Αισιόδοξοι από τις τραπεζικές εξελίξεις οι Παπανδρέου και Προβόπουλος

Ενθουσιασμένοι για τις τραπεζικές προοπτικές, μετά την αναγγελία συγχώνευσης της Alpha Bank και της Eurobank, δήλωσαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μετά τη συνάντησή τους το πρωί της Τετάρτης, 31/8/2011.

Ενθουσιασμένοι για τις τραπεζικές προοπτικές, μετά την αναγγελία συγχώνευσης της Alpha Bank και της Eurobank, δήλωσαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μετά τη συνάντησή τους το πρωί της Τετάρτης, 31/8/2011.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θέματα σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσα από μια επισκόπηση των σημαντικότερων εξελίξεων στην οικονομία, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21η Ιουλίου και τις πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα του χρέους.

Συγκεκριμένα για την σύμπραξη Alpha Bank και Eurobank, ο Γ.Παπανδρέου την ενέταξε στι «θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο», και ο Γ.Προβόπουλος, ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικύ συστήματος, με αυτόν τον επικείμενο γάμο των δύο μεγάλων τραπεζών».

Κατά τον πρωθυπουργό, η εξέλιξη αυτή προοιωνίζει «τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι και όρος για τη ρευστότητα, την πραγματική οικονομία και την αναπτυξιακή πορα της χώρας». Στο οποίο συμφώνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού προοιωνίζει «και άλλες αλλαγές, που θα δημιουργήσουν μια πολύ θετική εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βέβαια έχει υποστεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης».

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών.

Συγκεκριμένα:

Η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί ελαφρά, ωστόσο σημειώνει πως η «διαρθρωτική» ανταγωνιστικότητα, που συνδέεται με τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει βελτιωθεί.

Επισημαίνει πως παρά τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική βελτίωση εκεί όπου πρωτογενώς παράγονται τα ελλείμματα -στη δημόσια διοίκηση, τους πολυάριθμους οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση – ούτε και στην αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τονίζει πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξελίχθηκε δυσμενέστερα από ό,τι αναμενόταν. Το ΑΕΠ εκτιμάται πως θα μειωθεί περισσότερο από 4,5%, λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της δημόσιας κατανάλωσης και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Θεωρεί δε πως η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, αν προχωρούσαν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk