Μπους-Μπλερ είχαν αποφασίσει να εισβάλουν στο Ιράκ χωρίς τον ΟΗΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ

Από το Νοέμβριο του 2002, δηλαδή πέντε ολόκληρους μήνες πριν από την στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, είχαν συμφωνήσει μυστικά να ανατρέψουν στρατιωτικά τον Σαντάμ Χουσεϊν ακόμη κι αν δεν είχαν την συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – όπως και έγινε.

Το αποκαλύπτει μια επιστολή από τον ιδιαίτερο γραμματέα του βρετανού πρωθυπουργού, η οποία περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας The Guardian.

«Εμείς και οι ΗΠΑ θα αναλάβουμε δράση χωρίς νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ καταλήξουν ότι ο Σαντάμ έχει παραβιάσει σαφώς το προηγούμενο ψήφισμα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται να έχει μια δεύτερη ευκαιρία», γράφει ξεκάθαρα η επιστολή.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της, αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να πείσει η Βρετανία την κυβέρνηση Μπους να συμφωνήσει σε ένα ρόλο για τον ΟΗΕ και στη συνέχιση του έργου των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2002. Την συνέταξε ο Μάθιου Ράικροφτ με παραλήπτη τον Μαρκ Σέντγουιλ, ιδιαίτερο γραμματέα του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο. «Αυτή η επιστολή είναι ευαίσθητη», υπογράμμιζε ο Ράικροφτ. «Πρέπει να την δουν μόνο όσοι χρειάζεται πραγματικά να γνωρίζουν το περιεχόμενό της και δεν πρέπει να κυκλοφορήσει περαιτέρω».
Σε ένα αποκαλυπτικό σημείο, ο Ράικροφτ γράφει: «Με άλλα λόγια, αν για κάποιο λόγο (σσ όπως ένα γαλλικό ή ρωσικό βέτο) δεν υπάρξει συμφωνία σε ένα δεύτερο ψήφισμα… εμείς και οι ΗΠΑ θα αναλάβουμε δράση».
Η επιστολή Ράικροφτ αναφερόταν σε μια συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ για την κρίση στο Ιράκ, στην οποία έλαβαν μέρος ο Στρο, ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν και ο αρχηγός του επιτελείου ναύαρχος σερ Μάικ Μπόις.

Η αποκάλυψη καταεικνύει την διπλή γλώσσα της κυβέρνησης Μπλερ, η οποία εκείνη την εποχή επαναλάμβανε δημοσίως και σε όλους τους τόνους ότι η έγκριση του ΟΗΕ ήταν απαραίτητη πριν από τυχόν επέμβαση στο Ιράκ. Τελικά, η εισβολή έγινε τον Απρίλιο του 2003 και ήταν παράνομη, καθώς δεν είχε καμία εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά βασίστηκε στην διαβόητη «συμμαχία των προθύμων» γύρω από τους αμερικανούς υπερσυντηρητικούς της κυβέρνησης Μπους – Τσένι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk