Ανοικτά πανεπιστήμια με εφαρμογή του νόμου και διαπίστωση των προβλημάτων του στην πράξη είναι η πολιτική που αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Οι πρυτάνεις, όπως καταγράφεται και κατά τη Σύνοδό τους, σήμερα, Παρασκευή στο Λαύριο, εκτιμούν ότι η σοβαρότητα της περιόδου που περνάει η χώρα επιτάσσει συναίνεση και φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ υπουργείου Παιδείας και φοιτητών.

Ωστόσο η στάση τους φαίνεται ότι δεν θα είναι ενιαία απέναντι στο νόμο, αλλά το κάθε Ιδρυμα θα κρίνει κατά περίπτωση.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις καταλήψεις», είπε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Κ. Ρέμελης. «Δεν εκθρέψαμε εμείς τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Όμως πρέπει να τονίσω ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του για όσα προβλέπει ο νόμος για φοιτητές», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε κ. Ρέμελης, η συνεδρίαση των πρυτάνεων γίνεται παρουσία συνταγματολόγων και γίνεται μία γενική αποτίμηση της κατάστασης. «Διαφαίνεται ότι οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις αφορούνστην οργάνωση της Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου», είπε ο κ. Ρέμελης.

«Μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων πιστεύουμε ότι θα αναδειχθούν τα προβλήματά τους», πρόσθεσε.

«Αναφορικά με το θέμα του κοσμήτορα έχω να παρατηρήσω ότι ένας μη εκλεγμένος θα καθορίσει την τύχη των τμημάτων», είπε ο κ. Ρέμελης. «Όταν εκδοθεί η πρώτη πράξη η διαπιστωτική που στην ουσία είναι σύσταση οργανωτικής επιτροπής, μετά απ΄ αυτή και μέσα σε 60 ημέρες θα μπορεί να προσβληθεί. Αμφιβάλω αν θα υπάρξει σχετικά ενιαία στάση», κατέληξε.

«Είναι δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση», είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης. «Πάει να χαθεί ο έλεγχος, εμείς θέλουμε να διαχειριστούμε την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη», πρόσθεσε.

Για την έκκληση για ανοικτά πανεπιστήμια της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Αλμπάνης είπε ότι την ίδια έκκληση έχουμε απευθύνει και εμείς. «Ωστόσο πρέπει να τονίσω την ελλιπή χρηματοδότηση», παρατήρησε.

Η Σύνοδος πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά, σήμερα, το απόγευμα