ΒΗΜΑτοδότης

Ποια ήταν η βαθύτερη αιτία που ο κ. Αντ. Σαμαράς, εκεί που ήταν ανένδοτος κατά του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τελικώς συμφώνησε και διέταξε τους βουλευτές του να το ψηφίσουν; Μία πρώτη εξήγηση είναι η δράση του κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος εμπνεόμενος από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έδρασε ως γεφυροποιός ανάμεσα στο Αντώνη και στην Άννα. Μια δεύτερη εξήγηση, όπως έλεγε αργότερα η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργικό συμβούλιο, είναι ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Ποια ήταν η βαθύτερη αιτία που ο κ. Αντ. Σαμαράς, εκεί που ήταν ανένδοτος κατά του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τελικώς συμφώνησε και διέταξε τους βουλευτές του να το ψηφίσουν; Μία πρώτη εξήγηση είναι η δράση του κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος εμπνεόμενος από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έδρασε ως γεφυροποιός ανάμεσα στο Αντώνη και στην Άννα. Μια δεύτερη εξήγηση, όπως έλεγε αργότερα η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργικό συμβούλιο, είναι ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφθηκε ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να αναγκαζόταν να τους διαγράψει κάτι το οποίο ήθελε να αποφύγει. Αποφάσισε λοιπόν να υπερψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο και τότε ο κ. Καρατζαφέρης απέσυρε την πρότασή του. Μια τρίτη εξήγηση είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μπλόφαρε και μόλις πήρε αυτά που ήθελε (άσυλο και εκλογή πρυτάνεων χωρίς φοιτητές) δεν είχε λόγο να μην συναινέσει. Ποια είναι λοιπόν η εξήγηση της συναίνεσης. Προφανώς και οι τρεις.

**

Ο κ. Δ. Ρέππας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το ιδιαίτερα αυστηρό νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε ετοιμάσει ο κ. Ι. Ραγκούσης. «Λείπει το αδίκημα της ασέλγειας των εκπαιδευτικών», ήταν η παρατήρηση του κ. Ραγκούση, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Θ. Πάγκαλου. «Ασέλγεια μεταξύ τους ή σε φοιτητές και φοιτήτριες;» ρώτησε με αποτέλεσμα πολλοί υπουργοί να ξεσπάσουν σε γέλια. Δεν ξέρω αν έλεγαν ανάλογα αστεία και στο καταφύγιο όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της Αγγλίας όταν έπεφταν οι γερμανικές βόμβες στο Λονδίνο, αλλά δεν θα με εξέπληττε.

**

Εν τω μεταξύ νέο έγκλημα κατά της πατρίδας διέπραξε ο κ. Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ένταξη της Φινλανδίας στην ΕΕ έγινε το 1995 κατά τη διάρκεια της τότε ελληνικής προεδρίας. Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος, ως υπουργός Εξωτερικών, διατήρησε τη συνεδρίαση επί 36 ώρες έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις πολλών κρατών μελών και να γίνει τελικώς δεκτή η Φινλανδία στην Ένωση. Ρώτησε μάλιστα τον κ. Γ. Παπανδρέου αν θυμάται αυτή τη συνεδρίαση και ο Πρωθυπουργός απάντησε θετικά. Είμαι βέβαιος ότι και οι δύο θα κάνουν στην αυτοβιογραφία τους την αυτοκριτική τους για την τότε μοιραία συνεδρίαση…

**

Στα σκουπίδια βρέθηκε το «ομόλογο της Διασποράς». Τον Μάρτιο υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες ότι οι ομογενείς των ΗΠΑ το μόνο που θέλουν είναι να αγοράσουν με τα χρήματά τους ένα ελληνικό ομόλογο για να υποστηρίξουν την πατρίδα. Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τότε δαπάνη 200.000 δολαρίων για να κατατεθεί αίτηση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Όπως μαθαίνω, η έγκριση δόθηκε, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε μετ’ επαίνων. Κρίμα. Δεν είναι μόνο ότι χάθηκαν τα 200 χιλιάρικα. Είναι ότι οι ομογενείς στις ΗΠΑ περίμεναν με αγωνία, όπως πριν από αυτούς οι κινέζοι και οι ρώσοι για να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα …

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk