2013… Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα

2013… Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα | tovima.gr

Όλοι όσοι προμηνύουν μακροχρόνια διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα δεν προβλέπουν σωστά για πολλούς και σοβαρούς λόγους. Επίσης, αυτοί που λένε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πολύ κοντά, δεν έχουν σωστή πληροφόρηση και κακώς παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας. Πάντοτε, σε ανάλογες περιπτώσεις αναπτύσσεται παραφιλολογία, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχει, ενώ δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον που ωφελεί μόνο τους κερδοσκόπους. Δυστυχώς, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης και δυστυχώς, από αξιόπιστες πηγές οι οποίες δημιούργησαν πολλές φορές θέμα εκ των ουκ άνευ. Υπήρξαν στιγμές που η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό παρουσιαζόταν ως οικτρή, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν ίσως και χειρότερες καταστάσεις.

Γιατί όμως δεν αληθεύουν όλα τα σενάρια και η παραφιλολογία; Γιατί προσωπικά θεωρώ σίγουρο ότι η χώρα θα εξέλθει από την κρίση το 2013; Πάρα πολύ απλά, η χώρα μας είναι μια τεράστια δεξαμενή φυσικού πλούτου με αποθέματα που μπορούν να εκπληρώσουν τις ανάγκες της και όχι μόνο. Όταν μια χώρα έχει αυτάρκεια δεν μπορεί να πέσει ποτέ σε μακρά ύφεση. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε έρημος, ούτε στέπα. Έχει προίκα που μπορεί να την αξιοποιήσει και να προχωρήσει σε οικονομική ευημερία. Επίσης, βρίσκεται σε ένα από τα πιο σημαντικά γεωστρατηγικά σημεία του κόσμου. Όταν η χώρα μας είναι «μαγαζί γωνία» όσα αρνητικά και αν έχει αυτό, δεν παύει να έχει και θετικές πλευρές. Και αν θέλουμε να μιλήσουμε μεταφορικά, όσο και αν ένα «μαγαζί» σε καλή θέση γίνεται στόχος παράλληλα όμως ενοικιάζεται και ακριβά και δεν μένει ποτέ ξενοίκιαστο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την Ελλάδα, αφού κάποιοι προσπαθούν να μας υποτιμήσουν, όμως τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε πόσο έξυπνοι είμαστε ως Έλληνες και να τα διαπραγματευτούμε αναλόγως. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μια ισχυρή δίνη και θα είμαστε για περίπου ακόμη δύο χρόνια. Αυτό φυσικά οφείλεται καθαρά σε επιλογές των κυβερνώντων και κατά συνέπεια σε δικές μας επιλογές. Δεν θωρακιστήκαμε αρκετά για να αποφύγουμε τις επιθέσεις γι’ αυτό και γίναμε θύματα τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον.

Υπάρχει διέξοδος όμως τα χρόνια που πέρασαν δεν πρόκειται να ξανάρθουν. Η Ελλάδα που θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει σχέση με την Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Η τελευταία στηρίχθηκε σε έναν μεγάλο δημόσιο τομέα, σε κρατικοδίαιτους, σε διαφθορά, σε σπατάλες και κακοδιαχείριση με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ελλείμματα και το χρέος. Η Ελλάδα του αύριο θα είναι πολύ σφιχτή σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και είναι προφανές ότι οι «αεριτζήδες» και οι κρατικοδίαιτοι θα αποτελέσουν παρελθόν.

Συμμαζεμένα πράγματα πλην όμως νοικοκυρεμένα χρειάζεται η Ελλάδα. Με σωστή διαχείριση των οικονομικών και πλήρη περιορισμό των σπαταλών θα περιοριστεί το έλλειμμα. Με αξιοκρατία και έλλειψη γραφειοκρατίας θα προχωρήσει η ανάπτυξη και η όρεξη για δουλειά, με αξιοποίηση του Εθνικού πλούτου θα προχωρήσει η υγιής ανάπτυξη και με σωστή διαχείριση του τουρισμού θα εισρέυσει το αναγκαίο για τη χώρα χρήμα. Η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες καταστάσεις. Στη σημερινή περίπτωση είναι προφανές ότι όσο πιο σωστούς χειρισμούς και ανατρεπτικές αποφάσεις λάβουμε ως χώρα, τόσο πιο εύκολα θα βγούμε από την κρίση. Όπως κινούνται οι χειρισμοί του επιτελείου, και όπως θα κινηθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δίνη μετά το καλοκαίρι του 2013. Λαβωμένη μεν, κερδισμένη δε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk