Η τύχη των ελληνικών τραπεζών

Το Χρηματιστήριο καθημερινά απαξιώνεται. Οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών καταρρέουν και αρκετές είναι σε εξευτελιστική τιμή. Ταυτόχρονα πολλοί έχουν το φόβο τι θα βγάλει η έρευνα τoυ διεθνούς οίκου Black RocK και τι θα αποκαλυφθεί για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αρκετοί μιλάνε για τις ζημιές των τραπεζών από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε πραγματικές «τιμές ρευστοποίησης» που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ.Ο φόβος είναι μεγάλος, καθώς ένα περίπου 30% των δανείων που έχουν χορηγήσει δεν εξυπηρετούνται, αν και το επίσημο επιχείρημα είναι ότι μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται.

Η τύχη των ελληνικών τραπεζών | tovima.gr

Το Χρηματιστήριο καθημερινά απαξιώνεται. Οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών καταρρέουν και αρκετές είναι σε εξευτελιστική τιμή. Ταυτόχρονα πολλοί έχουν το φόβο τι θα βγάλει η έρευνα τoυ διεθνούς οίκου Black RocK και τι θα αποκαλυφθεί για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αρκετοί μιλάνε για τις ζημιές των τραπεζών από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε πραγματικές «τιμές ρευστοποίησης» που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ.

Ο φόβος είναι μεγάλος, καθώς ένα περίπου 30% των δανείων που έχουν χορηγήσει δεν εξυπηρετούνται, αν και το επίσημο επιχείρημα είναι ότι μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται.

Η κρίση που βαθαίνει τρομάζει το τραπεζικό σύστημα και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δανείων που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Την κατάσταση επιδεινώνει και η απόσυρση των καταθέσεων ύψους 60 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να δανείζεται συνεχώς πολύ μεγάλα ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι και το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Είναι πασιφανές ότι υπάρχει καθυστερημένη αντίδραση των αρμοδίων με αποτέλεσμα την πιο ενεργό συμμετοχή της Ε.Κ.Τ. που εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διάσωση και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πολλοί έχουν αρχίσει και μιλάνε, λόγω της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, σε αφελληνισμό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που χάνεται στον ωκεανό της κρίσης από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορούν πλέον να αποπληρωθούν.

Σε αυτό το σημείο διατυπώνεται ένα καίριο ερώτημα. Που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος; Κατά καιρούς ακούμε τη λαλίστατη ηγεσία της να εκφράζει άποψη σε διάφορα θέματα, όπως του μνημονίου, το φορολογικό, κ.α.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν έπρεπε να έχει παρέμβει; Δεν όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος;

Απαιτείται πολιτική παρέμβαση πριν είναι αργά. Πρέπει να εξυγιανθεί το σύστημα, ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν οι τράπεζες στην ανάταξη της οικονομίας και να διασωθούν οι καταθέσεις των πολιτών και όχι να ευεργετηθούν και πάλι μεγαλομέτοχοι τραπεζών και οι μεγαλομάνατζερ που ευθύνονται για το σημερινό χάλι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk