγκόφ να κάνει πάρτι σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ στο Ευρωμπάσκετ (με 19 πόντους) και τον Αλεξέι Σβεντ επίσης να φτάσει στην παραγωγικότερη επιθετικά βραδιά του (15 πόντοι) «καταστρέφοντας» με όποιο τρόπο ήθελε την αμυντική αντιμετώπιση του ρωσικού «πικ εντ ρολ».

Εξ ου και η «έκρηξη» του κ. Ζούρου μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν τα 14 σερί άστοχα σουτ τριών πόντων της ελληνικής ομάδας, η οποία ξεκίνησε με 5 στα 5, αλλά ευστόχησε ξανά στην… εικοστή προσπάθεια για τρίποντο. Πλέον ήταν πολύ αργά. Οι Ρώσοι είχαν αποκτήσει το «momentum» του αγώνα και η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος…

ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 5 (3 ρ., 3 ασ.), Ζήσης 10 (2/2 δ., 1/1 τρ., 3/3 β.), Βασιλειάδης, Καλάθης 7, Φώτσης 10 (1/2 δ., 2/5 τρ., 2/2 β., 4 ρ.), Παπανικολάου 3 (4 ρ.), Μαυροειδής 4, Μπράμος 8 (2/7 τρ.), Κουφός 15 (6/9 δ., 3 /4 β., 3 ρ.), Καϊμακόγλου 5 (3 ρ., 2 κλ., 3 λ.).

ΡΩΣΙΑ: Βοροντσέβιτς 6, Μαζγκόφ 19 (7/8 δ., 5/5 β., 5 ρ., 3 τ.), Μπίκοφ 4 (4 ασ.), Φριτζόν 6 (5 ρ.), Σβεντ 15 (6/8 δ., 1 /2 τρ., 0/2 β., 3 ρ.), Χριάπα 11 (5/6 δ., 0/2 τρ., 1 /2 β., 7 ρ., 5 ασ.), Αντόνοφ, Μόνια 6, Πονκρασόφ 3, Κιριλένκο 13 (2/6 δ., 2/2 τρ., 3/6 β., 8 ρ., 5 ασ., 2 κλ.).

Τα άλλα αποτελέσματα του ΣΤ’ Ομίλου:

Γεωργία – Φινλανδία 73-87
πΓΔΜ – Σλοβενία 68-59

Η Βαθμολογία: Ρωσία, πΓΔΜ 8 β., Ελλάδα 6 β., Σλοβενία, Φινλανδία 5 β., Γεωργία 4 β..

Η 3η (και τελευταία) αγωνιστική (12/9):


Σλοβενία – Φινλανδία 15.30 (σπορ+)
Ελλάδα – Γεωργία 18.00 (ΕΤ1)
Ρωσία – πΓΔΜ 21.00 (ΕΤ1)

Ζούρος: «Με τέτοια άμυνα δεν πάμε πουθενά»!

Ενοχλημένος από την «απαράδεκτη άμυνα», όπως είπε χαρακτηριστικά, εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Ηλίας Ζούρος στις δηλώσεις του. «Συγχαρητήρια στη Ρωσία. Εμείς παίξαμε πολύ άσχημα. Η άμυνά μας ήταν ένα μεγάλο μηδέν. Αν συνεχίσουμε να παίζουμε αυτή την άμυνα δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Φάνηκε σαν να μη θέλουμε να παίξουμε. Κάναμε μακράν το χειρότερο παιχνίδι μας. Δεν ήταν το χειρότερο απέναντι στην πΓΔΜ, αλλά το σημερινό. Δεν έχω κάποια προτίμηση για τα προημιτελικά. Προτιμώ να παίζει καλό μπάσκετ η ομάδα μου και να παίζει καλή άμυνα. Αν παίζουμε τέτοια άμυνα, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», υποστήριξε ο 45χρονος κόουτς, ο οποίος είχε και άλλα να πει:

«Δεν κατηγορώ κανέναν προσωπικά, δεν έχω παράπονα από κάποιον συγκεκριμένα. Γενικώς η ομάδα δεν ήταν αυτή που έπρεπε μέσα στο παρκέ. Ήμασταν τραγικοί, απαράδεκτοι κι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Κάναμε ήρωες δύο παίκτες, τον Μαζγκόφ και τον Σβεντ που συνήθως σκοράρουν από επιθετικό ριμπάουντ. Εμείς δεν προσέξαμε καθόλου τα πικ εντ ρολ των Ρώσων. Αυτή η εικόνα που παρουσιάσαμε θα είναι σεμινάριο για το πως δεν αντιμετωπίζεται το πικ εντ ρολ», σχολίασε ο κόουτς της Εθνικής, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τη μη χρησιμοποίηση του Γιάννη Μπουρούση στο δεύτερο ημίχρονο αποκρίθηκε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μείνει στα… αποδυτήρια της ομάδας.

«Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς», αποκρίθηκε, αλλά είναι προφανές ότι τον έχει ενοχλήσει η μόνιμη «ζοχάδα» του Μπουρούση, όχι μόνο στην Εθνική, αλλά και στον προηγούμενο σύλλογό του, Ολυμπιακό. Κρίμα, γιατί στο πρώτο ημίχρονο, οπότε και χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ καλός στην αγωνιστική συμπεριφορά του συνεισφέροντας 5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Στην αίθουσα Τύπου μίλησε και ο Μάικ Μπράμος: «Η Ρωσία έκανε καλό παιχνίδι. Εμείς δεν παίξαμε τόσο καλή άμυνα, ενώ χάσαμε πολλά ριμπάουντ και οι αντίπαλοι είχαν πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα». Ο κ. Ντέιβιντ Μπλατ εκπροσώπησε τη νικήτρια Ρωσία υπογραμμίζοντας: «Πιστεύω πως κάναμε την καλύτερή μας εμφάνιση στο τουρνουά. Μετά το πρώτο μέρος παίξαμε πολύ καλή άμυνα, ενώ ήμασταν εξαιρετικοί στην επίθεση. Κάναμε πολύ λίγα λάθη, φροντίσαμε την μπάλα, τη μοιράσαμε καλά, βρήκαμε τις σωστές λύσεις στις κατάλληλες στιγμές και καταφέραμε να εξουδετερώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού της Ελλάδας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την εικόνα που δείξαμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα».

Φυσικά αποθέωσε τον ρώσο διεθνή σέντερ Τιμοφέι Μαζγκόφ: «Ο Μαζγκόφ έχει κάνει πολλές καλές εμφανίσεις με τη Ρωσία. Όμως η απραξία στο ΝΒΑ είχε σαν συνέπεια να μην έρθει στην προετοιμασία σε καλή κατάσταση. Δουλέψαμε πολύ όμως και πιστεύω πως τώρα είναι σε καλό επίπεδο. Δεν μπορείς να γίνει καλύτερος παίκτης όταν κάθεσαι στον πάγκο και κουνάς την πετσέτα. Δεν ξέρουμε πού θα τερματίσουμε εμείς, πού θα τερματίσουν οι ομάδες στον άλλο όμιλο… δεν ξέρουμε πολλά σε αυτόν τον κόσμο. Εμάς μας ενδιαφέρει να παίζουμε καλά, όπως κάναμε σήμερα. Κοιτάμε μόνο το ματς με τα Σκόπια, που είναι μια πολύ καλή ομάδα. Είναι μια σκληρή ομάδα, που επίσης κέρδισε την Ελλάδα με διαφορά. Ανυπομονώ για το ματς».

Τέλος, τον λόγο πήρε και ο Μαζγκόφ, συμπαίκτης του Κώστα Κουφού στους Ντένβερ Νάγκετς: «Κάναμε καλό παιχνίδι. Οι 83 πόντοι που πετύχαμε είναι πάνω από τον μέσο όρο μας. Πλέον θέλουμε τη νίκη απέναντι στα Σκόπια για να πάρουμε την πρώτη θέση στον όμιλο»…