ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Άννυ Ποδηματά συνεννοήθηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου και η χθεσινή φράση της στο ευρωκοινοβούλιο, ότι «κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει την υποθήκευση της χώρας του» ειπώθηκε έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Η κυρία Ποδηματά μίλησε στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κρίση χρέους παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ | tovima.gr

Δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Άννυ Ποδηματά συνεννοήθηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου και η χθεσινή φράση της στο ευρωκοινοβούλιο, ότι «κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει την υποθήκευση της χώρας του» ειπώθηκε έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Η κυρία Ποδηματά μίλησε στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κρίση χρέους παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Αναφέρθηκε στους κινδύνους ανατροπής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου – και συγκεκριμένα στις απαιτήσεις χωρών για εμπράγματες εγγυήσεις. Όπως φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προσφέρει ούτε εμπράγματες, ούτε χρηματικές εγγυήσεις στους φινλανδούς. Και δεν αποκλείω οι φινλανδοί να αποσύρουν όλες τις απαιτήσεις τους, ιδίως αν ο κ. Παπανδρέου τους απειλήσει ότι θα τους στείλει τον κ. Ευ. Βενιζέλο για μια ακόμα εξαντλητική «διμερή διαπραγμάτευση»…

**

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα επισκεφτεί σήμερα τον κ. Αντ. Σαμαρά στην Συγγρού για να τον ενημερώσει για την επίσκεψη της τρόικας και για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ζητήσει από τον κ. Σαμαρά συναίνεση για το νέο φορολογικό σύστημα που υποτίθεται ότι θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία… Πράκτοράς μου όμως με ενημερώνει ότι η ανακοίνωση του υπουργείου (ότι θα μιλήσουν για την τρόικα και το πακέτο της 21ης Ιουλίου) περιέργως δεν είναι παραπλανητική. Πράγματι θα μιλήσουν για αυτά τα θέματα και συγκεκριμένα για το απλό γεγονός ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου τελειώνουν τον Οκτώβριο. Κανονικά, με βάση το περυσινό Μνημόνιο, η χώρα έχει χρήματα ως τον Μάρτιο. Μόνο που η μεγαλύτερη ύφεση του προβλεπόμενου δημιουργεί ελλείμματα μεγαλύτερα εκείνου που καλύπτει ο τρέχων δανεισμός της τρόικας.

Οι τράπεζες, λόγω βέτο που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ από την 1η Ιουλίου, δεν μπορούν να βοηθήσουν με την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που εκτάκτως θα μπορούσε να εκδώσει το Γενικό Λογιστήριο για να «κλείσει τρύπες». Έτσι, η κυβέρνηση, για να συνεχίσει να πληρώνει στην ώρα τους μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να ζητήσει από την τρόικα περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχουν υπολογιστεί να δοθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με την ενεργοποίηση του νέου πακέτου της 21ης Ιουλίου, αλλά όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα. Συμπέρασμα; Η χώρα ενδέχεται να βρεθεί κοντά στην ημέρα των άδειων ταμείων και γι’ αυτό το σενάριο των εκλογών (απαραίτητη προϋπόθεση για νέα μέτρα μετεκλογικά…) συζητείται όλο και πιο έντονα. Και περίπου αυτός – λένε οι πιο υποψιασμένοι, ανάμεσα στους οποίους και στελέχη της τρόικας – θα είναι ο «καμβάς» της κατ’ ιδίαν συνομιλίας Βενιζέλου – Σαμαρά.

**

Πάντως ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ταξιδεύσει στην Νέα Υόρκη στις 19 Ιουλίου για τη σύνοδο του ΟΗΕ και θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάϊντεν στην Ουάσινγκτον. Με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα έχει κανονιστεί photo opportunity στη Νέα Υόρκη, δηλαδή μια «καλησπέρα» και φωτογραφία, την ώρα που ο ηγέτης της παρακμάζουσας υπερδύναμης θα περπατά ανάμεσα σε προέδρους, πρωθυπουργούς και βασιλείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk