Τα στοιχεία για το ηθικό των Αμερικανών καταναλωτών, που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Conference Board, σκιάζουν τα χθεσινά που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και αφορούν τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Η Conference Board κατέγραψε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών για το οικονομικό τους μέλλον στο 44,5 τον Αύγουστο από το 59,2 που ήταν τον Ιούλιο.

Χθες το υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει μιαν αναπάντεχα μεγάλη (κατά 0,8% αντί του 0,5% που αναμενόταν) αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο, την οποία απέδωσε στην ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων και κλιματιστικών συσκευών.
Σε ό,τι αφορά το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει την πρόθεση των καταναλωτών να αυξήσουν στο προσεχές διάστημα τις δαπάνες τους. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει την πρόθεσή τους να τις μειώσουν.
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι τον Ιούλιο οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους για να αγοράσουν μάλιστα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα αυτοκίνητα και τα κλιματιστικά, ενώ τον Αύγουστο η διάθεσή τους για κατανάλωση έπεσε στο ναδίρ; Σημειωτέον ότι χθες το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε παράλληλα ότι τον Ιούλιο το εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και ότι μείωσαν το ποσοστό των αποταμιεύσεών τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αρνητική επίπτωση που είχε σ’ αυτούς η κόντρα της κυβέρνησης Ομπάμα με την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου, που αρνείτο να συναινέσει στην αύξηση του πλαφόν δανεισμού της χώρας με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να φθάσουν στα πρόθυρα μιας στάσης πληρωμών.
Μια άλλη είναι ότι η αναιμική, αβέβαιη και ασταθής, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχθηκε, ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν συνοδεύεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολυάριθμων κατόχων στεγαστικών δανείων που κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους από την κατάσχεση, αλλά απέμειναν να πληρώνουν πανάκριβες δόσεις για ακίνητα που έχουν απαξιωθεί.
Η αίσθηση των καταναλωτών ότι η περιουσία τους είναι απαξιωμένη τους κόβει κάθε διάθεση για να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το περίφημο wealth effect, το αίσθημα που έχει δηλαδή κανείς ότι είναι ευκατάστατος, έχει πληγεί καίρια στις ΗΠΑ από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά τη διστακτικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις, δημιουργεί επίσης ένα πρόσθετο άγχος καθώς αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια στους καταναλωτές. Εν πάση περιπτώσει, την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που πιθανότατα – όπως πιστεύουν οι ειδικοί – θα διατηρηθεί πάνω από το 9%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τη χώρα αυτή στην οποία επί σειρά ετών επικρατούσαν συνθήκες πλήρους απασχόλησης (με ποσοστά ανεργίας κάτω του 5% δηλαδή).