Ό,τι βλέπει καταγράφεται – κι έχει, στην κυριολεξία, σαρωτική ματιά. Ο λόγος για τον μονόφθαλμο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ από το Τορόντο, Ρομπ Σπενς, ο οποίος, επηρεασμένος ίσως από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του «κοινού» πρόσθετου ματιού του, μια μίνι κάμερα.

«Η τεχνολογία πλησιάζει όλο και περισσότερο το ανθρώπινο σώμα», δήλωσε ο καναδός κινηματογραφιστής που «φορά» την καινοτομία του ματιού-κάμερας. Οι δημιουργοί του νέου βιντεοπαιχνιδιού, Deus Ex: Human Revolution, με τους οποίους συνεργάζεται, στο οποίο παρουσιάζεται ένας κόσμος που κυκλοφορούν άνθρωποι με τεχνολογικά μοσχεύματα το 2027, του ζήτησαν να δει πόσο απέχει αυτός ο φανταστικός κόσμος από τον σημερινό. Μετέτρεψε λοιπόν τον εαυτό του σε «κυβερνο-οργανισμό», με τη συσκευή αυτή που δεν συνδέεται με τον εγκέφαλό του, ούτε και προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της όρασής του, απλώς μεταφέρει ό,τι βλέπει σε πραγματικό χρόνο.

Το «eyeborg», που ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως μια από τις καλύτερες πειραματικές εφευρέσεις των τελευταίων ετών, στέλνει ασύρματα εικόνα σε μια οθόνη χειρός και έχει μέγιστη διάμετρο 9mm ώστε να χωράει στην οφθαλμική κοιλότητα.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας του MIT Κώστας Γραμμάτης έμεινε μαζί με τον Σπενς για τρεις εβδομάδες το 2009, κατά τις πρώτες απόπειρες κατασκευής της συσκευής. Αρχικά μετρήθηκε το διάστημα της οφθαλμικής του κοιλότητας, που φυσικά απαιτούσε τα πιο μικροσκοπικά τεχνολογικά εργαλεία και στο τέλος τελειοποιήθηκε από τον Στιβ Μαν, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

Η εταιρεία OmniVision, που εξειδικεύεται στις μικροσκοπικές κάμερες για κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ και ενδοσκόπια, δώρισε στους εφευρέτες μια κάμερα 3,2 mm με ανάλυση 328×250 pixels. Ενσωματώθηκε μια μικρή μπαταρία της εταιρείας Powerstream που εφοδιάζει υπερελαφρά τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, και ένας ασύρματος πομπός. Ολα αυτά ενώθηκαν με μια πλακέτα τυπωμένων κυκλωμάτων πάχους ίσου με ένα φύλλο χαρτί. Πέρα από τη μικροτεχνολογία, μια πινελιά τρέλας προστέθηκε στην ήδη ευφάνταστη εφεύρεση: κόκκινο φως στο ψηφιακό μάτι ώστε να θυμίζει ήρωες ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Ο κινηματογραφιστής με το μάτι-κάμερα θα χρησιμοποιήσει το νέο του κρυφό «όργανο-γκάντζετ» καταγράφοντας τις στιγμές διάφορων ανθρώπων, για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα θίγει το ζήτημα της ιδιωτικής ζωής και θα εξετάσει, όπως εξήγησε, «αν οι άνθρωποι υπνοβατούν μέσα σε μια οργουελική κοινωνία».