«Ο Νικ Καλάθης είναι πιθανότατα ο ταχύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ στην καριέρα μου. Οταν βρεθεί στο ανοικτό γήπεδο και τρέχει με την μπάλα αδυνατώ να τον προλάβω, να τον ακολουθήσω. Του λέω: “Νικ, σταμάτα να έλθουμε και εμείς!”. Αν τον αφήσει ο αντίπαλος να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, έχει υπογράψει την καταδίκη του», είχε πει για τον συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό ο Μάικ Μπατίστ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Βήμα της Κυριακής» αμέσως μετά τους τελικούς της Α1 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Επειτα από ένα περιπετειώδες καλοκαίρι εξαιτίας του (σοβαρού όπως απεδείχθη) τραυματισμού στον αστράγαλο, τα πόδια του 22χρονου γκαρντ έχουν… πάρει φωτιά και η ταχύτητά του _ σε συνδυασμό με τις 3,6 ασίστ που μοιράζει κατά μέσον όρο _ έχει συμβάλει καταλυτικά στην αγωνιστική βελτίωση της Εθνικής και φυσικά στην πρόκριση στους «12» του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Λίγες ώρες προτού η ελληνική αποστολή μεταβεί από το Αλίτους στην πρωτεύουσα Βίλνιους, ο ελληνοαμερικανός γκαρντ μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του με τους αναγνώστες του «Βήμα online» ανυπομονώντας για το τζάμπολ της Β’ Φάσης.

-Κατά γενική ομολογία η Εθνική Ανδρών βελτίωσε την εικόνα της, όταν άρχισε να τρέχει στο «ανοιχτό» γήπεδο και να πετυχαίνει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.
«Πιστεύω ότι όντως μπορούμε να πετυχαίνουμε πολλούς εύκολους πόντους σε αυτό που λέγεται στη γλώσσα του μπάσκετ ‘transition’, δηλαδή στη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Οσο καλύτερη άμυνα παίζουμε και όσο ελέγχουμε τα αμυντικά ριμπάουντ, μπορεί να επιτευχθεί ταχύτητα και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, το οποίο είναι αλληλένδετο με την αμυντική προσήλωση. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια από τις καλύτερες άμυνες σε ολόκληρο το Ευρωμπάσκετ και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αυτό είναι και το παιχνίδι της Εθνικής, αλλά και αυτό που μου αρέσει να κάνω όταν παίζω. Να τρέχω στο ανοιχτό γήπεδο και να κάνω ευτυχισμένους τους συμπαίκτες μου».

-Συγκρίνοντας τον Νικ Καλάθη του Ευρωμπάσκετ 2011 με τον άβγαλτο πιτσιρικά του Ευρωμπάσκετ 2009, διαπιστώνουμε ότι οι αριθμοί σου έχουν… απογειωθεί. Από 4,1 πόντους, 2,1 ριμπάουντ και 2 ασίστ κατά μέσον όρο το 2009, η συγκομιδή σου στην πρώτη φάση ήταν 9,4 πόντοι, 4,2 ριμπάουντ και 3,6 ασίστ κατά μέσον όρο.
«Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, έχουν συμβεί αμέτρητα γεγονότα, τα οποία με έχουν βοηθήσει να δω το μπάσκετ και τη ζωή διαφορετικά. Είναι η τρίτη σπουδαία διοργάνωσή μου με την Εθνική, αν συνυπολογίσουμε και το περυσινό Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν για μένα το καλύτερο σχολείο, όπου έμαθα πολλά… κόλπα της δουλειάς κατακτώντας εγχώριους τίτλους, καθώς και την Ευρωλίγκα. Το σημαντικότερο, όμως, που μπορώ να βιώσω αυτή τη στιγμή είναι η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι συμπαίκτες μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα για έναν αθλητή, έτσι και εγώ προσπαθώ να τους δικαιώνω με τις επιλογές μου στο παρκέ. Δεν είναι μυστικό ότι στα πρώτα παιχνίδια έψαχνα τον καλό εαυτό μου, αλλά τώρα αισθάνομαι σιγουριά στα πατήματά μου και θα είμαι ακόμη καλύτερος στο Βίλνιους».

-Ποια είναι η άποψή σου για τις τρεις αντιπάλους που θα συναντήσει η Εθνική στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ως γνωστόν, θα αντιμετωπίσετε κατά σειρά τις Σλοβενία (8/9), Ρωσία (10/12) και Γεωργία (12/9). Θα τα καταφέρετε να προκριθείτε στην οκτάδα;
«Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη δεν έχουμε μελετήσει λεπτομερώς τις αντιπάλους μας στη δεύτερη φάση. Σήμερα (6/9) είχαμε το ταξίδι από το Αλίτους στο Βίλνιους και ο κόουτς Ζούρος μας άφησε να ξεκουραστούμε για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εικόνα για τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε. Η Σλοβενία έχει αρκετούς παίκτες, όπως ο Λόρμπεκ, ο Σμόντις, ο Λάκοβιτς, που αγωνίζονται σε ομάδες της Ευρωλίγκας και τους ξέρουμε πάρα πολύ καλά από τις αναμετρήσεις μας με τους συλλόγους. Με τη Ρωσία παίξαμε στο τουρνουά της Κύπρου, αλλά η επικείμενη αναμέτρηση θα είναι εντελώς διαφορετική και ο βαθμός δυσκολίας υψηλός. Και φυσικά υπάρχει η Γεωργία, η οποία θεωρητικά είναι ασθενέστερη, αλλά ο βασικός σέντερ της Ζάζα Πατσούλια αγωνίζεται εδώ και οκτώ χρόνια στο ΝΒΑ, ενώ υπάρχουν και άλλοι επικίνδυνοι παίκτες, που χρήζουν σεβασμού. Ολες οι ομάδες θέλουν μεγάλη προσοχή και έχω μάθει να κοιτάζω το κάθε παιχνίδι με τη σειρά του. Πιστεύω ότι η Εθνική έχει τις δυνατότητες, ώστε να φτάσει στην οκτάδα, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάθε βράδυ να παίζουμε με τη μέγιστη συγκέντρωση αφήνοντας στο Αλίτους τα νεκρά διαστήματα που είχαμε σε κάποιους αγώνες».