Σούπερ Λίγκα: Σέντρα στο «κουτσουρεμένο» πρωτάθλημα

Το ανέκδοτο του ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε καθώς εν τέλει η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε την οριστική έναρξη του πρωταθλήματος! Πριν από λίγη ώρα οι ομάδες ενημερώθηκαν ότι θα αρχίσει κανονικά το πρωτάθλημα, έστω και αν θα πραγματοποιηθούν μόλις πέντε από τις οχτώ αναμετρήσεις,

Το ανέκδοτο του ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε καθώς εν τέλει η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε την οριστική έναρξη του πρωταθλήματος! Πριν από λίγη ώρα οι ομάδες ενημερώθηκαν ότι θα αρχίσει κανονικά το πρωτάθλημα, έστω και αν θα πραγματοποιηθούν μόλις πέντε από τις οχτώ αναμετρήσεις.

Προηγουμένως, τα ξημερώματα του Σαββάτου, και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις αρκετών ομάδων και τη γενική κατακραυγή της φίλαθλης κοινής γνώμης, η διοργανώτρια αρχή εξέτασε το ενδεχόμενο για αναβολή της πρεμιέρας του ελληνικού πρωταθλήματος!

Η Λίγκα βρέθηκε σε ολονύχτιες διαβουλεύσεις με τη Nova που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με τις ΠΑΕ, ορίζεται ποινική ρήτρα 4 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν οι ομάδες στο συνδρομητικό, εφόσον δεν αρχίσει το πρωτάθλημα με δική τους υπαιτιότητα. Η Σούπερ Λίγκα δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωσε προτιμώντας να ενημερώσει τις ομάδες τηλεφωνικά, ενώ εύλογα οι οπαδοί προσπαθούσαν να μάθουν από τα Μέσα Ενημέρωσης αν θα γίνουν οι αγώνες ή όχι σε ένα πρωτάθλημα παρωδία…

Η αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Ξάνθη εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Λίγκας για την διεξαγωγή της πρεμιέρας το Σαββατοκύριακο και παρά το γεγονός ότι παραμένουν άγνωστες οι τρεις από τις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα, έπειτα από την αποβολή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας αλλά και την (πρώτη) δικαστική νίκη του Ηρακλή που στέλνει τον Αστέρα Τρίπολης (προσωρινά;) στη Β’ Εθνική…

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε τα ακόλουθα: «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έχει ήδη εκφράσει την θέση της, με ανακοίνωσή της την Τετάρτη 24/8, τόσο για την διαδικασία έκδοσης ανακοίνωσης της Super League για την έναρξη του Πρωταθλήματος όσο και για την ουσία του θέματος, θέση με την οποία έρχεται να συμπορευτεί η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ.

Πράγματι αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι σκοπιμότητες που υποδεικνύουν την εκκίνηση του Πρωταθλήματος, αλλά ορισμένες φορές η διασφάλιση των βασικών αρχών της διαφάνειας και της ισονομίας ίσως είναι προτιμότερο να προτάσσονται έναντι εμπορικών ή άλλων αναγκαιοτήτων

Σε κάθε περίπτωση η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι σε θέση να αγωνιστεί την Κυριακή, εφόσον τηρηθεί το μέχρι σήμερα ισχύον πρόγραμμα. Αλλά, είναι προφανές πλέον, ότι οι εξελίξεις έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο πάρθηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις».

Η καυστική ανακοίνωση της Ξάνθης
Ακόμη πιο καυστική ήταν η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Με έκπληξη, μας έγινε γνωστό πριν λίγο, ότι εκτός των 2 ομάδων που θα απουσιάζουν από την 1η αγωνιστική, προστέθηκε και μία 3η, ο Αστέρας Τρίπολης, που καλείται να μην αγωνιστεί, διότι μετά την προσφυγή του Ηρακλή, δεν είναι γνωστό εάν ο Αστέρας Τρίπολης παραμείνει στην Super League, εάν ο Ηρακλής παραμείνει στην Super League, ή μια άλλη ομάδα από την Β’ Εθνική πάρει την θέση τους.

Πλέον, είναι αδιανόητο να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το Πρωτάθλημα, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην είναι γνωστές οι 3 από τις 16 ομάδες.

Είναι σωστό ότι η Super League ψήφισε πριν καιρό, ότι η έναρξη του Πρωταθλήματος θα πρέπει να είναι στις 27 Αυγούστου, αλλά από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. TO ANTIΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ.

Είναι σωστό η NOVA, που είναι ο «major» παράγων στο παζλ της Super League, και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, να βγει δημόσια και να γνωστοποιήσει την θέση της προς το φίλαθλο κοινό, διότι η NOVA είναι η πρώτη που ζητά την ισονομία, την ισοτιμία και την αξιοπιστία, προκειμένου το προϊόν που πουλάει και λέγεται ποδόσφαιρο, να έχει κοινωνική απήχηση και να δηλώσει εάν δέχεται μία αναβολή 15 ημερών, μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, χωρίς να χρησιμοποιήσει την ρήτρα των 4.000.000 € προς την Super League.

Είναι απολύτως απαραίτητο, κάθε ΠΑΕ – μέλος του Συνεταιρισμού να αποστείλει ένα fax στην Super League μέχρι αύριο στις 12.00’ το μεσημέρι, στο οποίο εγγράφως να αναφέρει εάν επιθυμεί ή όχι, να ξεκινήσει ένα Πρωτάθλημα, στο οποίο δεν γνωρίζουμε όχι τις 2 αλλά τις 3 από τις ομάδες που θα συμμετέχουν, παίρνοντας σαν δεδομένο, ότι η NOVA θα άρει την ποινική ρήτρα των 4.000.000 €, λόγω «ανωτέρας βίας, σημαντικού γεγονότος» .

Τουλάχιστον έτσι, από την μία ο Συνεταιρισμός, αλλά και κάθε ένα από τα μέλη του και από την άλλη η NOVA, δύο σημαντικοί πρωταγωνιστές του «παιχνιδιού», όχι όμως και οι μοναδικοί, (η ΕΠΟ είναι ο σημαντικότερος και ο μεγαλύτερος υπεύθυνος), να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι στο φίλαθλο κοινό και στο δημόσιο αίσθημα.

Σημείωση:
1. Ο Γενικός Διευθυντής της Super League κος Πατρικ Κομνηνός να αναλάβει την υποχρέωση να ειδοποιήσει κάθε μέλος του Συνεταιρισμού ξεχωριστά για τα ανωτέρω, προκειμένου να αποστείλουν το fax στην Super League με την θέση τους, έχοντας υπ’ όψιν τους έστω υποθετικά, ότι η ρήτρα των 4.000.000 € έχει αρθεί από την NOVA.

2. H ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ακράδαντα πιστεύει ότι η Forthnet εκτιμώντας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, θα άρει την ρήτρα των 4.000.000 €, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ενα… κουτσουρεμένο πρωτάθλημα

Αναμφίβολα αρχίζει ένα «κουτσουρεμένο» και μέσα από σαράντα… δικαστικά κύματα πρωτάθλημα με την παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι γνωστές οι 14 από τις 16 ομάδες που θα λάβουν μέρος, αλλά και με το πιθανό πλέον ενδεχόμενο να αλλάξει ακόμη μια, καθώς ο Ηρακλής διεκδικεί τη θέση του Αστέρα Τρίπολης!

Ενα πρωτάθλημα 16 ομάδων ολοκληρώνεται μετά από 30 αγωνιστικές. Ισως σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα, όπου η αγωνιστική περίοδος αρχίζει όχι στα γήπεδα, αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η Σούπερ Λίγκα έσπευσε να ορίσει την έναρξη του πρωταθλήματος χωρίς να έχει υπογραφεί η σχετική προκήρυξη από τις συμμετέχουσες ομάδες! Στα όρια της παρατυπίας κινείται και η ΕΠΟ που όρισε διαιτητές για μια διοργάνωση, της οποίας η προκήρυξη δεν έχει υπογραφεί!

Παράλληλα συνεχίζονται οι δικαστικές διαμάχες από τις ομάδες που έχουν υποβιβαστεί είτε για εμπλοκή στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων όπως ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, είτε για χρήση πλαστών πιστοποιητικών όπως ο Ηρακλής.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν οι δικαστικές υποθέσεις, καθώς ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων που αφορούν τα περυσινά πρωταθλήματα και τα όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο βάσει των συνομιλιών που καταγράφηκαν από την ΕΥΠ. Και μετά ακολουθούν οι εφέσεις, τα διαιτητικά δικαστήρια κοκ.

Στο «κουτσουρεμένο» και… διάτρητο από πλευράς νομιμότητας πρωτάθλημα πάντως, η μπάλα θα κυλήσει στο χορτάρι από το Σάββατο (27/8), έστω και αν θα γίνουν μόλις πέντε ματς, αφού δικαίωμα συμμετοχής πλέον έχουν 13 ομάδες. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναιτωλικός δεν έχουν αντίπαλο, αφού ο Αστέρας χάνει προσωρινά τη θέση του μετά τη δικαίωση του Ηρακλή, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση για τους αντικαταστάτες του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας (θέσεις που διεκδικούν από τη μια η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός και από την άλλη ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας, αν τελικά αποφασιστεί ότι πρέπει να τους αντικαταστήσουν ομάδες από τη Β’ Εθνική).

Ετσι βάσει του προγράμματος της 1ης αγωνιστικής δεν μπορούν να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, οι οποίες θα αντιμετώπιζαν την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου αντίστοιχα, όπως επίσης και ο αγώνας του νεοφώτιστου Παναιτωλικού με τον Αστέρα Τρίπολης.Κωμικοτραγικές καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο εν έτει 2011…

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Σάββατο 27/8

ΟΦΗ – Ατρόμητος (19.15, novasports3)

ΠΑΣ Γιάννινα – Αρης (21.30, novasports2)

Κυριακή 28/8

Κέρκυρα – Παναθηναϊκός (19.30, novasports2)

Πανιώνιος – Εργοτέλης (19.30, novasports3)

ΠΑΟΚ – Ξάνθη (21.30, novasports1)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk