Ντίβεν Σάρμα: Ο μάνατζερ που τόλμησε να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ

Την υποβάθµιση της ζωής του φαίνεται ότι έκανε ο Ντίβεν Σάρµα της Standard & Poor’s. Οπως ανακοινώθηκε την περασµένη Τρίτη, ο πρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης θα αποχωρήσει από την εταιρεία στο τέλος του έτους «για να εκµεταλλευθεί άλλες ευκαιρίες». Πρόκειται βεβαίως για στυγνή καρατόµηση του Σάρµα, ο οποίος «πλήρωσε» την πρώτη υποβάθµιση στην πιστοληπτική ιστορία των Ηνωµένων Πολιτειών: στις 5 Αυγούστου η S&P είχε στερήσει από την αµερικανική οικονοµία το τριπλό Α.

Την υποβάθµιση της ζωής του φαίνεται ότι έκανε ο Ντίβεν Σάρµα της Standard & Poor’s. Οπως ανακοινώθηκε την περασµένη Τρίτη, ο πρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης θα αποχωρήσει από την εταιρεία στο τέλος του έτους «για να εκµεταλλευθεί άλλες ευκαιρίες». Πρόκειται βεβαίως για στυγνή καρατόµηση του Σάρµα, ο οποίος «πλήρωσε» την πρώτη υποβάθµιση στην πιστοληπτική ιστορία των Ηνωµένων Πολιτειών: στις 5 Αυγούστου η S&P είχε στερήσει από την αµερικανική οικονοµία το τριπλό Α.

Υποβαθµίζοντάς τη σε ΑΑ+ η Standard & Poor’s κατέταξε την αµερικανική οικονοµία στην ίδια βαθµίδα αξιολόγησης µε το Βέλγιο, φέρ’ ειπείν, που έχει δηµόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ και κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2010. Ηταν µια πρωτοφανής εξέλιξη, που ξεσήκωσε την µήνιν πολλών παραγόντων των αγορών, ακόµη και του εµβληµατικού µεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αξιολογούνται όχι µε τριπλό αλλά µε… τετραπλό Α. Ηταν επίσης µια εξέλιξη προαναγγελθείσα και γι’ αυτό ο εδρεύων στη Νέα Υόρκη οίκος είχε κατηγορηθεί τον περασµένο Απρίλιο από την αµερικανική Γερουσία ότι µε τη στάση του επιδεινώνει την κρίση χρέους των ΗΠΑ.

Ως και οι άλλοι δύο παντοδύναµοι κήνσορες της δανειοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών (δηλαδή µετόχων και απλών πολιτών), η επίσης αµερικανική Moody’s και η γαλλικών συµφερόντων Fitch, αµφισβήτησαν την υποβάθµιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor’s και βεβαίως δεν έσπευσαν να υποβαθµίσουν και αυτές τη χώρα, όπως πράττουν συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις. Οπως αποδείχθηκε, όµως, οι ΗΠΑ δεν έχουν «ανάλογο», παρ’ ότι στις 2 Αυγούστου παραλίγο η κυβέρνηση Οµπάµα να κηρύξει στάση πληρωµών εκβιαζόµενη από τους Ρεπουµπλικανούς του Κογκρέσου, που αρνούνταν να εγκρίνουν την αύξηση του πλαφόν δανειοδότησης της χώρας. Ολα αυτά τα ανήκουστα έγιναν επί των ηµερών του ινδικής καταγωγής Ντίβεν Σάρµα και γι’ αυτό έπεσαν όλοι επάνω του για να τον «φάνε». Τους πήρε 18 ηµέρες για να πετύχουν την περιπόθητη ανακοίνωση της µητρικής εταιρείας του οίκου McGraw-Hill Companies. ότι στο τέλος του 2010 τον ηλικίας 55 ετών Σάρµα θα αντικαταστήσει ο ηλικίας 53 ετών διευθυντής λειτουργιών της Citibank ΝΑ Ντάγκλας Πίτερσον. Ουσιαστικά η αποµάκρυνση «του ανθρώπου που τόλµησε να υποβαθµίσει τις ΗΠΑ» είναι άµεση, αφού ο Πίτερσον θα τον αντικαταστήσει στην προεδρία στις 12 Σεπτεµβρίου και το διάστηµα που µεσολαβεί ως το τέλος του έτους ο Σάρµα «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κλάδο αναθεώρησης στρατηγικής» του διεθνούς οίκου. Είναι αλήθεια ότι µάλλον δικαίως χρεώθηκε στον Σάρµα η ιστορική υποβάθµιση της Μέκκας του καπιταλισµού.

∆ιότι ακόµη και όταν το αµερικανικό υπουργείο Οικονοµικών απέδειξε ότι η S&P υπερεκτίµησε κατά 2 τρισ. δολάρια το µελλοντικό χρέος των ΗΠΑ, η εταιρεία παραδεχόµενη το λάθος της απάντησε ότι η απόφασή της για την υποβάθµιση δεν αλλάζει επειδή «η αµερικανική κυβέρνηση είναι λιγότερο σταθερή, λιγότερο αποτελεσµατική και βαθµιαία στερείται τη δυνατότητα να προβλέψει το µέλλον».

Εν τέλει αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο Σάρµα ήταν ανίκανος να προβλέψει το µέλλον του και βεβαίως να υποψιαστεί ότι η απόλυτη αυτονόµηση του διεθνούς χρηµατοοικονοµικού συστήµατος µπορεί να φθάσει µέχρι του σηµείου της αυτοκαταστροφής του. Αν και, όπως αποδείχθηκε, η υποβάθµιση βραχυπρόθεσµα ωφελεί τις ΗΠΑ! Αντί να αυξήσει το κόστος δανεισµού της χώρας, όπως συµβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, συρρίκνωσε την απόδοση των αµερικανικών οµολόγων στο ιστορικά χαµηλό ποσοστό 2,03%. Είπαµε, όµως: οι ΗΠΑ δεν έχουν «ανάλογο»…

WHO IS WHO
ΗΛΙΚΙΑ: 55 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ: Πτυχίο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Birla της Ινδίας, Μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

ΚΑΡΙΕΡΑ: Εργάστηκε σε εταιρείες κατασκευών, όπως η Dresser Industries, η Anderson Strathclyde και η Booz Allen Hamilton. Εντάχθηκε στη McGraw-Hill το 2002 και το 2006 μεταπήδησε στη θυγατρική της, Standard & Poor’s.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Εχει δημοσιεύσει τρία βιβλία στις ΗΠΑ με τους εξής τίτλους: «The Truth About Customer Solutions», «Customer Solutions – Pilots to Profits» και «Connecting the Demand Chain».

Ενας… γυρολόγος στη S&P

Αν και κυκλοφορούν φήµες ότι η µητρική εταιρεία της Standard & Poor’s, η McGraw-Hill, είχε βολιδοσκοπήσει τον Ντάγκλας Πίτερσον από τον περασµένο Μάρτιο, το όνοµά του δεν είχε «ακουστεί» στους διαδρόµους του διεθνούς οίκου αξιολόγησης πριν από την περασµένη Τρίτη, οπότε ανακοινώθηκε ο διορισµός του ως διαδόχου του αποδιοποµπαίου Ντίβεν Σάρµα. Γεννηµένος το 1958, ο Πίτερσον σπούδασε Μαθηµατικά και Ιστορία στο Claremont McKenna College της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στο ονοµαστό Wharton School και στο Πανεπιστήµιο της Πενσυλβανίας, στη Φιλαδέλφεια.

Εντάχθηκε νωρίς στο δυναµικό της Citibank (το 1985, δηλαδή αµέσως µόλις τελείωσε τις σπουδές του) και ξεκίνησε την επαγγελµατική του καριέρα στην Αργεντινή ως τραπεζίτης στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Από εκεί µετακινήθηκε σε πολλές χώρες όπου δραστηριοποιείται ο γιγαντιαίος χρηµατοπιστωτικός όµιλος. Στην Ουρουγουάη, στην Κόστα Ρίκα και τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία. Επιστρέφοντας τον Ιανουάριο του 2010 στις ΗΠΑ είχε ήδη τη φήµη ενός τραπεζίτη-γυρολόγου. Αναγνωρίζοντας την αξία των υπηρεσιών που είχε παράσχει στις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, το διοικητικό συµβούλιο του οµίλου Citigroup ανέθεσε στον Ντάγκλας Πίτερσον το σηµαντικό και υπεύθυνο αξίωµα του επικεφαλής λειτουργιών της Citibank. Το αξίωµα αυτό ο αµερικανός µάνατζερ πρόλαβε να υπηρετήσει µόνο επί ένα έτος και οκτώ µήνες, καθώς στις 12 Σεπτεµβρίου αναλαµβάνει την προεδρία της Standard & Poor’s.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk