Κέρδη 179 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ

Στα 179 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στο πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι 59 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010 και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα 0,59 ευρώ.

Στα 179 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στο πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι 59 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010 και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα 0,59 ευρώ.
Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του ομίλου, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την επίπτωση των αποθεμάτων και εκτάκτων γεγονότων για το β’ τρίμηνο, ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 21% έναντι του 2010, ενώ η αντίστοιχη πτώση του α’ τριμήνου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 ήταν 42%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την αρνητική επίδραση από το δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον κλάδο διύλισης, καθώς επίσης και από τη συνεχιζόμενη κρίση στην ελληνική οικονομία. Θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα είχαν οι εξαγωγικές εμπορικές συναλλαγές και η συγκράτηση δαπανών, καθώς τα γενικά διοικητικά έξοδα του ομίλου είναι μειωμένα κατά 12% στο Β’ τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά τις κύριες εξελίξεις, η αναβάθμιση του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και οι μονάδες είναι σε στάδιο έναρξης λειτουργίας, ενώ στο έργο αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, ο βαθμός προόδου των εργασιών έφτασε το 90%, με τη μηχανική ολοκλήρωση να αναμένεται στα τέλη του έτους. Τον Ιούλιο ο όμιλος ανακοίνωσε την πώληση του 100% των μετοχών της ΕΚΟ Γεωργίας αντί τιμήματος 6,6 εκ. ευρώ Στον κλάδο έρευνας και παραγωγής, η πώληση ποσοστού 70% στο West Obayed είναι στα τελικά στάδια έγκρισης από τις Αιγυπτιακές Αρχές.
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, την 6η Ιουλίου ο όμιλος υπέγραψε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τα σωματεία ΕΛ.ΠΕ. και ΕΚΟ με τριετή διάρκεια. Η συμφωνία, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας 6 μηνών και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον όμιλο, κυρίως λόγω αύξησης της παραγωγικότητας αλλά και μείωσης κόστους, της τάξης των 54 εκ. ευρώ. Το μακροπρόθεσμο όφελος υπερκαλύπτει την έκτακτη επίπτωση των απεργιών στα αποτελέσματα του τριμήνου και συνδράμει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διυλιστηρίων του Ομίλου, εξασφαλίζοντας καλύτερες προοπτικές αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk