Οδηγός επιτυχίας…

Οταν υπάρχουν πρόστιµα για παραβάσεις της φορολογικής δικαιοσύνης, πρέπει οι υποθέσεις αυτές να µην καθυστερούν τέσσερα και πέντε χρόνια. Γιατί πέρυσι, που επιβλήθηκαν 3,4 δισ. φορολογικά πρόστιµα, δεν εισπράξαµε σχεδόν τίποτε»! Τα προαναφερόµενα αποτελούν δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου. Η δήλωση-οµολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιµετώπιση του µεγάλου προβλήµατος της φοροδιαφυγής, όπως και της εισφοροδιαφυγής.

Οδηγός επιτυχίας… | tovima.gr

Οταν υπάρχουν πρόστιµα για παραβάσεις της φορολογικής δικαιοσύνης, πρέπει οι υποθέσεις αυτές να µην καθυστερούν τέσσερα και πέντε χρόνια. Γιατί πέρυσι, που επιβλήθηκαν 3,4 δισ. φορολογικά πρόστιµα, δεν εισπράξαµε σχεδόν τίποτε»! Τα προαναφερόµενα αποτελούν δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου.

Η δήλωση-οµολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιµετώπιση του µεγάλου προβλήµατος της φοροδιαφυγής, όπως και της εισφοροδιαφυγής.

Εχουν ζαλιστεί οι συνεπείς φορολογούµενοι µε τις συνεχείς ανακοινώσεις του Σ∆ΟΕ και των άλλων αρµοδίων υπηρεσιών για την αποκάλυψη µεγάλων φοροφυγάδων – από τους γιατρούς του Κολωνακίου πριν από έναν και πλέον χρόνο ως τους έξι γιατρούς µε τα 11 εκατ. καταθέσεις την περασµένη εβδοµάδα.

Πλούσια η τελευταία λίστα πλούσιων φοροφυγάδων. Οι ιδιοκτήτες τεχνικής εταιρείας δεν µπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης µεγάλου σουπερµάρκετ καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, ένας «άπορος» αστρολόγος καταθέσεις 4 εκατ. ευρώ και ένας κοµµωτής 1,5 εκατ. ευρώ!

Πλούσια τα αλιεύµατα στα Πανεπιστήµια. Το Σ∆ΟΕ συνέταξε λίστα µε 300 καθηγητές µε αδήλωτα εισοδήµατα 1,8 δισ. ευρώ! Πρόκειται για εισοδήµατα από συµµετοχή σε ερευνητικά προγράµµατα τη διετία 2009-2010 τα οποία δεν δηλώθηκαν στην Εφορία… ∆ικαιολογηµένα αντιδρούν στον νόµο ∆ιαµαντοπούλου πουεπιβάλλει καικάποιους ελέγχους µέσα στα Πανεπιστήµια και αξιολόγηση των καθηγητών!..

Αν εννοούσε τη µεγάλη φοροδιαφυγή ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, όταν προεκλογικά δήλωνε ότι «λεφτά υπάρχουν», είχε δίκιο. Αλλά πλησιάζει να κλείσει διετία η κυβέρνησή του και πέρασε ο ένας και πλέον χρόνος από την υπογραφή του περίφηµου µνηµονίου και η µόνη «απτή επιτυχία» της είναι η µεγάλη ύφεση, η µεγάλη ανεργία, η απώλεια µεγάλου µέρους εισοδήµατος από όλους τους εργαζοµένους και τους συνταξιούχους.

Απόλυτη οµολογία αποτυχίας στην εφαρµογή του µνηµονίου στην περιστολή των δαπανών του ∆ηµοσίου, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο άνοιγµα των ελευθέρων επαγγελµάτων και στην αξιοποίηση τωνΑναπτυξιακών Προγραµµάτων του ΕΣΠΑ αποτελεί η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, µε την αµφισβητούµενη προσδοκία ναεισπράξουν 300 εκατ. ευρώ. Εάν είχε εισπραχθεί το 10% των προστίµων σε φοροφυγάδες που ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, δεν θα αναγκαζόταν η κυβέρνηση να καταφέρει και άλλο πλήγµα στην αγορά και στην αξιοπιστία της όταν διαβεβαίωνε και διά στόµατος Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να ληφθούν και άλλα µέτρα… Στο µετέωρο µνηµόνιο προστέθηκε και το Μεσοπρόθεσµο µε πλήθος µέτρων και µε την κλεψύδρα να φθάνειστο τέλος… Ο Πρωθυπουργός φιλοδοξεί µε µηνύµατα από την Παναγία της Σκιάθου και µε συνεχείς συσκέψεις της κυβέρνησης των «απροθύµων» να υλοποιηθούν σε δυο-τρεις µήνες όσα δεν έγιναν σε έναν και πλέον χρόνο!

Τον οδηγό της επιτυχίας τον δίδαξε, την περασµένη Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου, επιτυγχάνοντας τη συναίνεση των 250 βουλευτών στο πλέον ριζοσπαστικό νοµοσχέδιο για τη λειτουργία και αναβάθµιση των ΑΕΙ. ∆ούλεψε µε µεθοδικότητα και πολιτικό επαγγελµατισµό και κατάρτισε ένα νοµοσχέδιο ευρύτερης αποδοχής. Απέφυγε τις λαϊκιστικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Εξάντλησε τα όρια του διαλόγου µε τα κόµµατα και τους πανεπιστηµιακούς αλλά δεν υπέκυψε στις απειλές και στους εκβιασµούς των κατεστηµένων κοµµατικών και καθηγητικών συµφερόντων.

Με ήρεµο αλλά σοβαρό και πειστικό λόγο έπεισε την πλειονότητα των καθηγητών και της κοινωνίας για την αναγκαιότητα µεγάλων και ριζικών αλλαγών στη διοίκηση και στη λειτουργία των ΑΕΙ. Και µε πολιτική ευελιξία αποδέχθηκε τις προτάσεις της Ν∆ που δεν θίγουν τη «φιλοσοφία» του νόµου και απέσπασε την ιστορική συναίνεση όλων των κοµµάτων, πλην των αριστερών που χάνουν τον έλεγχο στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Η Αννα ∆ιαµαντοπούλου δίδαξε τον δρόµο της επιτυχίας.

gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk