Κολάζ και υδατογραφίες μικρών διαστάσεων, το σύνολο των ζωγραφικών έργων του νομπελίστα ποιητή, που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική διάσταση της προσωπικότητάς του και αντανακλούν την αισθητική του εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, από 22 Σεπτεμβρίου). Με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και ζωγραφική», η έκθεση εγκαινιάζει την εφετινή εικαστική περίοδο του Ιδρύματος Θεοχαράκη και συμπληρώνεται με χειρόγραφα και βιβλία του Ελύτη, καθώς και δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

«Ο εικαστικός κόσμος του Ελύτη ορίζεται από ζωγραφικές εικόνες, μικρών διαστάσεων, υδατογραφίες, κολάζ, μαζί με λιτά, εκφραστικά σχέδια. Ο Ελύτης πεισματικά προσηλώνει το βλέμμα του στη φύση και στον γύρω κόσμο μας, όπου μέσα από την ιστορική διαδρομή ανιχνεύει τις πολλαπλές δυνατότητες της πραγματικότητας. Το μυστήριο της ζωής, ο άνθρωπος και τα πάθη του, η μυστηριακή και θεϊκή υπόσταση της φύσης είναι τα κυρίαρχα θέματα που αγαπά να προσεγγίζει μέσα από τη συνεχή, επίμονη και μυστική επικοινωνία με την ύλη των χρωμάτων, τη λευκή επιφάνεια του χαρτιού και τα αμέτρητα, μικρά χαρτάκια που συνθέτουν τα ευφάνταστα κολάζ του», γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς στον κατάλογο που συνοδεύει τα εκθέματα.
Το πρωτότυπο εικαστικό έργο του Ελύτη, συνοδεύουν δύο ακόμη ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται σημαντικά έργα κορυφαίων δημιουργών (Παναγιώτης Ζωγράφος, Ανρί Ματίς, Θεόφιλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Πάμπλο Πικάσο, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Χρήστος Καπράλος, Νίκος Νικολάου, Ορέστης Κανέλλης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός και Γιώργος Δέρπαπας) με τους οποίους ο ποιητής ανέπτυξες φιλικές σχέσεις ή δημοσίευσε δοκίμια για το έργο τους.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων διακεκριμένων σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τον Ελύτη και αναπτύσσουν διάλογο με την ποίησή του: Νάτα Μελά, Παναγιώτης Τέτσης, Βασίλης Θεοχαράκης, Κώστας Τσόκλης, Κώστας Πανιάρας, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Δέρπαπας, Μαρίνα Καρέλλα, Μιχάλης Μακρουλάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Θοδωρής Παπαγιάννης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Κόττης, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Βαρώτσος, Χρήστος Μποκόρος, Μαρία Λοϊζίδου.
Τα εκτιθέμενα έργα προέρχονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, πολλές ιδιωτικές συλλογές και τους ίδιους τους συμμετέχοντες σύγχρονους δημιουργούς. Στον κατάλογο της έκθεσης περιλαμβάνονται κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη, της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, του Γιώργου Μπαμπινιώτη, της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του Αλέκου Φασιανού, του Γιώργου Βέη, του Γιάννη Κοντού και του Τάκη Μαυρωτά.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου-27 Νοεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Δε., Τρ., Τετάρτη, Σάβ., Κυρ.: 10:00-18:00
Πέ., Παρ.: 10:00-21:00