Εάν θέλετε να κρατάτε τα αιμοφόρα αγγεία σας σε… φόρμα, τότε καλά θα κάνετε να γελάτε συχνά όπως έδειξε νέα αμερικανική μελέτη.

Τα τελευταία ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνα προηγούμενων μελετών που υπογράμμιζαν τη σχέση μεταξύ του στρες και της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη, μελέτησαν μια ομάδα 30 εθελοντών ηλικίας 20-50 ετών κατά την παρακολούθηση δύο ταινιών.

Αρχικά οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ταινία δράσης «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» (Saving Private Ryan). Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το ενδοθήλιο, η εσωτερική «φόδρα» δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων εμφάνιζε στένωση δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος.

Όταν στη συνέχεια οι εθελοντές παρακολούθησαν την κωμωδία «Κάτι τρέχει με τη Μαίρι» (There’s Something about Mary) οι ερευνητές είδαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους διευρύνονταν, διευκολύνοντας αυτή τη φορά τη ροή του αίματος στον οργανισμό τους.

Ασπίδα γέλιου για την καρδιά

Σε περισσότερες από 300 μετρήσεις που πραγματοποίησαν οι ειδικοί στα χέρια των εθελοντών ενόσω βίωναν αγχωτικές ή διασκεδαστικές καταστάσεις, παρατήρησαν μια διαφορά ως προς τη διάμετρο των αγγείων που άγγιζε το 30%-50%.

Όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικλ Μίλερ, το γέλιο φάνηκε να προσφέρει στον οργανισμό παρόμοια οφέλη με εκείνα της αερόβιας άσκησης ή της λήψης στατινών. Η διαφορά ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τα φάρμακα, το γέλιο έχει άμεσο αποτέλεσμα ως προς την τόνωση του οργανισμού.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που πραγματοποιείται στο Παρίσι.