Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2008 – όταν δηλαδή όλοι βρίσκονταν επηρεασμένοι από την κατάρρευση της Lehmann Brothers, τρεις μήνες νωρίτερα – σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη. Πρόκειται για το σύνθετο δείκτη που «μετρά» το ηθικό τόσο των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών στις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ. Η έρευνα κατέγραψε στο ναδίρ το ηθικό των ελλήνων στελεχών που απασχολούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ μικρή ανάκαμψη (αλλά πάντα με αρνητικό πρόσημο) σημείωσαν οι δείκτες που αφορούν τον βιομηχανικό κλάδο, τις υπηρεσίες και την κατανάλωση.

Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ενιαίος δείκτης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης «βούτηξε» στο 98,3 τον Αύγουστο από το 103 που ήταν τον Ιούλιο. Πρόκειται γαι το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Μάιο του 2010, από την εποχή δηλαδή που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ανέμεναν μεν κάμψη του δείκτη το μήνα που διανύουμε, αλλά θεωρούσαν κατά μέσον όρο ότι αυτός θα διαμορφωνόταν στο 100,2.

Η μεγάλη κάμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης αντανακλά τις δυσκολίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ξεπεράσουν την κρίση χρέους, δυσκολίες που υπονομεύουν το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μόλις χθες, άλλωστε, ο αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν είχε σημειώσει ότι η ΕΕ ενδεχομένως θα αναθεωρήσει επί το μετριοπαθέστερον την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,6% το τρέχον έτος, καθώς «η δημοσιονομική αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία».

«Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ευρωζώνη και για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο Κριστόφ Βέιλ της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη τους επόμενους μήνες.

Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης των στελεχών του βιομηχανικού και κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε από το 0,9 στο μείον 2,9, ενώ ο δείκτης των στελεχών στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε από το 7,9 στο 3,7.

Σε σαφώς χειρότερη κατάσταση, ωστόσο, βρίσκεται το ηθικό των καταναλωτών στην ευρωζώνη. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βυθίστηκε από το μείον 11,2 στο μείον 16,5, γεγονός που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πολύ στην εσωτερική κατανάλωση και ότι η μόνη ελπίδα που τους απομένει για να ανορθώσουν τα οικονομικά τους είναι οι εξαγωγές.

Στο ναδίρ το ηθικό των Ελλήνων
Στην Ελλάδα ο δείκτης εμπιστοσύνης των στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε από το μείον 75 στο μείον 77,4 τον Αύγουστο.

Το ηθικό των στελεχών στον βιομηχανικό-μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στο μείον 19,3 το μήνα που εκπνέει από το μείον 21 που ήταν τον Ιούλιο, ο δείκτης εμπιστοσύνης των στελεχών στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο μείον 22,4 από μείον 26,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που «μετρά» το ηθικό των Ελλήνων καταναλωτών διαμορφώθηκε στο μείον 71,2 από το ανώτατο επίπεδο μείον 76,8 που είχε καταγραφεί το Μάιο.

Δεν εκπλήσσει η παρατήρηση ότι οι έλληνες καταναλωτές και οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο είναι οι Ευρωπαίοι με τα βαθύτερα αισθήματα απαισιοδοξίας για το οικονομικό τους μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk