Η κυβέρνηση θα δεσμεύεται από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων

Δεσμευτικά θα είναι για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων όπως αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο. Η ρύθμιση αυτή, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα που θα έλθει σύντομα προς ψήφιση τη Βουλή, έτσι ώστε η πρώτη προσφυγή στον ελληνικό λαό για εθνικό θέμα ή κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα να καταστεί δυνατή εντός του 2011.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θεσπίζονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμά του, θα πρέπει να έχει πάρει μέρος το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα το ποσοστό θα καθοριστεί κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο, γίνεται επίκληση του Συντάγματος που προβλέπει δύο τύπους δημοψηφίσματος:
Το πρώτο αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας αλλά και κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος κατοχυρώθηκε στην αναθεώρηση του 1985/1986. Αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου του βουλευτών.

Επειδή με την ετυμηγορία του στο δημοψήφισμα ο λαός διαμορφώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, στη διενέργειά του θα συμμετέχουν όχι μόνον τα πολιτικά κόμματα αλλά και ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

Με κριτήριο την επιλογή τους στο τιθέμενο ερώτημα, δηλαδή την αποδοχή ή την απόρριψή του, εντάσσονται σε δύο Επιτροπές Υποστήριξης. Σε καθεμιά διατίθεται δωρεάν ο ίδιος χρόνος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να προβάλλουν τα μηνύματα και τις θέσεις τους. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται μεταξύ των μελών κάθε Επιτροπής με απόφασή τους.

Σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθενται κρατική χρηματοδότηση. Εξάλλου, θεσπίζεται όριο τόσο για τις δαπάνες τους όσο και για τη χρηματοδότησή τους από φυσικά πρόσωπα, ενώ απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή που είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών.

Η οικονομική τους διαχείριση υπόκειται σε κανόνες δημοσιότητας και ελέγχεται από την ομώνυμη Επιτροπή της Βουλής. Τέλος, στο δημοψήφισμα ισχύουν οι απαγορεύσεις στη δημόσια προβολή μηνυμάτων που προβλέπονται στην εκλογική νομοθεσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk