Κροατία: Για διαφθορά κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σανάντερ

Η πρώτη κατηγορία, για κατάχρηση αξιώματος και εξουσίας απαγγέλθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σανάντερ από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (USKOK)

Η πρώτη κατηγορία, για κατάχρηση αξιώματος και εξουσίας απαγγέλθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σανάντερ από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (USKOK).

O πρώην πρωθυπουργός της χώρας κατηγορείται ότι το 1994 -1995, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έλαβε παράνομα 3,6 εκ. κούνα (το νόμισμα της χώρας – περίπου 0,5 εκατ. ευρώ), ως προμήθεια από πίστωση που έλαβε η κροατική κυβέρνηση από την τράπεζα «Hypo bank».

Σύμφωνα με την USKOK, o κ. Σανάντερ συμφώνησε να λάβει προμήθεια 7 εκ. αυστριακά σελίνια, δηλαδή 3,6 εκ. κορώνες Κροατίας, ποσό που του καταβλήθηκε, όταν υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην κροατική κυβέρνηση και την τράπεζα για την πίστωση 140 εκ. σελ. Αυστρίας, που προορίζονταν για την αγορά και τον εξοπλισμό διπλωματικών πρεσβειών. Στο κατηγορητήριο προτείνεται να αφαιρεθεί το παράνομα αποκτηθέν ποσό από τον πρώην πρωθυπουργό.

Η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν η αυστριακή εισαγγελία στο Κλάγκενφουτ, με αίτημα της κροατικής γενικής εισαγγελίας, παρέδωσε στην τράπεζα Hypo έγγραφα που συνδέονται με ενδεχόμενα αδικήματα κατά τις διαπραγματεύσεις και κατά τη σύναψη της συμφωνίας για την πίστωση.

Εικάζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε την προμήθεια μετά από συμφωνία με τους πρώην επικεφαλής της τράπεζας, σε βάρος των οποίων διεξάγουν έρευνες οι αυστριακές δικαστικές αρχές.

Εκτός από την υπόθεση της δωροληψίας από τη συγκεκριμένη τράπεζα, σε βάρος του Ίβο Σανάντερ διεξάγονται έρευνες και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk