Με την ΕΥΠ στη μάχη κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ως αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας, έχει αναλύσει μέχρι σήμερα δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά του Δημοσίου και επιπλέον προτίθεται να συμβάλει στον καθορισμό νομικού πλαισίου για την ασφάλεια των επικοινωνιών, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ως αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας, έχει αναλύσει μέχρι σήμερα δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά του Δημοσίου και επιπλέον προτίθεται να συμβάλει στον καθορισμό νομικού πλαισίου για την ασφάλεια των επικοινωνιών, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΥΠ απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νάκου για την επίθεση που δέχθηκε ο δικτυακός τόπος της Βουλής hellenicparliament.gr την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Παπουτσής αναφέρει ότι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής «έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά από πληροφορίες, που διακινήθηκαν στο Διαδίκτυο, για ενδεχόμενες επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών στην Ελλάδα».

Για τη συγκεκριμένη επίθεση, ενημερώνει ο υπουργός, υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση έγκληση κατά αγνώστων δραστών, για παραβάσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται στην «παράνομη εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα» ενώ άμεσα ξεκίνησε και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία συνεχίζεται.

Ο υπουργός αναφέρει επιπλέον ότι από η ΕΥΠ έχει σταλεί έγγραφο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το οποίο δηλώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ώστε να συμβάλει στον καθορισμό του εθνικού νομικού πλαισίου σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής.

Επιπλέον, «η ΕΥΠ, ως εθνική αρχή αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων, έχει γνωστοποιήσει εγγράφως προς όλο το δημόσιο φορέα τις αρμοδιότητες της και έχει ζητήσει να της αναφέρονται όλα τα περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας».

Μάλιστα ο υπουργός αποκαλύπτει ότι «μέχρι τώρα η ΕΥΠ έχει αναλύσει δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων που είχαν ως στόχο δίκτυα και ιστότοπους του δημόσιου φορέα και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης μελλοντικών επιθέσεων. Επίσης η ΕΥΠ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις, έχει πραγματοποιήσει ελέγχους και έχει προτείνει τη λήψη μέτρων σε δημόσιους φορείς που ζήτησαν τη συνδρομή της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk