Η απαίτηση για τη χορήγηση εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για τη διάσωση μιας οικονομίας θα μπορούσε να αποβεί «μοιραία», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ από τη Βιέννη η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ διευκρίνισε ότι το θέμα των φινλανδικών απαιτήσεων για εγγυήσεις από την Ελλάδα θα τεθεί πιθανότατα επί τάπητος στο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το να ζητεί κανείς εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανειακής βοήθειας μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η απαίτηση από μια κυβέρνηση για τη χορήγηση χρυσού δίκην εγγυήσεως συνιστά ευθεία επίθεση στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»
, δήλωσε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Μέρκελ για οικονομικά θέματα Μίκαελ Μάιστερ.

Ο γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι «κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να μιλήσουν στη Φινλανδία για τις απαιτήσεις της που έχει διατυπώσει προς την Ελλάδα για τη χορήγηση εγγυήσεων».
Οντως, στην επόμενη συνεδρίαση του Ecofin και του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν τη δυνατότητα να «μιλήσουν» στη φινλανδή ομόλογό τους Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία φέρεται ως η πλέον φανατική υποστηρικτής της ιδέας για τη χορήγηση εγγυήσεων από την Ελλάδα.
Η αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ διευκρίνισε ότι θα είναι μια «ανεπίσημη συνάντηση» των συναδέλφων της. «Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα των εγγυήσεων, οι οποίες δεν φαίνεται πως θα γεφυρώνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο και ως εκ τούτου απαιτείται να δοθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, πιθανώς στο επόμενο Ecofin», είπε συγκεκριμένα η Φέκτερ.