Με μια μικρή γενετική τροποποίηση, εδαφόβια βακτήρια του γένους Clostridium μπορούν να βάζουν στο στόχαστρο τους κακοήθεις όγκους, ανακοίνωσαν ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το 2013.

Όταν εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, το βακτήριο Clostridium sporogenes έχει από μόνο του την ιδιότητα να αναπτύσσεται μέσα στους συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Εκεί παράγει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί αντικαρκινικά φάρμακα.

Αυτό σημαίνει ότι το μικρόβιο μπορεί να περιορίζει τη δράση του φαρμάκου στους όγκους, χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς, όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.

Τα βακτήρια Clostridium είναι κατάλληλα για αυτή την προσέγγιση επειδή είναι αναερόβια, δηλαδή αναπτύσσονται μόνο σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει οξυγόνο.

Αρχαία βακτήρια


«Πρόκειται για μια αρχαία ομάδα βακτηρίων που εμφανίστηκαν στον πλανήτη προτού αποκτήσει οξυγόνο η ατμόσφαιρα. Όταν χορηγηθούν με ένεση σπόρια από Clostridium, θα αναπτυχθούν μόνο σε περιβάλλοντα από όπου απουσιάζει το οξυγόνο, όπως για παράδειγμα στο κέντρο συμπαγών όγκων» εξηγεί ο Νάιτζελ Μίντον του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, επικεφαλής της νέας μελέτης.

Σε συνεργασία με συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ο δρ Μίντον τροποποίησε το Clostridium sporogenes εισάγοντας ένα γονίδιο που βελτιώνει τη δράση του ενζύμου με το οποίο θα ενεργοποιούνται τα φάρμακα.

Το βελτιωμένο αυτό ένζυμο παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και είναι πιο αποδοτικό στην ενεργοποίηση των αντικαρκινικών φαρμάκων.

«Πιστεύουμε ότι το νέο στέλεχος [του βακτηρίου] θα χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες το 2013» αναφέρει ο δρ Μίντον.

Εκτιμά μάλιστα ότι η νέα θεραπεία «είναι ανώτερη από το χειρουργείο, ειδικά για ασθενείς υψηλού κινδύνου ή για ασθενείς στους οποίους οι όγκοι βρίσκονται σε δύσκολα σημεία».