Απαντώντας στα ερωτήματα που του απηύθυνε το «ΒΗΜagazino» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής (28/8) ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Μπάσκετ κ. Ηλίας Ζούρος έδωσε μεγάλη έμφαση στην έννοια «ομάδα». «Ομάδα σημαίνει “δουλεύουμε όλοι μαζί, κερδίζουμε όλοι μαζί, χάνουμε όλοι μαζί, πονάμε όλοι μαζί”. Σημαίνει ότι τα πέντε δάχτυλα ενωμένα μπορούν να κερδίσουν το ένα ή τα δύο δάχτυλα μεμονωμένα», υπερθεμάτισε ο 45χρονος κόουτς και μέσα σε αυτή τη φράση κρύβεται το… μυστικό της νίκης στην αναμέτρηση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ που αρχίζει τηνΤετάρτη (31/8, 18.00) για την Ελλάδα στην πόλη Αλίτους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχηματίσει το «Βήμα» για την αντίπαλο της Εθνικής, η Βοσνία είναι αυτό ακριβώς που δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός: «Ενα ή δύο δάχτυλα μεμονωμένα»! Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και ο έμπειρος σέντερ Ράτκο Βάρντα, ο οποίος λόγω ασυμφωνίας με τη φιλοσοφία του προπονητή κ. Σαμπίτ Χάτζιτς αποφάσισε να αποχωρήσει από την Εθνική Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στερώντας από τη χώρα του τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

«Οι περισσότεροι παίζουν για πάρτη τους. Θέλουν να σουτάρουν συνεχώς και οι ψηλοί να πηγαινοέρχονται», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο έμπειρος σέντερ «φωτογραφίζοντας» το «αστέρι» Μίρζα Τελέτοβιτς, που πραγματικά το παρακάνει και στους αγώνες της ισπανικής Κάχα Λαμποράλ, καθώς και τους Νιχάντ Ντζέντοβιτς και Νεμάνια Γκόρντιτς, που αγωνίζονται στην ιταλική Βίρτους Ρόμα. Στο ρόστερ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρίσκονται επίσης ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Αμερικανός (αλλά πολιτογραφημένος Βόσνιος) Χένρι Ντόμερκαντ, ο Εντίν Μπάβτσιτς, που πέρυσι αγωνίστηκε στον Αρη και ο Σάσα Βασίλιεβιτς, ο οποίος έχει φορέσει τις φανέλες της ΑΕΚ και του Κολοσσού Ρόδου.

Ενας ακόμη σημαντικός παίκτης είναι ο δυναμικός φόργουορντ Κέναν Μπαϊράμοβιτς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στη Λιέτουβος Ρίτας και θα είναι εξοικειωμένος με το περιβάλλον. Η αντίπαλος της Εθνικής, λοιπόν, έχει αρκετά καλές μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να γίνει ποτέ ομάδα και αυτό πιθανότατα θα της στοιχίσει εκ νέου απέναντι στην Ελλάδα, που είναι ομάδα με το «Ο» κεφαλαίο. Στο φιλικό τουρνουά του Ρίμινι η ομάδα του κ. Ζούρου είχε συντρίψει (87-62, Φώτσης 15 π., Κουφός 13 π. – Κικάνοβιτς 12 π., Ντόμερκαντ 8 π.) τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία έχασε τους περισσότερους αγώνες προετοιμασίας με διαφορές άνω των 20 πόντων, ενώ απέναντι σε δέκα επίσημες αναμετρήσεις με την Ελλάδα μετρά ισάριθμες ήττες από το 1993 που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν πρώτη φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες και εντεύθεν.

Πρίφτης: «Επικίνδυνη η Βοσνία/Ερζεγοβίνη»

Εξ ονόματος του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Ανδρών μίλησε ο συνεργάτης του κ. Ζούρου, κ. Δημήτρης Πρίφτης, υποστηρίζοντας ότι η αντίπαλος της Ελλάδας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ είναι επικίνδυνη και υπενθυμίζοντας σε όλους ότι πάντα ο πρώτος αγώνας μιας διεθνούς διοργάνωσης έχει ιδιαιτερότητες.

«Η Βοσνία είναι πολύ έμπειρη ομάδα και έχει ιδιαίτερη συνοχή. Διαθέτει αρκετούς παίκτες με πείρα σε επίπεδο Ευρωλίγκας, όπως οι Τελέτοβιτς, Μπαϊράμοβιτς και Ντόμερκαντ και αυτό τους καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνους. Αυτοί οι τρεις παίκτες πλαισιώνονται και από κάποιους άλλους έμπειρους αθλητές, αλλά και κάποιους νεαρούς που έχουν ενθουσιασμό και υψηλό κίνητρο. Είναι μια σκληρή ομάδα, που της αρέσει να παίζει πολύ με τη σωματική επαφή», σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και αναφέρθηκε στη ισχυρό σημείο της Βσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Δύναμή της είναι οι ψηλοί, που δεν είναι καλοί μόνο μέσα στη ρακέτα, αλλά διαθέτουν και καλό μακρινό σουτ, όπως ο Τελέτοβιτς, ο Μπαϊράμοβιτς και ο Μπάβτσιτς. Στην περιφέρεια ο Ντόμερκαντ είναι ο κύριος εκφραστής σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα, ενώ ο Βασίλιεβιτς είναι πολύ οργανωτικός. Είναι γενικά ένας αντίπαλος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Κάθε παιχνίδι πρεμιέρας έχει ιδιαιτερότητες και θα πρέπει με ηρεμία, καθαρό μυαλό και πολλή ενέργεια να αντιμετωπίσουμε αυτό το παιχνίδι δίνοντας το 100% και ταυτόχρονα απολαμβάνοντας τον αγώνα»,
κατέληξε ο χεντ κόουτς της Καβάλας δίνοντας το στίγμα της πρεμιέρας.


Χάτζιτς: «Εχουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Σαμπίτ Χάτζιτς, αναφέρθηκε στην αυριανή (31/8) αναμέτρηση της πρεμιέρας του Ευρωμπάσκετ με αντίπαλο την Ελλάδα καθιστώντας σαφές ότι οι στόχοι της ομάδας του είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που έχει θέσει η ομάδα του κ. Ηλία Ζούρου.

«Έχουμε μεγάλο σεβασμό για την ελληνική ομάδα. Παίζει πολύ καλό μπάσκετ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, χωρίς να έχει το μεγάλο αστέρι, αλλά με όπλο της την ομαδικότητα και το συλλογικό παιχνίδι. Αυτή είναι η μεγάλη της δύναμη», δήλωσε ο 54χρονος κόουτς και μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της αναμέτρησης και τους στόχους της ομάδας του.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε πως έχουμε πολύ δύσκολο έργο, αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και αν μας δώσουν την ευκαιρία να τους κερδίσουμε, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Είχαμε κάποια προβλήματα στην περιφέρεια, καθώς ο Γκόρντιτς και ο Νέσοβιτς ήταν τραυματίες, αλλά τώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Στόχος μας είναι να περάσουμε στον δεύτερο γύρο και για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστούμε τρεις νίκες. Αν τα καταφέρουμε, θα είναι σαν να έχουμε πάρει μετάλλιο», υποστήριξε ο βόσνιος προπονητής.