Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων την ερχόμενη εβδομάδα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί σε κλοιό σκουπιδιών η πρωτεύουσα.

Το σωματείο εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Κυριακή τα μεσάνυχτα, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, οι απολύσεις των οποίων συνεχίζονται.
Μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους διακόσιους, εκείνοι που λόγω λήξης των συμβάσεών τους, έφυγαν από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων το τελευταίο διάστημα, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των εργαζομένων που θα οδηγηθούν στην έξοδο.
Πριν από λίγο, σε συνεδρίαση του, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, επιβεβαίωσε την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για δυναμικές κινητοποιήσεις , τονίζοντας την ανάγκη η Πολιτεία να πάψει να κλείνει τα μάτια στις ανάγκες των πολιτών και στο δίκαιο των εργαζομένων.
Ηδη, όπως λένε από το σωματείο εργαζόμενων, η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα με την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του δήμου, ενώ ιδιαίτερα οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στην αποκομιδή σκουπιδιών σε γειτονιές της Αθήνας.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων κ. Ζαφείρης Μιχάλας «σεβαστήκαμε τον τουρισμό, τις ιδιαιτερότητες της πόλης το καλοκαίρι και τους κατοίκους της πρωτεύουσας, κάνοντας προσπάθειες όλο τον Αύγουστο να ακουστεί η φωνή των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα για παραμονή στην εργασία τους. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση. Κατεβαίνουμε σε απεργία. Είναι εργαζόμενοι από 3 έως 10 χρόνια που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, Σαββατοκύριακα, νύχτες…Έχουμε ήδη 200 απολύσεις από τις 13 Αυγούστου ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου φεύγουν άλλοι 320 και θα καταρρεύσει η πόλη μας. Κάνουμε έκκληση να λυθεί νομοθετικά το θέμα, γιατί και άδικο είναι να βρεθούν στο δρόμο, και τους θεωρεί ο νόμος εργολάβους και δεν τους εντάσσει καν στο ταμείο ανεργίας με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε τα βασικά για τα προς το ζην».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, συναντήθηκε σήμερα με το Σωματείο των Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, για το ζήτημα των συμβασιούχων.

Ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ούτε προκάλεσε το πρόβλημα ούτε είναι σε θέση από μόνος του να το λύσει, επέμεινε στην πάγια θέση του ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί λύση από τη Βουλή και καλεί βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τροπολογία- ειδική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τριετή παραμονή των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο Αθηναίων.