Η επόμενη μέρα του deal για τράπεζες και χρηματιστήριο

Ράλι σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ιστορικά ημερήσια άνοδό του, μετά το σχέδιο συγχώνευσης που ανακοίνωσαν νωρίτερα η Alpha Bank και η Eurobank για την δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 14,37% στις 1.006,59 μονάδες με την Alpha Bank και την Eurobank να κλείνουν με κέρδη 30% και 29,5% αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1985.
Οι μετοχές ήταν υπερπουλημένες και το σχέδιο συγχώνευσης άλλαξε την ψυχολογία, δημιουργώντας προσδοκίες για μη προσφυγή των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής και για άλλα τραπεζικά deal, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι δύο τράπεζες είπαν ότι το ποσοστό του Κατάρ στο νέο προτεινόμενο σχήμα θα ανέρχεται στο 17% και ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης 3,9 δις ευρώ θα ανεβάσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 14%.
H μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 30%, στα 2,47 ευρώ και όγκο 647 χιλιάδων, όταν στο limit up εμφανίζοντας αγορές για περισσότερα από 3 εκατομμύρια τεμάχια. Ίδια εικόνα και στην Eurobank που έκλεισε με άνοδο 29,48%, στα 2,24 ευρώ και όγκο 604 χιλιάδων μετοχών και τους αγοραστές να ενδιαφέρονται στο κλείσιμο για αγορές άλλων 2 εκατ. τεμαχίων.
Κέρδη 29,14% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, στην οποία αναμένεται να παίξει ρόλο κλειδί στα επόμενα βήματα συγκέντρωσης του κλάδου. Η μετοχή της έκλεισε στα 3,59 ευρώ και με όγκο 5,9 εκατ. τεμαχίων, ενώ στο κλείσιμο βγήκαν αγοραστές για άλλα 2,9 εκατ. τεμάχια.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί όσον αφορά την επόμενη μέρα συγκέντρωσης στον κλάδο που θα κρίνει και την πορεία συνολικά του «τραπεζοκεντρικού» χρηματιστηρίου της Αθήνας, ότι αρκετοί στην αγορά θεωρούν πως θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει -ενδεχομένως ως τα μέσα Σεπτέμβρη- η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων θα κοστίσει ως 6,4 δισ. ευρώ προ φόρων.
Η πρόταση όμως των διοικήσεών τους για διατήρηση της λογιστικής απεικόνισης των νέων κρατικών ομολόγων στις κατηγορίες (HTM και LaR) των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ ) φαίνεται να έγινε δεκτή από τους ορκωτούς ελεγκτές, το οποίο μεταφράζεται σε μικρότερο τελικά «κούρεμα».

Σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες αναμένεται να επιλέξουν τη μετακύλιση των θέσεών τους στα ομόλογα που λήγουν έως το 2024 με νέα 30ετή ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας και μέσο κουπόνι 4,75%, επιλογή που επιτρέπει να απορροφήσουν ευκολότερα τις ζημιές.

Από την άλλη πλευρά οι συνθήκες δυσκολεύουν και από τις νέες αξιώσεις των Φιλανδών, που διεκδικούν την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου σε εταιρία συμμετοχών που θα συσταθεί στο Λουξεμβούργο, ως εξασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα.
Οι αξιώσεις που προβάλλει η Φινλανδία δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, δήλωσε πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, στις απώλειες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενδιαφέρον παρουσιάζει στο κατά πόσον οι τράπεζες θα εγκαταλείψουν τη συντηρητική πολιτική τους στην καταγραφή επισφαλειών, εν όψει των επερχόμενων tests από την BlackRock.
Η βαθύτερη ύφεσης (γύρω στο 5% με 5,5%) κάνει εύλογη τη δραστική αύξηση των προβλέψεων αφού τα επισφαλή δάνεια αναμένεται να αγγίξουν σύντομα το 15%, ενώ οι συντελεστές κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων θα έπρεπε σύμφωνα με τους αναλυτές να ξεπεράσουν το 60% για τις μεγάλες τράπεζες.
Μία άλλη παράμετρος που καθιστικά επίσης επιφυλακτικούς τους επενδυτές, για το ίδιο θέμα είναι και η αποδοχή από μέρους Γαλλικών τραπεζών, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, κυμαίνονται στο 30%-40%.
Αν και οι έλεγχοι της BlackRock δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του έτους -με γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τον Ιανουάριο- τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν σχηματίσει μια εικόνα της μεθοδολογίας που ακολουθείται και άρα θα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για τις δικές τους τράπεζες αλλά και για τις υπόλοιπες, κάτι που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις διαδικασίες συγκέντρωσης του κλάδου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk