Τεστ πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού

Το πρώτο προγνωστικό τεστ για τον πρόωρο τοκετό αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το πρώτο προγνωστικό τεστ για τον πρόωρο τοκετό αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το τεστ, το οποίο θα γίνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, συνίσταται σε μια απλή εξέταση αίματος. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει επιτυχία πρόβλεψης 80%.

Τρία πεπτίδια – δείκτες

Ο βασικός δείκτης του νέου τεστ είναι τα επίπεδα ορισμένων πεπτιδίων _ μικρών τμημάτων πρωτεϊνών _ στον ορό του αίματος των εγκύων.

Όπως περιγράφεται στη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από πολλά αμερικανικά εργαστήρια και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics and Gynaecology», οι επιστήμονες πήραν δείγμα ορού από 160 εγκύους στο διάστημα μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης.

Οι μισές από τις εθελόντριες στις οποίες έγινε η δειγματοληψία γέννησαν πρόωρα. Συγκρίνοντας τα δείγματα οι ειδικοί είδαν ότι οι γυναίκες αυτές παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα τριών πεπτιδίων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε σχέση με εκείνες που γέννησαν όταν είχε ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.

Σημαντικό ποσοστό επιτυχίας

Συνδυάζοντας τους δείκτες των πεπτιδίων με έξι ακόμη δείκτες που έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό οι ερευνητές είδαν ότι το τεστ είχε ευαισθησία 86,5% και ακρίβεια 80,6% στις 28 εβδομάδες κύησης.

Η ύπαρξη ενός τεστ που θα μπορεί να εντοπίσει τον πρόωρο τοκετό τόσο έγκαιρα και σε όλες τις εγκύους θεωρείται ενθαρρυντική από τους ειδικούς. Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι για την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού αφορούν μόνο γυναίκες που είχαν στο παρελθόν μια τέτοια εμπειρία ή εμφανίζουν ήδη συμπτώματα που μαρτυρούν πρόωρη γέννα.

«Γνωρίζοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αν μπορέσουμε να παρατείνουμε μια εγκυμοσύνη έστω και για μια ή δυο εβδομάδες μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλη διαφορά στον αριθμό των μωρών που επιζούν και να εξασφαλίσουμε ότι τα μωρά που επιζούν είναι υγιή» τόνισε ο Σον Εσπλιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk