Νέο σκηνικό δημιουργεί στα ιδιοκτησιακά-διοικητικά του Παναθηναϊκού η δήλωση οριστικής αποχώρησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη από το Τριφύλλι. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης ξεκαθάρισε ότι οι μετοχές (54,7%) που κατέχει ο ίδιος και η οικογένειά του θα καταστούν ανενεργές, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η διοίκηση και η χρηματοδότηση της ΠΑΕ περνά εξ ολοκλήρου στους υπόλοιπους μετόχους (35,3%) και στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ (διατηρεί εκ του νόμου το 10%), έως ότου βρεθεί ο επενδυτής που θα αποκτήσει το επίμαχο πλέον 54,7% των μετοχών.

Επί του παρόντος πάντως, το τοπίο είναι αρκετά θολό στο Τριφύλλι καθώς στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος υποψήφιος επενδυτής, παρά μόνο ο φόβος της διοίκησης πρωτοδικείου άμεσα, της παύσης πληρωμών τον ερχόμενο Ιανουαρίο και της χρεοκοπίας το ερχόμενο καλοκαίρι. Καταστροφολογία ή πραγματικότητα; Θα αποδειχθεί εν καιρώ…

Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό, πέρα από τη φημολογία που θέλει υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό (Κατάρ και Ρωσία!) να εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στο Τριφύλλι, το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση στρέφεται στους υπάρχοντες μετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και στη στάση που θα τηρήσουν στην παρούσα κρίσιμη περίοδο για τον σύλλογο.

Ηδη, μετά την αποχώρηση του κ. Ι. Βαρδινογιάννη, δύο εκ των βασικών μετόχων, οι κκ. Παύλος Γιαννακόπουλος και Νικόλας Πατέρας ξεκαθάρισαν ότι δεν επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στα διοικητικά της ΠΑΕ, ο κ. Αδαμάντιος Πολέμης μολονότι παραμένει διστακτικός δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία, ενώ αδιευκρίνιστη (ενδεχομένως και καταλυτική) παραμένει η θέση του κατόχου του μεγαλύτερου ποσοστού (11%) στην ΠΑΕ _μετά την αδρανοποίηση Βαρδινογιάννη_ κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.

Οι σκέψεις και οι προθέσεις των βασικών μετόχων

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, τα δεδομένα ως προς τις σκέψεις και τις προθέσεις των βασικών μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν ως εξής:

Α. Βγενόπουλος: Ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του από την ημέρα που αποφάσισε να αποχωρήσει από τα διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον περασμένο Δεκέμβριο. Μολονότι, οι συνεργάτες του λένε ότι πολύ σύντομα θα μιλήσει και θα πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στο Τριφύλλι, επί του παρόντος, παραμένει σιωπηλός, δηλώνοντας ορθά κοφτά «ουδέν σχόλιο». Κατά πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον του, ο Mr. MIG εξετάζει όλα τα δεδομένα, κάνει επαφές με επιχειρηματίες και εφοπλιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ετοιμάζεται να επανέλθει στο προσκήνιο με πρόταση για την βιωσιμότητα της ΠΑΕ.

Ν. Πατέρας: Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, προ ημερών επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να επανέλθει στα διοικητικά δρώμενα του Παναθηναϊκού. «Ολα όσα συμβαίνουν είναι στενάχωρα, αλλά εγώ έχω αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό. Το έχω δηλώσει και δεν ξαναγυρίζω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέρας, ο οποίος έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια επιστροφής του στο τιμόνι του Τριφυλλιού και με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου.

Π. Γιαννακόπουλος: Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν τον ενδιαφέρει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ποδοσφαιρικό Τριφύλλι. «Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά αποκλείω μία τέτοια περίπτωση, αφού αυτό που με ενδιαφέρει είναι το μπάσκετ και μόνο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη (σ.σ. Γιαννακόπουλο), δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Αυτοί που φώναζαν τόσο καιρό για τις μετοχές ας κάνουν κάτι για να τις πάρουν. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Η πόρτα είναι εκεί και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να την χτυπήσει». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το μετοχολόγιο της ΠΑΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είπα ποτέ ότι θα φύγω».

Αδ. Πολέμης: Διαθέτει μόλις το 1,5% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ωστόσο από τον περασμένο χειμώνα δραστηριοποιήθηκε ενεργά με τη διοίκηση του Τριφυλλιού. Κατέλαβε θέση στην τετραμελή διοικούσα επιτροπή των Πρασίνων και «γλυκάθηκε» με την εμπλοκή του στα διοικητικά του συλλόγου. Μολονότι έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι «πρόεδρος μιας χρεοκοπημένης εταιρείας» και παρά το γεγονός ότι αποτελεί υπέρμαχο της πολυμετοχικότητας και των συνεργασιών (προκειμένου να σηκωθεί οικονομικά το βάρος ενός συλλόγου όπως ο ΠΑΟ), εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει το ποσοστό των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη προκειμένου να βγουν οι Πράσινοι από το διαφαινόμενο μετοχικό, διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο. Επίσης, λέγεται ότι τον προσέγγισε και ο κ. Βγενόπουλος προκειμένου να κινηθούν από κοινού για τη διοικητική και οικονομική διαχείριση του Τριφυλλιού…