Λιτότητα αλά γαλλικά ανακοίνωσε ο Φιγιόν

Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση 12 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012 (ένα δισ. εφέτος και 11 την επόμενη χρονιά) ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν

Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση 12 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012 (ένα δισ. εφέτος και 11 την επόμενη χρονιά) ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν υπό τις ευλογίες του Νικολά Σαρκοζί βεβαίως – άλλωστε ο γάλλος πρόεδρος επαναβεβαίωσε προ ολίγων ημερών μετά τη συνάντηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ την προσήλωση του γαλλογερμανικού άξονα στις αρχές της δημοσιονομικής ευταξίας που φθάνει μέχρι τη διαφιλονικούμενη συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Εφέτος η κυβέρνηση Φιγιόν φιλοδοξεί να κατεβάσει το έλλειμμα στο 4,5% και αυτή είναι η «νέα πρόκληση» που θέτει (ο προηγούμενος στόχος της ήταν για το 2011 έλλειμμα 4,6%). Η πρόκληση είναι από άποψη ποσοστού οριακή, αλλά ο Φιγιόν προχώρησε και σε μια διόλου οριακή αναθεώρηση επί το μετριοπαθέστερον τις προβλέψεις της κυβέρνησής του για την εφετινή ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας από το 2% στο 1,75%. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης (1,75%) προέβλεψε και για το 2012, έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,25%.
Η ερμηνεία των αναθεωρήσεων έχει να κάνει εν προκειμένω με το ότι η το γαλλικό οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών του στόχων δεν θα μπορεί να βασίζεται στην αύξηση του ΑΕΠ σε τέτοιο βαθμό όσο του επέτρεπαν οι αρχικές προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν:
– Ενα νέο φόρο 3% επί των εισοδημάτων των πλουσίων Γάλλων – όσων δηλώνουν εισόδημα τουλάχιστον 500.000 ετησίως. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση του Παρισιού ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις διασήμων διαδόχων μεγάλων περιουσιών και επιφανών στελεχών του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου για να αυξήσει η κυβέρνηση τη φορολόγησή τους προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα να βγει από την κρίση.
– Η φορολόγηση των πλουσίων είναι το «θεαματικότερο» μέτρο. Αυτό όμως που θα αποδώσει περισσότερο στο κράτος θα είναι η φορολόγηση των υπεραξιών στα ακίνητα. Το μέτρο αφορά τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, μεγάλων οικοπέδων ή κενών κατοικιών και το 2012 αναμένεται να αποδώσει συγκεκριμένα 2,2 δισ. ευρώ. Εως τώρα οι υπεραξίες στα ακίνητα φορολογούνταν με 19%.
– Αλλο μέτρο που αναμένεται να αποδώσει πολύ είναι η αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού, του αλκοόλ και των αναψυκτικών. Η τιμή των τσιγάρων και του καπνού στη Γαλλία αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% τον Οκτώβριο και κατά το ίδιο ποσοστό την 1η Ιανουαρίου 2012.
– Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης αύξηση 1,2% των παρακρατήσεων κοινωνικών εισφορών στα εισοδήματα από κεφάλαια. Ετσι η παρακράτηση φόρου από τόκους, μερίσματα κλπ αυξάνεται από το 12,3% στο 13,5% – ο νόμος θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2011.
– Αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των υπερωριών στο κανονικό ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. Από το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει το 2012, η κυβέρνηση Φιγιόν υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει 600 εκατ. ευρώ.
– Ανακοινώθηκαν επίσης η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών ή φοροδιευκολύνσεων για επενδύσεις στις
υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις.
– Οι συμπληρωματικές ασφαλίσεις υγείας θα φορολογηθούν επιπλέον ώστε να αποδώσουν 1,1 δισ. ευρώ το 2012, ενώ οι εταιρικοί φόροι θα εναρμονιστούν με τους ισχύοντες στη Γερμανία. Παρίσι και Βερολίνο έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν έναν «κοινό εταιρικό φόρο» που θα ισχύσει από το 2013.
– Αυξάνεται από το 6% στο 8% η κοινωνική εισφορά που παρακρατούν και αποδίδουν οι εργοδότες από τους μισθούς που καταβάλλουν στους υπαλλήλους τους. Η εισφορά αυτή ήταν 2% το 2009 που επιβλήθηκε πρώτη φορά και έκτοτε αυξάνεται κατά 2% ετησίως.

Τα μέτρα της κυβέρνησης Φιγιόν για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα κατατεθούν στο γαλλικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, να εγκριθούν και να εφαρμοστούν «το συντομότερο δυνατό», όπως σημείωσε η κυβέρνηση.

Σύσσωμη η γαλλική αντιπολίτευση (της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν συμπεριλαμβανομένης) απέρριψε «ως κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά» τα ανακοινωθέντα μέτρα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk