Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκίμη Έβρου και τέσσερις ακόμη οικισμοί γύρω από την περιοχή στην οποία οι πυροσβέστες δίνουν για δεύτερη ημέρα μάχη με τις φλόγες.

Για το θέμα των πυρκαγιών και ειδικότερα για αυτήν στον Έβρο, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 30.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Λευκίμη, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς, αμέσως μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης.

Επίσης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εστάλη αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον Έβρο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Μέχρι στιγμής θετικά έχει απαντήσει η Ισπανία η οποία θα στείλει δυο αεροσκάφη.

Πάντως στον Έβρο παρά την ένταση της πυρκαγιάς δεν απειλείται το δάσος της Δαδιάς, ούτε υπάρχει πλέον κίνδυνος για οικισμούς.

Οι πυροσβέστες συνέλαβαν έναν αγρότη με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φωτιά εκδηλώθηκε από σπίθες που έβγαιναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του συλληφθέντα.

Το πρωί οι άνεμοι που έπνεαν στη περιοχή ήταν εντάσεως 3 μποφόρ, ωστόσο μέσα σε σχεδόν μια ώρα «ανέβηκαν» στα 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενισχύοντας τα πύρινα μέτωπα και δυσχεραίνοντας προσπάθειες των πυροσβεστών.

«Αν ήταν μικρό το μέτωπο, παρά την ένταση των ανέμων, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά ωστόσο, η περίμετρος της φωτιάς που βρίσκεται νοτιοδυτικά είναι πολύ μεγάλη και λόγω των δυνατών ανέμων κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Στη περιοχή επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 64 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 φαντάροι, 15 υδροφόρες δήμων, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ένα από τα ελικόπτερα βρίσκεται σε επιφυλακή στη Δαδιά, προκειμένου να επέμβει εάν οι άνεμοι αλλάξουν κατεύθυνση και απειλήσουν το δάσος.

Μια άλλη φωτιά που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την πυρκαγιά του Έβρου βρίσκεται σε εξέλιξη στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. Και εκεί οι άνεμοι που πνέουν είναι εντάσεως 6-7 μποφόρ και δυσκολεύουν σημαντικά τους πυροσβέστες. Η φωτιά προς στιγμής πέρασε κοντά σε χωριά ωστόσο δεν απείλησε άμεσα τα σπίτια.

Φωτιά ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Νεγράδες Ιωαννίνων και στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα οκτώ ατόμων και ένα ελικόπτερο.

Ακόμη σε εξέλιξη είναι πυρκαγιές σε δασική έκταση στην περιοχή Κρήνη Αχαΐας, στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου και και στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές ενώ υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Ποταμοί Λασιθίου.

Επιπροσθέτως στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα ένα άτομο με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια για την χθεσινή φωτιά στην Βραυρώνα Αττικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από εργασίες με «τροχό» που έκανε ο κατηγορούμενος.

Επίσης για αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Κόρινθο, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Λακωνία, στην Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Μύκονο, στη Σύρο, στην Κύθνο, στην Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Πρέβεζα, στη Λήμνο, στην Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο.

Ωστόσο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή έως και την Κυριακή καθώς λόγω των δυνατών ανέμων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο και να μην ανάβουν φωτιές για κανέναν λόγο. Είναι χαρακτηριστικό πως ζητήθηκε από ιερείς να καλέσουν τους πιστούς στα κηρύγματα τους να αποφύγουν να ανάψουν ακόμα και καντήλια στα νεκροταφεία καθώς αν τους ξεφύγει η φωτιά και πέσει σε ξερά χόρτα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.