Επιστολή 12 βουλευτών του ΠαΣοΚ: φανερή ψηφοφορία για την παραπομπή πολιτικών προσώπων

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο απηύθυναν δώδεκα βουλευτές του ΠαΣοΚ ζητώντας να θεσπιστεί -μέσω τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής- ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παραπομπή πολιτικών προσώπων (προβλέπεται μυστική ψηφοφορία).

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο απηύθυναν δώδεκα βουλευτές του ΠαΣοΚ ζητώντας να θεσπιστεί -μέσω τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής- ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παραπομπή πολιτικών προσώπων (προβλέπεται μυστική ψηφοφορία).

Η παρέμβαση αυτή γίνεται εν όψει της νέας απόπειρας της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παραπέμψει σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής τους πρώην υπουργούς της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους στο σκάνδαλο της Siemens, πρόταση που συζητείται την Πέμπτη στην Βουλή.

Φυσικά έχει πολιτικό συμβολικό χαρακτήρα καθώς αφορά μια μακρά διαδικασία, ωστόσο δεν στερείται σημασίας καθώς έρχεται μετά το «φιάσκο» του περασμένου Ιουλίου όταν η πρόταση του ΠαΣοΚ για παραπομπή των εν λόγω πολιτικών προσώπων (υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα που είχαν αποδοθεί στους κκ. Α. Τσοχατζόπουλο και Αν. Μαντέλη έχουν παραγραφεί) στο προβλεπόμενο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (προηγείται της παραπομπής σε προανακριτική) δεν υπερψηφίστηκε καθώς καταγράφηκαν διαρροές από την πτέρυγα της πλειοψηφίας.

Έτσι τώρα, εν όψει της νέας ψηφοφορίας για τυχόν παραπομπή τους σε προανακριτική, οι υπογράφοντες βουλευτές επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να διαχωρίσουν την θέση τους από συναδέλφους τους του ΠαΣοΚ οι οποίοι ενδεχομένως να μην υπερψηφίσουν και αυτή την φορά την κομματική πρόταση.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών απαντώντας στο ερώτημα «γιατί συντάξατε αυτή την επιστολή», απάντησε: «Για να μην μπει η υπογραφή μας σε ένα χαρτί που θα βάζει την υπόθεση της Siemens στο συρτάρι», επισημαίνοντας μάλιστα ότι αν η ψηφοφορία ήταν φανερή «τότε κάποιοι θα το σκεφτόντουσαν τι θα ψηφίσουν», αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για την στάση όσων καταψήφισαν την προηγούμενη πρόταση της Κ.Ο για παραπομπή των ανωτέρω στο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο αψηφώντας την κομματική «γραμμή».

Οι βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι οι κκ. Αθ. Οικονόμου, Οδ. Βουδούρης, Χαρά Κεφαλίδου, Φρ. Παρασύρης, Σπ. Βούγιας, Ι. Αμοιρίδης, Χρ. Κατσούρας, Ηλ. Καρανίκας, Β. Γιουματζίδης, Μαρία Θεοχάρη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Ι. Μιχελογιαννάκης.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς:
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2011

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων, ειδικά υπουργών ή πρώην υπουργών, υπευθύνων για σκάνδαλα γνωστά στην κοινή γνώμη, αλλά τα οποία δεν εξιχνιάζονται λόγω των δυσκολιών που θέτει το θεσμικό πλαίσιο ή ακόμα και λόγω της απροθυμίας μέρους του πολιτικού συστήματος, είναι από τα σημαντικότερα θέματα που δικαιολογημένα εξοργίζει τους Έλληνες πολίτες.

Είναι γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εφαρμόζονται πολιτικές αυστηρής λιτότητας για το σύνολο των Ελλήνων, παραμένουν στο απυρόβλητο πολιτικά πρόσωπα, που υλικά και ηθικά έβλαψαν τη Χώρα. Οι συστηματικές προσπάθειες της Βουλής να αποδώσει ευθύνες έχουν δυστυχώς σκοντάψει στο συνταγματικό και κανονιστικό ισχύον πλαίσιο.

Έχοντας υπόψη ότι οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές, κυρίως του άρθρου 86, δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, θεωρούμε σημαντικό η Βουλή να προχωρήσει σε αλλαγές στον Κανονισμό της. Οι αλλαγές αυτές, καταργώντας τη μυστικότητα των ψηφοφοριών, που σχετίζονται με το επίμαχο άρθρο 86 αποσκοπούν στην πλήρη ανάληψη ευθυνών εκ μέρους του κάθε μέλους του Κοινοβουλίου. Επίσης είναι σημαντικό να οριστεί μέγιστο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες.

Αξιότιμε Πρόεδρε,
Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και στην οικοδόμηση σχέσης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε, σύμφωνα με το Άρθρο 118 του Κανονισμού της Βουλής, την τροποποίηση των παρακάτω άρθρων:

α. Άρθρο 155, παρ. 5:
“Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του συντάγματος είναι μυστική.”
προτείνεται ως εξής:
“Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του συντάγματος είναι φανερή.”

β. Άρθρο 156, παρ. 1:
“Συγχρόνως (η Βουλή) ορίζει και την προθεσμία μέσα στην οποία οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της.”
προτείνεται ως εξής:
“Συγχρόνως (η Βουλή) ορίζει και την προθεσμία, μεγίστης διάρκειας 2 μηνών, μέσα στην οποία οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της.”

γ. Άρθρο 157, παρ. 3:
“μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία.”
προτείνεται ως εξής:
“ μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται φανερή ονομαστική ψηφοφορία.”

Ευελπιστώντας στην ανταπόκρισή σας.

Με τιμή

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk