Αναγνωρίστηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο οι εξεγερμένοι

Ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού αναγνώρισε ο Αραβικός Σύνδεσμος το συμβούλιο των εξεγερμένων, την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για μερικό ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.

Ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού αναγνώρισε ο Αραβικός Σύνδεσμος το συμβούλιο των εξεγερμένων, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για μερικό ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τους αντικαθεστωτικούς ως τους μόνους αντιπροσώπους της Λιβύης και τον επικεφαλής τους Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ να πηγαίνει στην Ιταλία, μετά το Παρίσι, για επίσημες συνομιλίες με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ανακοίνωσε πως τα μέλη του αποφάσισαν να αναγνωρίσουν επίσημα ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Στην παρούσα φάση, μία από τις πρώτες διπλωματικές προτεραιότητες των εξεγερμένων είναι το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων του καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι.

Πρόκειται για μέρος των περιουσιακών στοιχείων που κατέστησαν ανενεργά με τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, που πάγωσε τα «σεντούκια» του ίδιου του Καντάφι, των συγγενών του, στελεχών του καθεστώτος, της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας, κρατικών επενδυτικών οργανισμών και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Το σχετικό ψήφισμά για μερικό ξεπάγωμα προσκρούει στην άρνηση της Νοτίου Αφρικής, η οποία διατηρεί ακόμη δεσμούς με τον Καντάφι και η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς -περιμένοντας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την απόφαση της Αφρικανικής Ενωσης.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να παρακάμψει το «όχι» της Πρετόρια σχεδιάζοντας να στείλει το προσχέδιο του σχετικού ψηφίσματος στην ολομέλεια του Συμβουλίου, όπου δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αντί για την αρμόδια επιτροπή (στην οποία και το μπλοκάρει η Νότιος Αφρική). Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως θα παρουσιάσουν το προσχέδιο το απόγευμα της Πέμπτης, εάν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει γνώμη η Πρετόρια.

Από την πλευρά του και ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανή μια απόφαση του ΟΗΕ για αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εντός της ημέρας.

«Το εμπόδιο φαίνεται ότι είναι η Νότια Αφρική. Υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου»
επιβεβαίωσε και ο Φοξ για το θέμα στο BBC για να απαντήσει ότι «πρέπει να τους πούμε ότι είναι σαφές πως ο λιβυκός λαός έχει πάρει θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου, ότι έχει πάρει θέση υπέρ της ελευθερίας και της δυνατότητας ν΄αποφασίσει για το μέλλον του και ακόμα πρέπει να τους πούμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στη Νότια Αφρική ο λαός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για τον τερατισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ».

Ο ίδιος βρετανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «ελπίζω ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει πως ο λιβυκός λαός έχει πλέον λάβει θέση υπέρ της ελευθερίας του και ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρειάζεται το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».

Οσον αφορά τις συναντήσεις των εξεγερμένων με την ιταλική ηγεσία, σημειώνεται ότι η Ρώμη είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Λιβύης με εμπορικές σχέσεις της τάξης των 11 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ιταλική Eni έχει ήδη στείλει τεχνικούς της στη Βεγγάζη για να εξετάσει το πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου.

Μπαν Γκι-Μουν: «Φυσική ιστορική εξέλιξη η Αραβική Άνοιξη»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δεσμεύτηκε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά τη Λιβύη στη μετάβασή της στην επόμενη ημέρα.

O ίδιος χαρακτήρισε «φυσική ιστορική εξέλιξη» τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την ειρηνική απομάκρυνση από αυταρχικά καθεστώτα.

Ο Μπαν Γκι-Μουν έχει διοργανώσει για την Παρασκευή συνάντηση των σημαντικών οργανισμών της περιοχής για να σχεδιαστεί η στήριξη στη Λιβύη της επόμενης ημέρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk