Κόκκινο πανί για τη ΝΔ ο Βενιζέλος

Σχέδιο πολιτικής και επικοινωνιακής φθοράς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου έχει θέσει σε εφαρμογή η Νέα Δημοκρατία με προσωπική απόφαση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά . «Πρέπει να τον αποδυναμώσουμε πλήρως και σε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύουμε τα αδύναμα σημεία του» είναι η κυρίαρχη άποψη στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον θεωρεί πλέον «κόκκινο πανί». Στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά έχει αναλυθεί πλήρως η στρατηγική που ακολουθεί ο κ.

Σχέδιο πολιτικής και επικοινωνιακής φθοράς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου έχει θέσει σε εφαρμογή η Νέα Δημοκρατία με προσωπική απόφαση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά . «Πρέπει να τον αποδυναμώσουμε πλήρως και σε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύουμε τα αδύναμα σημεία του» είναι η κυρίαρχη άποψη στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον θεωρεί πλέον «κόκκινο πανί».

Στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά έχει αναλυθεί πλήρως η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος και, με βάση την εκτίμηση αρκετών στελεχών ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι ο διάδοχος του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου, θα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της «γαλάζιας» κριτικής.

Οι εχθρικές ανακοινώσεις έχουν την τιμητική τους, αφού στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος απώλεσε πολύ γρήγορα τον αέρα που πρόσφερε στον ίδιο αλλά και στο κόμμα του η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Επί της ουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο πολιτικό μπρα ντε φερ, μεταξύ όχι τόσο του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, αλλά του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Από το… ακουστικό στη μετωπική

Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος, από την ημέρα που αναβαθμίστηκε στην κυβέρνηση, προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του στο κόμμα και στην κοινωνία και κάνουν λόγο για αρχηγικές εμφανίσεις του. Από τον πρώτο «μήνα του μέλιτος» μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και του υπουργού Οικονομικών, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί του ο κ. Σαμαράς, πλέον το κλίμα είναι εκρηκτικό με την προ ημερών μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε o κ. Βενιζέλος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά τον κατηγόρησε ότι βάζει πάνω απ΄ όλα το προσωπικό του συμφέρον, ακόμη και υπεράνω του εθνικού, και τόνισε ότι τον κ. Σαμαρά τον ενδιαφέρει να έρθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Πριν από καιρό τον είχε επικρίνει με σφοδρότητα ότι επιλέγει τη χρεοκοπία της χώρας, κριτική που εξόργισε τη ΝΔ.

Βέβαια στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, όσο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητας του κ. Παπανδρέου, όλο και πιο πολύ πιστεύουν ότι ο κ. Βενιζέλος κερδίζει πόντους στο παιχνίδι της διαδοχής. Γι΄ αυτό και επιχειρούν να «κάψουν» όσα χαρτιά πιστεύουν ότι έχει ο κ. Βενιζέλος και δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία της κριτικής εναντίον του. Είναι ενδεικτικό ότι, αμέσως μετά τη συναίνεση που έδωσε η ΝΔ στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, υπήρξε σκληρή κριτική στον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο με μάλλον ειρωνικό ύφος επικαλέστηκαν την ιδιότητα του νομικού και όχι του υπουργού για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%. Παράλληλα, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού έδωσε γραμμή σε βουλευτές και στελέχη με ειδικό σημείωμά της (non paper) όπου τον περιγράφει ως «λαλίστατο υπουργό Οικονομικών» με την υπενθύμιση της δήλωσής του ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους» μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Ενα από τα τρωτά σημεία για τον κ. Βενιζέλο κατά τη ΝΔ είναι το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων και η ειδική συμφωνία με τη Φινλανδία και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πιθανότερα πιο δυσχερή και από εκείνη στην οποία το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί ο προκάτοχός του. Μάλιστα στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για «Βατερλό Βενιζέλου» , θέτοντας ευθέως ζήτημα χειρισμών εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών.

Σκέφτονται να ζητήσουν παραίτηση Βενιζέλου

Η κριτική στον κ. Βενιζέλο θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και η ΝΔ θα στοχεύει ευθέως κατά του «επίδοξου πρωθυπουργού», όπως τον χαρακτηρίζουν στις «γαλάζιες» συσκέψεις. Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις στον κ. Σαμαρά να ζητήσει η ΝΔ την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα κλιμακωθεί ο πόλεμος φθοράς κατά του κ. Βενιζέλου. Υπάρχουν σκέψεις όμως να ζητηθεί η παραίτησή του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου.

Στη φαρέτρα της ΝΔ υπάρχει το επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος έλεγε πως θα επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα το Μεσοπρόθεσμο και μετά άλλαξε γνώμη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανεξέτασης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για εφέτος.

Τριβές για «κομμουνιστοσυμμορίτες» και λαθρομετανάστες

Νέο, πιο σκληρό και δεξιό ύφος αρχίζει να επιδεικνύει στον δημόσιο λόγο της η Νέα Δημοκρατία, θέλοντας να κερδίσει μεγάλο τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων, με τους οποίους φλερτάρει εδώ και καιρό ο ΛΑΟΣ που επιμένει- πολλές φορέςσε μια ακραία ρητορική. Ενδεικτικό της επιστροφής στο παρελθόν είναι ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη και μέλη της ΝΔ θυμήθηκαν τον Εμφύλιο και ζητούν- ανώνυμα μέσω Διαδικτύου- από βουλευτές του κόμματος να παραστούν στις σημερινές εκδηλώσεις στον Γράμμο και στο Βίτσι, όπου παίχτηκε και η τελευταία πράξη στο δράμα του εμφυλίου πολέμου.

Ορισμένες τοπικές οργανώσεις της ΝΔ- αν και αποφεύγονται οι δημόσιες ανακοινώσεις- ζητούν να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών στον… «αγώνα κατά του ξενοκίνητου κομμουνισμού» , όπως αναφέρουν.

Την ίδια στιγμή σκληραίνει η στάση της ΝΔ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Αθ.Νάκο να ζητεί πιο αυστηρή νομοθεσία και να θέτει όχι απλώς την απόσυρση της τροποποίησης της διάταξης που μειώνει τον χρόνο προηγούμενης διαμονής στη χώρα από δώδεκα σε δέκα χρόνια αλλά και την κατάργηση της δωδεκαετίας.

Προ ημερών ο κ. Νάκος ζήτησε την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, δηλαδή μόνο σε όσους έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα, ενώ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ κ. Ν. Νικολόπουλος έθεσε το θέμα της χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους λαθρομετανάστες που είναι φορείς του ΑΙDS. Ο βουλευτής Αχαΐας κατέθεσε προ ημερών ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και ζητεί να μάθει για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα διεθνώς που παρέχει πλήρη περίθαλψη στους λαθρομετανάστες που πάσχουν από ΑΙDS και αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να συνεχίζεται η συγκεκριμένη παροχή.

Στην κεντρική διοίκηση της ΝΔ δεν ηχούν ευχάριστα ακραίες συμπεριφορές και δεν θέλουν να ακούσουν για συμμετοχή βουλευτών σε αυτές τις εκδηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς είχε πει πριν από την εκλογή του στην ηγεσία ότι πιστεύει βαθύτατα στην εθνική συμφιλίωση. «Αυτό σημαίνει ότι τιμάμε τη μνήμη όλων των νεκρών μας. Οταν δεν χωρίζουμε πια τους ζωντανούς για τα φρονήματά τους,δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους νεκρούς» είναι η άποψή του.

Ωστόσο πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι από τη στιγμή που έχει απενοχοποιηθεί επί προεδρίας του Σαμαρά ο «δεξιός λόγος» και πολλοί δεν ντρέπονται, όπως λένε, να δηλώνουν δεξιοί, πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στάσης έναντι αυτών των εκδηλώσεων, από τη στιγμή μάλιστα που παρίστανται ακόμη και μητροπολίτες, όπως π.χ. της Κόνιτσας ο οποίος αναμένεται να παραστεί στο σημερινό μνημόσυνο στον Γράμμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk