Τα κόμματα
Παραδοσιακά χαλαρός, ο Αύγουστος φέτος ήταν λιγότερο ανέφελος από άλλες χρονιές, αν και όχι τόσο ζοφερός όσο αρχικά αναμενόταν, καθώς η καταιγιστική αίσθηση του καλοκαιριού ευτυχώς νίκησε τις πολιτικές ανησυχίες. Στα social media, το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πρώτη θέση, κερδίζοντας το 51% του κομματικού buzz και μειώνοντας τη διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ανέβηκε στο 27%.

Για άλλη μια φορά, η πρωτιά σε αριθμό αναφορών δεν συνοδεύεται από ενίσχυση της εικόνας του ΠαΣοΚ, καθώς το πρόσημο των αναφορών είναι θετικό μόνον κατά το ένα τρίτο. Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και την καταλληλότητα των κυβερνητικών χειρισμών, οι εντεινόμενες εσωκομματικές αναταράξεις που οδήγησαν σε μια ηχηρή παραίτηση, οι φήμες για εκτυλισσόμενες μάχες δελφίνων και η γενικευμένη ανησυχία για το φθινόπωρο που ξεκινά κυριάρχησαν στη σχετική θεματολογία.

Στη Νέα Δημοκρατία, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συνεχιζόμενη κριτική για την κυβέρνηση, στις πολλές αναφορές στην αποτυχία της -όπως και της τρόικας- και στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Υπουργό Οικονομικών. Ενδιαφέρουσα και για τις δύο μεγάλες παρατάξεις ήταν η εμμονή στην άρνηση της συναίνεσης, παρότι το crash test του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας έδειξε πως στην πράξη ήδη ξεκίνησε. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι εκδηλώσεις απειθαρχίας και στα δύο κόμματα, όπου πληθαίνουν οι αντιδραστικές φωνές.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΛαΟΣ ανέβηκε στο buzz κατά δύο μονάδες, οφείλοντας την άνοδό του περισσότερο στην εμμονή του για συγκυβέρνηση και λιγότερο στη μεταγραφή του πολιτικά υπερκινητικού Κώστα Κιλτίδη. Το ΚΚΕ επέδειξε στα social media σταθερότητα ανάλογη εκείνης των πολιτικών του θέσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κατά -4%, αγγίζοντας ξανά τα ανοιξιάτικα, προ αγανακτισμένων, επίπεδά του.

Τα πρόσωπα
Σε αντίθεση με τη σταθερή πορεία των κομμάτων σε buzz, οι διακυμάνσεις στις αναφορές για μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα παρουσίασαν ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Παπανδρέου κυριάρχησε ξανά στους πολιτικούς αρχηγούς, με ένα 73% που αντανακλά το ενδιαφέρον που γεννά κάθε πολιτική του κίνηση. Πέραν των αρχηγών, για πρώτη φορά στην πρώτη θέση σε αριθμό αναφορών βρέθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, κατακτώντας τη θέση που επί μήνες διατηρούσαν οι διαδοχικοί Υπουργοί Οικονομικών. Το παρασκήνιο του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, οι συναντήσεις που προηγήθηκαν της συζήτησης στη Βουλή και η προσωπική επιτυχία που πιστώθηκε στην Υπουργό άλλαξαν τη θερινή εικόνα στο buzz – αν και η προσγείωσή της στις δυσκολίες ήρθε μάλλον απότομα, με τις ειδήσεις για την έλλειψη βιβλίων στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Τη δεύτερη θέση σε αριθμό αναφορών κατέκτησε ο Γιάννης Ραγκούσης, πρωταγωνιστής της κόντρας με τους οδηγούς ταξί και αποδέκτης πολλών αρνητικών σχολίων για τους χειρισμούς του και την κόντρα με τον προκάτοχό του. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κρατήθηκε ψηλά στο buzz, τόσο χάρη στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, όσο και στις κοινές διακοπές με τον Πρωθυπουργό. Λίγο χαμηλότερα βρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, παρά τη σπουδαιότητα των θεμάτων αρμοδιότητάς του και τη δική τους αυτόνομη κυριαρχία σε αριθμούς αναφορών, δεν έχει καταφέρει ως τώρα να «παίξει» με αξιώσεις στο buzz. Άραγε, η σχετική αδυναμία του φανερώνει απλώς μια αδιάφορη σχέση με τα social media ή αντανακλά την πραγματική του θέση στο εσωκομματικό σκηνικό; Αξιόλογο ήταν το ποσοστό που κατέκτησε ο Δημήτρης Ρέππας, αν και προέρχεται περισσότερο από τα απόνερα της κόντρας του με τον Γιάννη Ραγκούση και λιγότερο από την αυτόνομη πορεία στο νέο αξίωμά του.

Τα θέματα
Τα οικονομικά θέματα κυριάρχησαν στο buzz – και στο συλλογικό ενδιαφέρον – και τον Αύγουστο. Πολυπληθέστερες σε αριθμό ήταν οι αναφορές σε ό,τι καίει άμεσα τον πολίτη: τα νέα μέτρα, οι φήμες για τα σημειώματα της εφορίας και η ανησυχία για τις επικείμενες αλλαγές στα μισθολόγια και στις περικοπές των επιδομάτων. Ακολουθούν οι αναφορές στο χρέος και οι συνεχιζόμενες φήμες για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή που δίνουν στο buzz αρνητικό πρόσημο, παρά την πρόσκαιρη βελτίωση του κλίματος που γέννησε η πρώτη τραπεζική συγχώνευση. Εντυπωσιακό παραμένει το υψηλό ποσοστό που κρατούν σταθερά τα θέματα των σωμάτων ασφαλείας. Πρόκειται για την πλέον πολυσυλλεκτική ομάδα αναφορών, καθώς αφορά επιτυχίες –και αδυναμίες- της Αστυνομίας, πολλές ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο, κριτική για την εξέλιξη των πολλών πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και τις ελπίδες που γεννά η ανακοίνωση επικείμενων προσλήψεων. Τα θέματα της παιδείας έδωσαν, πέρα από κριτική, ώθηση για ποιοτικότερες συζητήσεις στα social media, από εκείνες που δείχνουν πως ο κυβερνοχώρος μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος διαλόγου. Τέλος, τα ταξί, παρότι έκαναν δυναμική παρουσία στο buzz στην αρχή του μήνα, έπεσαν σε ενδιαφέρον αμά τη εμφανίσει τους στους δρόμους.

Τιτιβίσματα:

  1. kakashios: Οικονομία, πλεόνασμα, πλεονάζων, πλέον, πλέω, πλοίο, νησί… Τόσο απλά!
  2. metaxifilon: Το ΚΚΕ δεν πήγε στην κηδεία του Κύρκου. Δεν προλάβαινε η ηγεσία… έκαιγαν στα υπόγεια του Περισσού τις φωτογραφίες από το ’89.
  3. ReginaKouri: Η κρίση τη βλαχιά δεν την χτυπάει πάντως.
  4. g_stam: Θα μπορούσαν να αλλάξουν την ονομασία τους σε «Μεγάλη Νεολαία ΛΑ.ΟΣ.». Ε, μετά το ΜΕ.ΝΕ.ΛΑ.ΟΣ. έρχεται αβίαστα.
  5. maristotelous: οκ, για να καταλάβω, όλες οι χώρες έχουμε οικονομική κρίση????? Γιατί δεν τα χαρίζουμε η μια χώρα στην άλλη να ξεμπερδεύουμε!!”
  6. Epea_pteroenta Η κρίση θα έρθει όταν οι πετσέτες του μπάνιου μας αρχίζουν να θυμίζουν τις αραχνοΰφαντες του Daliana.”
  7. spgirl1307: O θεός να σε φυλά από τα μπροστινά του καλόγερου, τα πισινά του μουλαριού, την κρίση του καδή και αριστερό εργοδότη…
  8. WordsForReality: Αν, τώρα που ο ΠΑΟ βρίσκεται σε κρίση, φυτέψω παίκτες του και περιμένω να καρποφορήσουν θα πάρω επίδομα πράσινης ανάπτυξης;
  9. herogrig: Γιατί όταν διαβάζω «Βενιζέλος-Ρέππας γράφουν το ενιαίο μισθολόγιο» σκέφτομαι ότι αναφέρεται στο νέο θεατρικό των Ρέππα-Παπαθανασίου;
  10. lheithnar: τα στημένα … η μόνη βιομηχανία στην Ελλάδα που δεν άγγιξε η κρίση …
  11. FonKarajan: Πληροφορίες για δουλειά στο www.400kaimavrakainapeiskiefxaristo.com
  12. Vandalismos: τι ωραία κάνει ψύχρα. ανυπομονώ πότε θα ανάψω τζάκι … και θα το ονομάσω τηλεόραση … θα χαζεύω με τις ώρες, λέγοντας γαπ! ξεγαπ! καψαγαπ!
  13. FonKarajan: Ο ΓΑΠ όχι μόνο είναι κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά και των κυβερνήσεων εργασίας.
  14. evo481: Τι κοινό έχουν η Διαμαντοπούλου και ο ΣτιβΤζομπς? Σωστά, κανένα!
  15. saxlamaro: Εντωμεταξύ, εντωμεταξύ, δεν υπάρχει δίφραγκο ούτε για ταξί.
  16. NickolasSpirida: Ο τελευταίος Αμερικανός πράκτορας που αυτοκτόνησε από βαρεμάρα ήταν αυτός που άκουγε τον κοριό του Κωστάκη … μόνο ψησταριές και pro
  17. FonKarajan: Ο Τσακ Νορις ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές…


Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το New Media Track – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.