Τρία χρόνια έχουν μεσολαβήσει από την χρονιά του καλλιτεχνικού – εισπρακτικού θριάμβου του «Σκοτεινού Ιππότη», για τον οποίο ο αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ τιμήθηκε μετά θάνατον με το Οσκαρ Β’ ρόλου. Και τρία χρόνια πριν από τον «Σκοτεινό Ιππότη», και πάλι ο Νόλαν με το «Batman begins» είχε δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα κεφάλαιο στην ιστορία ενός από τους πιο δημοφιλείς ήρωες κόμικς που έχουν υπάρξει ποτέ.

Εχοντας επιλέξει τον Κρίστιαν Μπέιλ για τον ρόλο του Μπάτμαν ,ο Κρίστοφερ Νόλαν που πέρσι σκηνοθέτησε το δαιδαλώδες αλλά ενδιαφέρον «Inception», αποπειράθηκε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην εικόνα του κεντρικού ήρωα Μπρους Γουέιν. Στο «Batman begins» έδωσε έμφαση στο σκοτεινό παρελθόν του δισεκατομμυριούχου πλέιμποι που αποφασίζει να πλάσει το μαυροφορεμένο alter ego του και να μετατραπεί σε μασκοφόρο μαχητή του Καλού και προστάτη της πόλης του, της Γκόθαμ Σίτι. Και στον «Σκοτεινό ιππότη» επέτρεψε στον Τζόκερ (Λέτζερ), τον άσπονδο εχθρό του Μπάτμαν ,να «κλέψει» την παράσταση με «πιασάρικες» ατάκες όπως «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει εκκεντρικότερο…»

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το φινάλε της τριλογίας; Ουδείς ξέρει αφού τα γυρίσματα του «Dark Night rises« γίνονται υπό τρομερή μυστικότητα. Παρ’ όλ’ αυτά, μια ιδέα για την ατμόσφαιρα της ταινίας δίνει το πρώτο teaser της που παρουσιάζουμε εδώ υποτιτλισμένο. Γνωρίζοντας το παρελθόν του Μπάτμαν στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν, θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ακόμα πιο σκοτεινό σε σχέση με τα προηγούμενα δυο φιλμ του. Πάντως, αρκετός κόσμος από το καστ των δυο προηγούμενων ταινιών παραμένει στο «Batman rises»: ο Μπέιλ, φυσικά θα είναι όπως πάντα ο Μπρους Γουέιν, ο Μάικλ Κέιν υποδύεται και πάλι τον ρόλο του Άλφρεντ, πιστού μπάτλερ του Μπάτμαν και ο Γκάρι Όλντμαν θα είναι ξανά ο ηθικός αστυνομικός Τζιμ Γκόρντον. Πέρασμα από την ταινία θα κάνει και ο Μόργκαν Φρίμαν στον ρόλο του αινιγματικού Λούσιους Φοξ. Στο «The Dark Knight Rises» θα δούμε ακόμα, τους Τομ Χάρντι (Μπέιν), Άν Χάθαγουεϊ (Σελίνα Κάιλ/Κατγούμαν), Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ (Τζον Μπλέικ) και Μαριόν Κοτιγιάρ (Μιράντα Τέιτ).


72 χρόνια πορείας

O Mπάτμαν εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 1939, στο 27ο τεύχος των DC Comics, το οποίο σήμερα είναι συλλεκτικής αξίας και το κόστος του αγγίζει το αστρονομικό ποσόν των 300.000 δολαρίων. «Πατέρας» του Ανθρώπου – Νυχτερίδα είναι ο κομίστας Μπομπ Κέιν (1917 – 1998) που αργότερα σχεδίασε τα επιτυχημένα καρτούν της τηλεόρασης Courageous Cat, Minute Mouse και Cool McCool.
Η ιδέα του Κέιν ήταν ένας αξιοπερίεργος συνδυασμός του μαύρου: Ο Κέιν «δανείσθηκε» τον πλέιμποι – μασκοφόρο εκδικητή Ζορό, τον Ανθρώπου Σκιά και την μαύρη μπέρτα του …Δράκουλα που ως γνωστόν κάνει καλή παρέα με νυχτερίδες.
Περιέργως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν ο Τιμ Μπάρτον μετέφερε για πρώτη φορά τα κατορθώματά του στην οθόνη, ο κινηματογράφος είχε αγνοήσευ τον Μπάτμαν. Η τηλεόραση ανακάλυψε πρώτη τις προοπτικές του ως ποπ σύμβολο. Απο το 1966 μέχρι το 1968 η τηλεοπτική σειρά με τον Ανταμ Γουέστ είχε τεράστια επιτυχία. Αργότερα ακολούθησαν τηλεοπτική κινούμενα σχέδια.