Ο Στιβ Τζομπς σκέφτηκε για άλλη μία φορά διαφορετικά

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πει κανείς ότι η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Silicon Valley, στη Wall Street ή στους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους- ή μήπως δισεκατομμύρια; – που χρησιμοποιούν τα προϊόντα του. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Είχε φροντίσει άλλωστε ο ίδιος με μια ιστορική διάλεξη που είχε κάνει το 2005 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ να ξορκίσει κάθε φόβο δικό του και αμέτρητων άλλων ανθρώπων για τον θάνατο. Την περασμένη …

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πει κανείς ότι η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Silicon Valley, στη Wall Street ή στους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους- ή μήπως δισεκατομμύρια; – που χρησιμοποιούν τα προϊόντα του. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Είχε φροντίσει άλλωστε ο ίδιος με μια ιστορική διάλεξη που είχε κάνει το 2005 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ να ξορκίσει κάθε φόβο δικό του και αμέτρητων άλλων ανθρώπων για τον θάνατο. Την περασμένη Τετάρτη ωστόσο ο Στιβ Τζομπς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου της Αpple διότι «η αρρώστια του απαιτεί να ασχοληθεί περισσότερο χρόνο μαζί της». Μια μυθική μορφή των σύγχρονων τεχνολογιών εγκαταλείπει την «Κοιλάδα της Σιλικόνης».

Σε μια σύντομη επιστολή που απηύθυνε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του ο Στιβ Τζομπς γράφει: «Πάντοτε έλεγα ότι αν ερχόταν κάποτε η ημέρα που δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα και στις προσδοκίες μου ως διευθύνων σύμβουλος της Αpple,θα ήμουν ο πρώτος που θα πληροφορούσα γι΄ αυτό. Δυστυχώς η ημέρα αυτή ήλθε… Πιστεύω ότι οι πιο λαμπρές και οι πιο καινοτόμες ημέρες για την Αpple δεν έχουν έρθει ακόμη»!

Μάλλον αγνοεί τον Ναζίμ Χικμέτ ο Στιβ Τζομπς, αλλά η επιστολή παραίτησής του θυμίζει τον στίχο «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη» του μεγάλου τούρκου ποιητή. Ο ιδρυτής της Αpple, που πλέον κρατά μόνο την προεδρία της εταιρείας, δεν είναι άνθρωπος των γραμμάτων. Είναι άνθρωπος της τεχνολογίας. Από τα λαμπρότερα «μυαλά» της ψηφιακής επανάστασης. Δεν είναι υπερβολή ωστόσο να ισχυριστεί κανείς ότι με τις τεχνολογικές επινοήσεις του άλλαξε την καθημερινή ζωή όλων των ανθρώπων- των γραμμάτων και των τεχνών συμπεριλαμβανομένων. Ποιος δεν έχει πιάσει «ποντίκι» στα χέρια του για να περιηγηθεί στον κόσμο των «windows»;για να αναφέρουμε δύο μόνο εφευρέσεις του Τζομπς.

«Πιστεύω» στην καινοτομία

Τις προάλλες ο Στιβ Τζομπς ουσιαστικά αποχώρησε από την ενεργό δράση αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο. Και βεβαίως αφήνοντας τον πήχη πολύ ψηλά για την Αpple. «Ουδείς αναντικατάστατος, και η Αpple διαθέτει λαμπρούς μηχανικούς, σχεδιαστές και μάνατζερ.Το ερώτημα όμως είναι αν όλοι αυτοί θα συνεχίσουν να “σκέφτονται διαφορετικά” χωρίς τον άνθρωπο που ανήγαγε την εφευρετικότητα και την καινοτομία σε προσωπικό και επαγγελματικό “πιστεύω”» γράφει ο ειδικευμένος σε τεχνολογικά θέματα συντάκτης του ΒΒC Ρόρι Σέλαν-Τζόουνς.

Η ιστορία του Τζομπς και της εταιρείας που έχει για σήμα το δαγκωμένο μήλο ξεκινά τη δεκαετία του 1970 στην Καλιφόρνια. Με κλίση στην τεχνολογία και στις θετικές επιστήμες εν γένει, αλλά χωρίς σημαντικές ακαδημαϊκές περγαμηνές (εγκατέλειψε γρήγορα το κολέγιο), γνώρισε έναν καλό φίλο, τον Στιβ Βόζνιακ , ο οποίος επίσης παθιαζόταν με τα… κουμπάκια. Το 1976 οι δύο φίλοι ίδρυσαν την Αpple. Δουλεύοντας στο… γκαράζ του σπιτιού του Βόζνιακ, πολύ γρήγορα άρχισαν να παρέχουν στους καταναλωτές προϊόντα που έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Η παντελής έλλειψη επιχειρηματικής εμπειρίας ωστόσο έφερε τον Τζομπς σε σύγκρουση με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζον Σκάλι. Το 1985 ο Τζομπς παίρνει το καπελάκι του και αποχωρεί από την Αpple. Η εταιρεία είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο και ο μόλις 30 ετών επιχειρηματίας ήταν ήδη πλούσιος. Ηταν διάσημος ως ο εφευρέτης σπουδαίων καινοτομιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δεν δυσκολεύθηκε να ιδρύσει δύο νέες καινοτόμες επιχειρήσεις: το στούντιο κινουμένων σχεδίων Ρixar και την εταιρεία υπολογιστών ΝeΧΤ.

Δέκα χρόνια αργότερα η ΝeΧΤ δεν είχε κερδίσει φίλους. Είχε αποκτήσει οπαδούς! Εν τω μεταξύ η Αpple έμοιαζε να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανταγωνίστριά της Μicrosoft και τον Μπιλ Γκέιτς. Ετσι το 1996 ο Τζομπς επέστρεψε στην Αpple, πουλώντας τη ΝeΧΤ στην παλιά του εταιρεία αντί 400 εκατ. δολαρίων. Τα χρόνια που ακολούθησαν «απογείωσαν» την εταιρεία. Αν ό,τι άγγιζε ο Μίδας γινόταν χρυσός, ο Τζομπς μετέτρεπε σε χρυσάφι ό,τι… επινοούσε! Ο υιοθετημένος γιος ενός άτεκνου ζευγαριού από το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας μετατράπηκε σε εμβληματική μορφή των νέων τεχνολογιών.

Συγκεντρωτικός και τελειομανής, μεταλαμπάδευσε τις προσωπικές αξίες του- είναι λιτοδίαιτος βουδιστής και ακραιφνής χορτοφάγοςστην Αpple, διαμορφώνοντας μια τελείως ξεχωριστή εταιρική κουλτούρα, η οποία τού επέτρεψε να κατασκευάζει μινιμαλιστικά ηλεκτρονικά γκατζετάκια που έχουν ξετρελάνει τον κόσμο. Η παρουσίασή τους από τον ίδιο, ενδεδυμένο πάντοτε με τζιν και μαύρο ζιβάγκο, άρχισε να μετατρέπεται από εταιρικό ή τεχνολογικό γεγονός σε… πολιτιστικό δρώμενο.

Οι αδυναμίες είναι δύναμη

Η διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος, το 2004, ουσιαστικά δεν διατάραξε την επαγγελματική δραστηριότητα και την εφευρετικότητά του, ενώ όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά καταμαρτυρούν ότι δεν διατάραξε ούτε την προσωπική και οικογενειακή του γαλήνη- είναι παντρεμένος από το 1991 και έχει τρία παιδιά. Ουδέποτε έκρυψε την αρρώστια του και την εξέλιξή της- το 2008 υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος και λίγο αργότερα εμφανίστηκε μια επιπλοκή με ένα ένζυμο, εξαιτίας του οποίου έχανε επικίνδυνα βάρος.

Κατά καιρούς εξέδιδε ο ίδιος… ιατρικά ανακοινωθέντα για την πορεία της υγείας του. Στην ιστορία θα μείνει η διάλεξη που είχε κάνει στους φοιτητές του Στάνφορντ το 2005, όταν είχε υποστηρίξει ότι οι αδυναμίες ενός ανθρώπου, ακόμη και όταν αυτές αφορούν την υγεία, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη για την προσωπική και για την επαγγελματική του ζωή.

«Η σκέψη ότι θα πεθάνω σύντομα είναι εκείνη που με βοήθησε περισσότερο να πάρω τις μεγαλύτερες αποφάσεις στη ζωή μου. Το να θυμάται κανείς ότι κάποτε θα πεθάνει είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει την παγίδα να σκέφτεται ότι έχει σπουδαία πράγματα να χάσει. Διότι είναι ήδη γυμνός.Δεν έχει κανέναν λόγο να μην ακολουθήσει την καρδιά του» είχε πει τότε στο εμβρόντητο ακροατήριό του, που είχε συγκεντρωθεί για να ακούσει έναν μεγαλομάνατζερ. Είθε ο πρόεδρος της Αpple να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη, για να σκέφτεται ότι… θα πεθάνει σύντομα!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk