Είδος πολυτελείας από σήμερα η εστίαση και τα αναψυκτικά καθώς από το απλό σουβλάκι μέχρι την αστακομακαρονάδα θα επιβάλλεται ΦΠΑ με τον ανώτατο συντελεστή 23%. Το μέτρο αυτό που έγινε πριν δύο μήνες νόμος του κράτους αναμένεται να ισχύσει για τουλάχιστον δύο μήνες έως ότου ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ομως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι και μετά το επόμενο δίμηνο δεν θα ισχύσει το μέτρο καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι για να μειωθούν οι συντελεστές θα πρέπει να μειωθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να εξασφαλιστεί το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την κατάργηση του μέτρου.

Το νέο μέτρο κρύβει αρκετές παγίδες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και αυτό διότι στην μεν πρώτη περίπτωση είναι πολύ πιθανόν όσοι βρεθούν σε εστιατόριο να πληρώσουν με ΦΠΑ 23% τα προϊόντα που θα τους προσφερθούν και την ίδια στιγμή να μην εκδώσει ο επιχειρηματίας την απόδειξη. Αν συμβεί αυτό τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι θα χάσει και το κράτος και ο απλός πολίτης από αυτή την αύξηση.
Από την άλλη, η αύξηση του ΦΠΑ για τους συνεπείς φορολογικά επιχειρηματίες που συνεχίζουν να εκδίδουν αποδείξεις είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα επηρεάσει αρνητικά την προσέλκυση πελατείας αφού οι αυξήσεις στις τιμές θα μειώσουν τις επισκέψεις σε ταβέρνες, πιτσαρίες ακόμη και σουβλατζίδικα πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.
Πάντως, μεταξύ των επιχειρηματιών και των προτάσεων που υπάρχουν για στάση πληρωμών υπάρχει διχασμός καθώς ορισμένοι προτείνουν μέχρι να μειωθεί ο ΦΠΑ να μην καταβάλουν στο κράτος των ΦΠΑ που έχουν εισπράξει ενώ υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους θα πρέπει να τον εφαρμόσουμε ακόμη και αν υποστούμε τις συνέπειες με βασικότερη τη μείωση της πελατείας και την αύξηση της ύφεσης.
Από την άλλη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται από σήμερα να ξεκινήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εστιατόρια, για το αν έχουν αλλάξει στις ταμειακές μηχανές οι συντελεστές ΦΠΑ ώστε να επιβάλλεται επιβάρυνση 23%.
Πάντως, με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη όσοι κλείνουν τουριστικά πακέτα με διαμονή με πρωινό, με ημιδιατροφή ή με το σύστημα all inclusive (πλήρη διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών) θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για ένα ποσοστό του συνολικού πακέτου (5%, 15% και 30% αντίστοιχα).