Τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια «ραβασάκια» της Εφορίας που θα αφορούν την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.

Το ποσό κυμαίνεται:

* από 121 έως 200 ευρώ για εισόδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ

* από 408 έως 1.000 ευρώ για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ

* από 1.500 έως 3.000 ευρώ για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ

* από 4.000 και πάνω για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε 6 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 5%.

Πρόκειται για την πρώτη – και μεγαλύτερη – παρτίδα των εκκαθαριστικών αυτών σημειωμάτων από την οποία το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ και να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Σημειώνεται ότι τα «ραβασάκια» αυτά έχουν προκύψει από την εκκαθάριση 4 εκατομμυρίων σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος.

Ετσι απομένουν να εκκαθαριστούν 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αποστολή και νέας σειράς ειδοποιητηρίων που θα αφορούν στις δηλώσεις αυτές.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι τα έσοδα από την καταβολή των έκτακτων εισφορών θα τονώσουν τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού και ότι θα ενισχύσουν την τάση βελτίωσης που σημειώνουν ήδη από τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Βεβαίως η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους παραμένει σημαντική και ο βαθμός κάλυψης της τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.

Επίσης, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Ηδη τον Αύγουστο, λόγω των ειδοποιητηρίων που έχουν αποσταλεί στους οφειλέτες και της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας (κατασχέσεις – αυτόφωρο κ.λπ.) σημειώθηκε αύξηση των εισπράξεων από την πηγή αυτή.

Ειδικότερα τον προηγούμενο μήνα 6.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσήλθαν στις εφορίες και ρύθμισαν τα χρέη τους. Βεβαιώθηκαν έσοδα 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 30 εκατ. ευρώ.