ιδέες

Οι βιβλιοκρισίες σήµερα είναι άφθονες, επίπεδες, προβλέψιµες, σύντοµες και χωρίς πάθος, γράφει σε ένα κείµενο πολεµικής η αµερικανή βιβλιοκριτικός Elizabeth Gumport. «Ποιος τις διαβάζει; Συνήθως ο συγγραφέας του βιβλίου και διάφοροι γνωστοί του, οι γονείς και οι πρώην του, που αναζητούν το όνοµά του στο Google. ∆ιαφορετικά, οι µοναδικοί αναγνώστες µας είναι οι φίλοι µας, που αισθάνονται υποχρεωµένοι να διατρέξουν τη βαρετή βιβλιοκριτική µας διότι κάναµε like στη δική τους στο Facebook.

ιδέες | tovima.gr

Οι βιβλιοκρισίες σήµερα είναι άφθονες, επίπεδες, προβλέψιµες, σύντοµες και χωρίς πάθος, γράφει σε ένα κείµενο πολεµικής η αµερικανή βιβλιοκριτικός Elizabeth Gumport. «Ποιος τις διαβάζει;

Συνήθως ο συγγραφέας του βιβλίου και διάφοροι γνωστοί του, οι γονείς και οι πρώην του, που αναζητούν το όνοµά του στο Google. ∆ιαφορετικά, οι µοναδικοί αναγνώστες µας είναι οι φίλοι µας, που αισθάνονται υποχρεωµένοι να διατρέξουν τη βαρετή βιβλιοκριτική µας διότι κάναµε like στη δική τους στο Facebook. Αν δεν θα περιγράφαµε ποτέ ένα βιβλίο σε κάποιον που θα επιθυµούσαµε να κοιµηθούµε µαζί του», καταλήγει, «τότε δεν θα έπρεπε να µπούµε στον κόπο να γράψουµε βιβλιοκρισία γι’ αυτό».

http://nplusonemag.com

O Τζoρτζ Οργουελ στις Εξοµολογήσεις ενός βιβλιοκριτικού έγραφε σχετικά το 1946: «Το καλύτερο είναι, νοµίζω, να αγνοεί κανείς την πλειονότητα των βιβλίων και να γράφει εκτενείς βιβλιοκρισίες – τουλάχιστον 1.000 λέξεων – για τα ελάχιστα βιβλία που αξίζουν.

Σύντοµες αναγγελίες των δύο γραµµών για τα νέα βιβλία επίσης είναι χρήσιµες, οι συνήθεις όµως βιβλιοκρισίες των 600 λέξεων είναι άχρηστες, ακόµη και αν ο βιβλιοκριτικός ποθεί διακαώς να τις γράψει. Συνήθως δεν θέλει και η εβδοµαδιαία παραγωγή τέτοιων λειψών κειµένων τον γερνάει πριν την ώρα του. Μην παραπονιόµαστε όµως, υπάρχουν και χειρότερα: οι κριτικοί κινηµατογράφου δεν έχουν καν την πολυτέλεια να βλέπουν τις ταινίες στο σπίτι τους».

http://orwell.ru


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk