Η Μπαρτσελόνα με την κατάκτηση του Ισπανικού Σούπερ Καπ με αντίπαλο τη Ρεάλ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έκανε (ακόμη) ένα ιδιόμορφο «τρεμπλ», έχοντας ήδη στη συλλογή της το πρωτάθλημα Ισπανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Πόρτο κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα Πορτογαλίας (αήττητη), το Κύπελλο και το Γιουρόπα Λιγκ (επίσης αήττητη). Υπό κανονικές συνθήκες η αναμέτρησή τους την Παρασκευή (26/8, 21.45 ΝΕΤ) στον αγώνα για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στο Μονακό, θα ήταν μια γιγαντομαχία. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε κι ο τεχνικός της ισπανικής ομάδας κ. Πεπ Γκουαρδιόλα, προαναγγέλοντας έναν «θεαματικό και συναρπαστικό αγώνα».
Η Πόρτο όμως, αποδυναμώθηκε σημαντικά σε σχέση με την ομάδα που κατέκτησε τα πάντα πέρυσι. Εχασε τον προπονητή της κ. Αντρέ Βίλας-Μπόας που πήγε στην Τσέλσι, αλλά και τον πρώτο σκόρερ της με 17 γκολ σε 14 αγώνες στο Γιουρόπα Λιγκ και 39 σε όλες τις διοργανώσεις Φαλκάο, ο οποίος μετακόμισε στη Μαδρίτη για την Ατλέτικο. Επιπλέον το γεγονός ότι η Τσέλσι διεκδικεί τον Αλβάρο Περέιρα, αναμένεται να κρατήσει τον διεθνή ουρουγουανό αμυντικό εκτός αναμέτρησης.

Από την άλλη πλευρά η Μπαρτσελόνα δείχνει πιο δυνατή από ποτέ έχοντας προσθέσει στο δυναμικό της παίκτες όπως ο χιλιανός ακραίος επιθετικός Αλέξις Σάντσες και ο πρώην αρχηγός της Αρσεναλ Σεσκ Φάμπρεγας.

Με τις δηλώσεις του πριν από την αναμέτρηση που θα γίνει στο «Λουΐ ΙΙ» του Μόντε Κάρλο, ο τεχνικός της Πόρτο κ. Βίτορ Περέιρα επιβεβαίωσε ότι οι Δράκοι δεν χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. «Η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα που έχω δει στη ζωή μου, ωστόσο δεν ήρθαμε μόνο για να την παρακολουθήσουμε να παίζει, αλλά για να διεκδικήσουμε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ».

Από την πλευρά του ο τεχνικός των πρωταθλητών Ευρώπης κ. Γκουαρδιόλα ξεκίνησε την επιχείρηση «προσγείωσης» της Μπαρτσελόνα ως απάντηση στα αποθεωτικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο. «Δεν είμαστε ανίκητοι, απλώς μας αποθεώνουν επειδή έχουμε κερδίσει 11 τρόπαια σε τέσσερα χρόνια. Οσο αυξάνονται όμως οι τίτλοι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η δυσκολία κατάκτησής του. Προσπαθούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν και να δείξουμε στον κόσμο ότι εξακολουθούμε να διψάμε για επιτυχίες».

Παρά το γεγονός ότι με τη γιγάντωση του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν «πυκνώσει» οι αναμετρήσεις μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, Μπαρτσελόνα και Πόρτο δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες από το 2000, όταν για τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διοργάνωσης οι Μπλαουγκράνα επικράτησαν εντός και εκτός έδρας των Δράκων. Αποτελέσματα που έγειραν την πλάστιγγα της προϊστορίας υπέρ της Μπαρτσελόνα, η οποία μετράει τέσσερις νίκες, έναντι τριών της Πόρτο.