«Ξεκαθαρίστε 465.000 υποθέσεις»

«Ως τον Δεκέμβριο του 2013 εκκαθαρίστε 465.000 εκκρεμούσες διοικητικές υποθέσεις!». Σκληρό παζάρι της τρόικας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και εκπροσώπους της διοικητικής Δικαιοσύνης, βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την πεντάωρη συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη. «Κόκκινη γραμμή» για τους εκπροσώπους της τρόικας είναι σίγουρα η εκκαθάριση της πλειονότητας των 165.000 εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων που υπάρχουν στα συρτάρια των Διοικητικών Πρωτοδικείων της χώρας και για τις οποίες έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.

«Ως τον Δεκέμβριο του 2013 εκκαθαρίστε 465.000 εκκρεμούσες διοικητικές υποθέσεις!». Σκληρό παζάρι της τρόικας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και εκπροσώπους της διοικητικής Δικαιοσύνης, βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την πεντάωρη συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη. «Κόκκινη γραμμή» για τους εκπροσώπους της τρόικας είναι σίγουρα η εκκαθάριση της πλειονότητας των 165.000 εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων που υπάρχουν στα συρτάρια των Διοικητικών Πρωτοδικείων της χώρας και για τις οποίες έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Σκληρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκηθούν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με τον οποίο θα συναντηθεί την Τρίτη ο επικεφαλής του κλιμακίου. Από την πλευρά του υπουργείου πάντως τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν δίκες με «συνοπτικές διαδικασίες» και χωρίς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων φορολογουμένων-πολιτών. Εντονες είναι οι πιέσεις επίσης και από την πλευρά της τρόικας για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά σίγουρα το θέμα θα συζητηθεί με τον υπουργό.

Δυσάρεστη έκπληξη για την 11μελή ομάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης απετέλεσε την περασμένη εβδομάδα το κείμενο-ατζέντα που εστάλη, με το οποίο οι τεχνοκράτες της τρόικας εμφανίζονταν πλήρως ενημερωμένοι για τις εκκρεμότητες της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ έθεταν και σκληρό χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάρισή τους. Σύμφωνα με το κείμενο της άλλης πλευράς, από τις 465.000 υποθέσεις το 15% θα πρέπει να εκκαθαριστεί ως τα τέλη του 2011, το 50% ως τα μέσα του 2012 και το 100% ως τα τέλη του 2013. Στη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία από πλευράς ελληνικού υπουργείου συμμετείχαν οι δύο γενικοί γραμματείς (Κανελλόπουλος, Ιωαννίδης), δικαστές και σύμβουλοι του υπουργείου, ετέθη ευθέως ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μη ρεαλιστικό και δεν μπορεί να τηρηθεί. Αιτία είναι το γεγονός ότι, ενώ έχουν γίνει μεγάλα νομοθετικά βήματα, όπως ο Ν. 3900/2010 της Διοικητικής Δικαιοσύνης, υπάρχουν αρκετά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία τίθενται καθημερινά από τους πολίτες και υπάρχουν οι σχετικές προσφυγές στα δικαστήρια. Επιπλέον από την πλευρά της δικαστικής λειτουργού η οποία παρίστατο ετέθη ευθέως το θέμα της ευθυκρισίας των δικαστών, αλλά και το αντικειμενικό γεγονός ότι υπάρχουν πρωτοβάθμια δικαστήρια τα οποία λειτουργούν χωρίς το 50% των δικαστών που θα έπρεπε να υπηρετούν. Προστέθηκε ότι μετά την πρόσφατη νομοθεσία μεταφέρθηκαν χιλιάδες υποθέσεις στα Διοικητικά Εφετεία από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόσθετη συμφόρηση. Οταν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας (ήταν απών ο Γερμανός Βάις και τον εκπροσωπούσε ο πολωνός συνάδελφός του Ζελέφσκι ) ποιος είχε δεσμευθεί για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, η ελληνική πλευρά δεν εισέπραξε σαφή απάντηση. Ειπώθηκε ότι η αντιμετώπιση ήταν μάλλον λογιστική, αλλά συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνει γενναία προσπάθεια για την εκκαθάριση των υποθέσεων, αφού δεν είναι δυνατόν να συσσωρεύονται τόσες υποθέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνάντηση ότι από τις 165.000 εκκρεμούσες φορολογικές υποθέσεις για τις 138.000 δεν έχει καν προσδιοριστεί πότε θα εκδικαστούν και βρίσκονται στα συρτάρια των δικαστηρίων!

Μέτρα για την αποσυμφόρηση

* Επιτάχυνση των φορολογικών δικών με την ομαδοποίηση των υποθέσεων με νομολογία που έχει δημιουργήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και με υλοποίηση του θεσμού της πρότυπης δίκης.Μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση σε ομοειδείς υποθέσεις που έχουν ήδη κριθεί.

* Εφαρμογή του Ν.3900 για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, αλλά όπως ειπώθηκε τα αποτελέσματα θα φανούν τα επόμενα δύο χρόνια.Με τον συγκεκριμένο νόμο επίσης μεταφέρονται υποθέσεις με επίδικο αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ σε έναν βαθμό,το Διοικητικό Εφετείο.

* Ανάπτυξη του ηλεκτρονικού δικογράφου και εφαρμογή της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

* Αμεση εφαρμογή του θεσμού διαμεσολάβησης για την απεμπλοκή και των πολιτικών δικαστηρίων.

Εκκρεμούν

465.000 διοικητικές υποθέσεις και θα πρέπει να εκκαθαριστούν:

69.750 ως τα τέλη του 2011

232.500 ως τα μέσα του 2012

162.750 ως τα τέλη του 2013
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk