Ντόμινο καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές

Είκοσι με εικοσιπέντε φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητικών κινήσεων του ΠΑΜΕ) έχουν αποκλείσει από το πρωί το κτίριο της πρυτανείας του πανεπσιτημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Τα μέλη των πρυτανικών του αρχών για τον λόγο αυτό έχουν «μετακομίσει» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Είκοσι με εικοσιπέντε φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητικών κινήσεων του ΠΑΜΕ) έχουν αποκλείσει από το πρωί το κτίριο της πρυτανείας του πανεπσιτημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Τα μέλη των πρυτανικών του αρχών για τον λόγο αυτό έχουν «μετακομίσει» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ενώ δεν θα δοθεί σήμερα και συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για να αναλυθούν οι απόψεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος κατά του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται απο τα μέλη του ΠΑΜΕ και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.


Καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών

Σε κατάληψη βρίσκεται ακόμη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών δεν σταματούν στην Αθήνα. Σε κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική σχολή και το Χημικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπσιτημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η Σύγκλητος δεν πήρε απόφαση παράτασης στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου και έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Στην Πάτρα ξεκίνησε χθες η εξεταστική περίοδος αλλά σήμερα διακόπτεται και πάλι για να γίνουν γενικές συνελεύσεις φοιτητών με προτάσεις κινητοποιήσεων.

Γενικές συνελεύσεις διεξάγονται και στην Κρήτη. Ήδη υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη και γίνεται ως αντίδραση στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μετά την απόφαση των φοιτητών, είναι για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε εκκρεμότητα η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου όσα μαθήματα εξεταστικής χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών να μεταφερθούν αυτούσια στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση επικαλούμενη την αντισυνταγματικότα του νέου νόμου.
Αντιδρούν και οι δάσκαλοι

Παράσταση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάος (ΔΟΕ) στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στην νέα πολιτική που ακολουθείται για να ελέγχονται αυστηρά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. «Η ομηρεία των συναδέλφων», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΔΟΕ, «πρέπει να σταματήσει άμεσα και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις απόσπασης, εκεί όπου υπάρχουν κενά, τα οποία πρέπει, επιτέλους, να κατατεθούν στο ΚΥΣΠΕ» (υπηρεσιακό συμβούλιο εκπαιδευτικών).

Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη όλων των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων στα σχολεία. Για το πρώτο θέμα, φαίνεται ότι οι έχουν βρεθει λύσεις με την αξιοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk