on air

Στην κορυφή των προτιµήσεων των Ελλήνων το Facebook (σύµφωνα µε νέα στοιχεία), µε µεγαλύτερη επισκεψιµότητα ακόµη και από τη δηµοφιλή µηχανή αναζήτησης Google. Δεν χρειαζόµασταν βεβαίως τα επίσηµα στοιχεία για να επιβεβαιώσουµε την εξάρτησή µας από την εν λόγω σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αρκούσε ένα σερφάρισµα στα «σοκάκια» της για να συναντήσουµε τους περισσότερους γνωστούς, συγγενείς, φίλους µας, αλλά και ένα σωρό αγνώστους, πρόθυµους «να τα πούµε». Να πούµε τι ακριβώς; Και πόσο ουσιαστική είναι η µεταξύ µας επικοινωνία; Η πρώτη απάντηση που µου έρχεται το µυαλό είναι «καθόλου ουσιαστική», καθώς οι περισσότεροι εκ των «φίλων» παραµένουµε.

Στην κορυφή των προτιµήσεων των Ελλήνων το Facebook (σύµφωνα µε νέα στοιχεία), µε µεγαλύτερη επισκεψιµότητα ακόµη και από τη δηµοφιλή µηχανή αναζήτησης Google. Δεν χρειαζόµασταν βεβαίως τα επίσηµα στοιχεία για να επιβεβαιώσουµε την εξάρτησή µας από την εν λόγω σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αρκούσε ένα σερφάρισµα στα «σοκάκια» της για να συναντήσουµε τους περισσότερους γνωστούς, συγγενείς, φίλους µας, αλλά και ένα σωρό αγνώστους, πρόθυµους «να τα πούµε». Να πούµε τι ακριβώς; Και πόσο ουσιαστική είναι η µεταξύ µας επικοινωνία; Η πρώτη απάντηση που µου έρχεται το µυαλό είναι «καθόλου ουσιαστική», καθώς οι περισσότεροι εκ των «φίλων» παραµένουµε… άγνωστοι. Ετσι όµως µάλλον αδικώ τη σελίδα όπου και εγώ ανατρέχω καθηµερινά, καθώς προσφάτως, µε µεγάλη καθυστέρηση – το θεωρούσα χάσιµο χρόνου –, έκανα την είσοδό µου στην τεράστια παρέα.

Το φαινόµενο της αλµατώδους ανόδου των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι παγκόσµιο. Τι είναι όµως εκείνο που ειδικά στην Ελλάδα έχει αναδείξει το Facebook ως καθηµερινή συνήθεια; Η µοναξιά και η αποµόνωσή µας; Μοναξιά βιώνουν και σε άλλες χώρες, πολύ πιο βαθιά από τη δική µας, αν κρίνω απ’ όσα διαβάζω κατά καιρούς. Οπότε ο εθισµός µας έχει και άλλες εξηγήσεις. Γιατί κι εγώ που αντιστάθηκα σθεναρά εν τέλει ενέδωσα; Η αλήθεια είναι ότι αρχικά το έκανα φιλοδοξώντας µέσα από το Facebook να γνωρίσω τη δουλειά µου και σε ανθρώπους που δεν διαβάζουν «Το Βήµα» ή δεν ακούν τον «Bήµα FM». Ποτέ όµως δεν το αντιµετώπισα ως το… παραµάγαζο όπου εκθέτω την πραµάτεια µου – κάτι τέτοιο θα ήταν αγένεια προς τους υπόλοιπους χρήστες. Ετσι, ψάχνοντας, άρχισα να ανακαλύπτω ανθρώπους ενδιαφέροντες, να παρακολουθώ τις αναρτήσεις τους, να ενηµερώνοµαι, να προβληµατίζοµαι, να διασκεδάζω. Για να διαπιστώσω ότι, κι αν πάντα υπάρχουν εκείνοι που χρησιµοποιούν το Διαδίκτυο µόνο για χαβαλέ, δεν λείπουν περιπτώσεις που αξίζει να τις γνωρίσεις, έστω εξ αποστάσεως. Και που δεν θα τις συναντούσες ποτέ αν δεν υπήρχε (και)
το Facebook. Αυτό και µόνο το κάνει ιδιαίτερα φιλικό. Ετσι, φιλικά το αντιµετωπίζω τώρα κι εγώ, ο επίµονος κάποτε αρνητής του. Αποδίδοντας, τελικά, την εν Ελλάδι επιτυχία του όχι τόσο στην απόγνωση ενός λαού που νιώθει µοναξιά και που δεν ξέρει πώς να σκοτώσει τον χρόνο του, αλλά στην ανάγκη µας να επικοινωνήσουµε, να ανταλλάξου µε τα νέα µας, να µοιραστούµε τις φωτογραφίες των διακοπών µας µε τους φίλους και τους γνωστούς µας.

«Ολοι οι άνθρωποι είµαστε ενωµένοι, σαν ένας ιστός αράχνης, σε κοινωνικά δίκτυα. Και αγωνιζόµαστε να κρατάµε ζωντανά αυτά τα δίκτυα επειδή τα καλά πράγµατα που δίνουµε και παίρνουµε είναι περισσότερα από τα κακά» έλεγε σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νίκος Χρηστάκης και εξηγούσε: «Ενωθήκαµε, συνδεθήκαµε, για να πάµε µπροστά. Πίσω από αυτή την, ανεπαίσθητη πολλές φορές, προσπάθεια κρύβονται εν µέρει τα γονίδιά µας, που µας ωθούν να υφαίνουµε τον απέραντο κοινωνικό µας ιστό για να µεταδώσουµε τις ευχάριστες πληροφορίες, τις πρωτότυπες ιδέες µας, τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή µας». Ποιος είµαι εγώ που θα διαφωνήσω µε τον ειδικό, όταν µάλιστα µιλάει τόσο θετικά και αισιόδοξα; Αρκεί να µην ξεχνάµε ότι η ζωή είναι (και) έξω…

Προ εβδοµάδων έγραφα πόσο καλή δουλειά έκανε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος στο «Πρωινό Μega», την περίοδο κατά την οποία ο συνεργάτης του Δηµήτρης Τάκης παραθέριζε. Επιβάλλεται λοιπόν να επισηµάνω και την καλή δουλειά που κάνει ο Τάκης, µόνος στο στούντιο, τώρα που ο παραθερίζει ο Χασαπόπουλος. Κατά τη γνώµη µου οι δύο δηµοσιογράφοι πρωταγωνίστησαν στη σωστή και έγκυρη θερινή ενηµέρωσή µας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk