Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Λεωνίδα Κύρκου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr, την εκπομπή«ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ», στην οποία ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς παραχώρησε συνέντευξη στον Γιάννη Τζαννετάκο.

Στην εκπομπή, ο Λεωνίδας Κύρκος, ανατρέχει στις ποικίλες πολιτικές δραστηριότητες του από τα φοιτητικά χρόνια στην ΕΠΟΝ και την Αντίσταση, καλύπτοντας με την αφήγησή του τα τελευταία 60 συγκλονιστικά χρόνια της πατρίδας μας. Κρίνει τα γεγονότα που οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο. Ανατέμνει το ρόλο των Άγγλων, την αποχή των Σοβιετικών και τις κινήσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Αναφέρεται στην ίδρυση της ΕΔΑ και της εφημερίδας «ΑΥΓΗ». Αποτιμά το Λαϊκό Μέτωπο του 1956, την επιτυχία της Αριστεράς στις εκλογές του 1958, αλλά και το βαρύ κλίμα σ’ αυτές του Οκτωβρίου 1961. Μνημονεύει τις δραστηριότητες των Ανακτόρων, τη ρήξη τους με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τα αίτια της δολοφονίας του Γρήγορη Λαμπράκη. Αναλύει τα γεγονότα που οδήγησαν στην 21η Απριλίου, τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 και τη συγκρότηση του ΚΚΕ-Εσωτερικού. Ερμηνεύει την Μεταπολίτευση, τη ραγδαία άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, την ίδρυση του Συνασπισμού, τη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη και την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον Συνασπισμό.

Χαρακτηριστικές στιγμές της δράσης του διηγούνται ο δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης και ο προσωπικός φίλος του Δημήτρης Σκουλίδης.