Στροφή στην καθημερινότητα επιλέγει η Νέα Δημοκρατία, διατηρώντας όμως ψηλά στην ατζέντα της και τη διαφωνία της στην οικονομική πολιτική. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς, μετά από μια περίοδο, όπου υπήρχε κυρίως μονοθεματική ατζέντα, επιλέγει να αναδείξει και θέματα που αφορούν την κοινωνία, όπως π.χ. η ανεργία.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας τακτικής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέπτεται το πρωί της Πέμπτης τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επικεντρωθεί στο μείζον θέμα της ανεργίας που καλπάζει.

Ουσιαστικά, ετοιμάζεται να κάνει σταδιακή στροφή προς τα κοινωνικά θέματα και εκτός από την οικονομία, που την έχει ψηλά στην ατζέντα του ο κ. Σαμαράς, θα δώσει έμφαση στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την ανεργία, την απασχόληση, κ.α.
Αυτά τα πεδία θα απορροφήσουν στο εξής τις κυριότερες αντιπολιτευτικές της δραστηριότητες, αφού στο επιτελείο του δίνουν ιδιαίτερη σημασία να δώσει οντότητα στο λεγόμενο «κοινωνικό πρόσωπο» της ΝΔ.
Δεν αποκλείονται και άλλες επισκέψεις, π.χ. σε χώρους εργασίας (εργοστάσια), εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, σε γηροκομεία, σε κέντρα αποτοξίνωσης και σε σχολεία ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, θέλησε να ικανοποιήσει και τους πολίτες που αντιδρούν στους λαθρομετανάστες, επιβεβαιώνοντας και την πληροφορία ότι θα υπάρξει στροφή και σε άλλα θέματα, όπως π.χ. εγκληματικότητα, λαθρομετανάστευση, δημόσια τάξη, κ.α.

Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Σαμαρά, ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει άμεσα, όπως είπε, «το νόμο Ραγκούση», που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «έχει δεσμευθεί να καταργήσει άμεσα το νόμο Ραγκούση, που άνοιξε την «κερκόπορτα», στους παράνομους μετανάστες και έχει μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι»».

Μάλιστα σημείωσε ότι τα τελευταία 24ωρα, δεκάδες χιλιάδες αγνώστου υπηκοότητας άτομα λαμβάνουν παράνομα συντάξεις χωρίς να το δικαιούνται και παράνομοι μετανάστες μπορούν να νομιμοποιηθούν από το «παράθυρο», εκμεταλλευόμενοι σκανδαλωδώς το εργόσημο.

«Όχι νέα μέτρα»
Στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή η οικονομία και το στίγμα του ο κ. Σαμαράς το έδωσε και κατά τη χθεσινή του 80λεπτή συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε στην τρόικα την άποψη ότι το μνημόνιο βυθίζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα και ζήτησε τη ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στην πίεση που δέχονται κοινωνικές ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα, λέγοντας ότι αυτά δεν θα τα αντέξουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των προτάσεων της Ν.Δ., προέταξε την επιδείνωση όλων των δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ επεσήμανε την σύμφωνη γνώμη του κόμματος επί της αρχής στις αλλαγές στο κράτος, στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ διαφώνησε με το φορολογικό πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση, υπεραμυνόμενος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Από χθες το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο έχει ως «όπλο» του και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων για έλλειμμα και χρέος το 2011, ακόμη και αν εφαρμοσθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.

Η έκθεση του γραφείου, που συστάθηκε κατόπιν υποδείξεως της τρόικας στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, θα προβληθεί από τη Ν.Δ., αφού σε αυτήν αναφέρεται πως υπάρχει κίνδυνος να εξανεμιστούν τα οφέλη από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το χρέος.