Στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων επιμένει η Τρόικα

Επιμονή για διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών, επέδειξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Υπήρξε ερώτημα ακόμα και για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αφού, όπως επισήμαναν, παρατηρείται στασιμότητα των επιχειρησιακών.

Το Υπουργείο Εργασίας επιμένει, αντίστοιχα, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας «αντιγραφειοκρατικά» μέτρα ενίσχυσής τους (κατάργηση των αιτιολογικών επιθέσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων κ.λπ.).

Εκτός από τα εργασιακά, η τρόικα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δαπάνες Υγείας και τις συντάξεις.

Σχετικά με τις δαπάνες Υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν εμμονή σχετικά με τη μείωση των γιατρών του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ), αλλά και των αμοιβών τους.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.

Σχετικά με τις συντάξεις υπήρξε ενδιαφέρον για τη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ε27- χαρακτηριστικά. Επιμονή υπήρξε επίσης για διευκρινίσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Από την πλευρά του, ο υπουργός κ. Γ.Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού.

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥ θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ανδρ.Λοβέρδο.

Επίσης, συντόμως ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, θέμα που συγκεντρώνει ενδιαφέρον τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας.

Συνολικά, ο Γ.Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισεκ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις.

Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία, συμπληρώνει, δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια.

Ο κ. Δ.Στρατούλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Η τρόικα και η κυβέρνηση, αφού με το νόμο 3899/2010 υπονόμευσαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προώθησαν μειώσεις των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας, συζητούν τώρα για νέο ακόμα πιο αποφασιστικό χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων και για νέες ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών μέσω της θέσπισης τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Η τρόικα στο Μεταφορών

Το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας επισκέφθηκε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Όπως έγινε γνωστό, οι ελεγκτές οι οποίοι επισκέφθηκαν το υπουργείο και την περασμένη Πέμπτη, συναντήθηκαν και είχαν συνομιλίες με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άρη Μπουρδάρα, καθώς και με τους προέδρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ κ. κ. Ζηλιασκόπουλο και Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν για την πορεία εξυγίανσης των δύο μεγάλων αυτών εταιριών, όπως προέβλεπαν τα σχετικά νομοσχέδια τα οποία ήδη εφαρμόζονται με αυστηρότητα, τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των δύο αυτών Οργανισμών, καθώς και τις προοπτικές που διαγράφονται για να μπουν σύντομα σε θετική τροχιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας διαπίστωσαν ότι για τις δύο αυτές εταιρίες η πορεία βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk