«Θα δοθεί η λίστα με φοροφυγάδες»

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε δύο μήνες στο αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οσοι τον παρακολουθούσαν ως υπουργό Οικονομικών και εξακολουθούν να τον παρακολουθούν υποστηρίζουν ότι είναι άλλος άνθρωπος. «Δουλεύω και τώρα αμέτρητες ώρες, αλλά έχω πολύ λιγότερο στρες» ομολογεί και ο ίδιος, παρ΄ ότι το υπουργείο που ανέλαβε έχει πολλά ανοιχτά θέματα και αρκετούς πονοκεφάλους.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε δύο μήνες στο αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οσοι τον παρακολουθούσαν ως υπουργό Οικονομικών και εξακολουθούν να τον παρακολουθούν υποστηρίζουν ότι είναι άλλος άνθρωπος. «Δουλεύω και τώρα αμέτρητες ώρες, αλλά έχω πολύ λιγότερο στρες» ομολογεί και ο ίδιος, παρ΄ ότι το υπουργείο που ανέλαβε έχει πολλά ανοιχτά θέματα και αρκετούς πονοκεφάλους. Δύο μήνες μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλάει για πρώτη φορά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την εμπειρία του πολιτικού που γνωρίζει τα θέματα, αλλά και με τη νηφαλιότητα που έχει επειδή δεν είναι πλέον εκείνος που καλείται να πάρει τις αποφάσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να καθυστερήσει μερικά τρίμηνα αλλά θα έρθει επειδή η ύφεση θα μετριάζεται με την πάροδο του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει ότι η λίστα με τα σχετικά ονόματα θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, παρά τις ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επειδή πλέον η διαδικασία αυτή είναι κατοχυρωμένη και νομοθετικά. Ταυτοχρόνως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξαγγέλλει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την κυβέρνηση της Γερμανίας, για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων-«μαμούθ» στη χώρα μας δυναμικότητας 3.000-10.000 μεγαβάτ.

Ακόμη και τώρα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον την πορεία της οικονομίας και δεν δείχνει να εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα του πρώτου οκταμήνου που δείχνουν πενιχρά.

«Στην πράξη, η ανάκαμψη πάει μερικά τρίμηνα πίσω,αλλά ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι,παρά το ότι παραμένει βαθιά, κάθε τρίμηνο η ύφεση γίνεται πιο ρηχή από το προηγούμενο» υπογραμμίζει. «Το πιο βαθύ σημείο της ύφεσης είναι πίσω μας ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010».

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν δέχεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να συλλάβει ή να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

«Οποιος πιστεύει ότι μπορούσαμε σε ενάμιση χρόνο να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιώνπιστεύω ότι αδικεί την προσπάθεια που έγινε. Εγιναν πολύ μεγάλα βήματα- στη νομοθεσία, στην οργάνωση, στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» σημειώνει.

Η πιο σκληρή κριτική που δέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ακόμη και από το εσωτερικό του ΠαΣοΚ ήταν όταν δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου την περασμένη άνοιξη, αλλά και γιατί δεν κατόρθωσε να τους αναγκάσει να πληρώσουν.

«Είναι λάθος εντύπωση αυτή» τονίζει. «Πέρυσιεισπράξαμε 1,5 δισ.από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οσο για τα ονόματα:νομοθετήθηκε η υποχρέωση δημοσιοποίησης εντός τριών μηνών μετά την ψήφιση του νόμου τον Απρίλιοκάτι που δεν υπήρχε.Η λίστα είναι έτοιμηκαι θα δημοσιοποιηθεί».

Αυτές τις ημέρες ο κ. Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί την κριτική που δέχεται ο κ. Ευ. Βενιζέλος για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και αιτιολογεί αυτήν την επιλογή παίρνοντας το μέρος του διαδόχου του. «Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν ένα μέτρο που αναγκαστήκαμε να πάρουμε γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε άμεση εξομοίωση στη φορολογία του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ηταν ένα μεταβατικό μέτροέως ότου έρθει το νέο φορολογικό πλαίσιο με χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑαπό τους σημερινούς» παρατηρεί και προσθέτει: «Η αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε κομμάτι της οικονομίας προφανώς είναι δύσκολη σε περίοδο ύφεσης.Ομως η λογική που λέει “κατεβάστε μας τον ΦΠΑ για να φοροδιαφεύγουμε λιγότερο” δεν ισχύει.Αν ίσχυε,δεν θα είχαμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει στα νησιά όπου ο ΦΠΑ είναι 30% χαμηλότερος».

Οσο επιτυγχάνεις στόχους, αλλάζεις τα δεδομένα

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ακούει με επιφυλάξεις τις απόψεις που διατυπώνονται ακόμη και από στελέχη της παράταξής του ότι μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ή περί χαλάρωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος λόγω της βαθιάς ύφεσης που επικρατεί στη χώρα. Η δική του εκτίμηση είναι ότι παρ΄ ότι η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι η χώρα έφτασε στα όριά της θα μπορούσε να συζητήσει κάποια πράγματα όταν διαπιστώσει ότι τα συμφωνηθέντα εφαρμόζονται- και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

«Για την κυβέρνησηδεν υπάρχει διαφορετική οπτική ή λογική όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι μονόδρομος και η χώρα δεν αντέχει την παραμικρή καθυστέρηση ή παρέκκλιση. Οχι για τους δανειστές μας, για εμάς τους ίδιους» σημειώνει. «Δεν μου αρέσει η συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης. Και αυτό γιατί όποτε πετυχαίνεις στόχους, τότε μπορείς και αλλάζεις τα δεδομένα που υπάρχουν προς το καλύτερο. Και αυτό το κάνουμε συνέχεια.Οσα πετύχαμε- και αυτά που πετύχαμε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- τα πετύχαμε γιατί είχαμε κάνει κι είχαμε καταφέρει πράγματα» προσθέτει.

Αντιθέτως εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τη Φιλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια πολιτική απόφαση η οποία θα δώσει λύση.Αλλωστεη Ευρώπη έχει αποδείξειπολλές φορέςότι είναι ικανήόταν πρέπεινα τετραγωνίζει τον κύκλο» παρατηρεί.

Προκαταβολή 1.000 ευρώ για τα αυθαίρετα

Ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης του οποίου νομοσχέδιο θα υπερψηφίσει η ΝΔ.Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων,το οποίο θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή,με πρώτη προθεσμία ως το τέλος του χρόνου για όσους ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση.Οσοι κατέχουν κτίσμα με…αυθαιρεσίες θα κληθούν να καταβάλουν ένα παράβολο 1.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναστολής των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια σε 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις θα κληθούν να καταβάλουν το αντίτιμο της «τακτοποίησης».Ο υπουργός προειδοποιεί ότι όσοι δεν το πράξουν δεν θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν οτιδήποτε με το ακίνητό τους.«Δημιουργούμε με τα πρόστιμα ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ώστε να βελτιώσουν το περιβάλλον. Και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την πλήρη απαγόρευση μεταβίβασης για όσα αυθαίρετα δεν έχουν ρυθμιστεί, μπαίνει για πρώτη φορά μια τόσο ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή με το παρελθόν».

EΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ-«ΜΑΜΟΥΘ»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιστεύει ακράδαντα ότι οι τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δύο τομείς που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες και προσοδοφόρες επενδύσεις.

Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό λάθος στρατηγικής που πιθανόν να καταλογίζει στην προκάτοχό του κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις,η οποία νομίζω ήδη αρχίζει και φαίνεται ότι αποδίδει»τονίζει.Ο κ.Παπακωνσταντίνου δέχθηκε την περασμένη Πέμπτη τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας κ. Στέφαν Καπφέφερ. Και συμφώνησαν σε ένα εντυπωσιακό επενδυτικό σχέδιο το οποίο αποκαλύπτει στο «Βήμα»:«Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο επενδυτικό project με τη Γερμανία στον χώρο της ηλιακής ενέργειας.Η Ελλάδα μπορεί να εισφέρει ήλιο και γη σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με γερμανικές επιχειρήσεις,με το οποίο θα κατασκευαστούν μεγάλης έκτασης φωτοβολταϊκά στη χώρα μας- της τάξεως των 3.000 ως και 10.000 μεγαβάτ- και να εξαχθεί αυτή η καθαρή ενέργεια στον ευρωπαϊκό Βορρά.Είναι ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο σχέδιο,το οποίο όμως μπορεί να αλλάξει ριζικά τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk