Βενιζέλος προς ΕΕ: «Επισπεύστε την ανταλλαγή ομολόγων»

Δυο επιστολές, μια προς τον κ. Ολι Ρεν και μια δεύτερη προς του ομολόγους του των κρατών που συμμετέχουν στον μηχανισμό εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) της ΕΕ συνέταξε αργά χθες το βράδυ ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ήταν τόσος ο φόρτος εργασίας ώστε κάλεσε προς το τέλος της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στη Βουλή και έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του αρμόδιου ΚΤΕ κατευθύνθηκε σε μια αίθουσα του δεύτερου ορόφου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Σαχινίδη, τον γγ του υπουργείου Σπ. Πλασκοβίτη και κάποιους υπηρεσιακούς προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο των επιστολών

Δυο επιστολές, μια προς τον κ. Ολι Ρεν και μια δεύτερη προς του ομολόγους του των κρατών που συμμετέχουν στον μηχανισμό εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) της ΕΕ συνέταξε αργά χθες το βράδυ ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ήταν τόσος ο φόρτος εργασίας ώστε κάλεσε προς το τέλος της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στη Βουλή και έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του αρμόδιου ΚΤΕ κατευθύνθηκε σε μια αίθουσα του δεύτερου ορόφου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Σαχινίδη, τον γγ του υπουργείου Σπ. Πλασκοβίτη και κάποιους υπηρεσιακούς προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο των επιστολών.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές που παρευρέθηκαν στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, είχε ετοιμάσει μια επιστολή προς τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ προκειμένου για ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων. Στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Ρεν θα περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και θα ζητεί να διατυπώσουν εγκαίρως τις ενστάσεις του οι κοινοτικές υπηρεσίες ώστε να μην εγείρουν εκ των υστέρων αντιρρήσεις και ενστάσεις.

Ο κ. Βενιζέλος, είπε στους βουλευτές ότι θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με την τρόικα από το θέμα της ύφεσης, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα επιδιωχθεί πολιτική διαπραγμάτευση για τον εκτροχιασμό των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχει αυτή η διαπραγμάτευση είναι να εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ως προς τα βασικά χρονοδιαγράμματα του.

Επίσης, εξήγησε αναλυτικά το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία, επισήμανε ότι θα επιδιωχθεί πολιτική λύση για αυτό στο Eurogroup και χαρακτήρισε «πολιτικά ανήθικη» τη στάση της ΝΔ η οποία όπως είπε γνώριζε πολύ καλά ότι με τη συγκεκριμένη χώρα υπήρχε ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης.

Οι βουλευτές έθεσαν πολλές ερωτήσεις αλλά πιο αιχμηρή ήταν η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία αμφισβήτησε ότι θα προσεγγιστούν τα ποσά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα αντλήσει από τις αποκρατικοποιήσεις. Το θέμα της χαμηλής αξίας των μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων του δημοσίου απασχόλησε πολύ την χθεσινή συζήτηση, αλλά ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κριτήριο πώλησης συγκεκριμένου ποσοστού των επιχειρήσεων αυτών δεν είναι μόνο η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι θα φέρει για κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση για τον νέο μηχανισμό βοήθειας, αλλά η κυρία Παπανδρέου του απάντησε ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. «Κατανοούμε τις δυσκολίες, όμως υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις σε πολλούς τομείς. Ο μηχανισμός αυτός πράγματι θα λειτουργήσει; Γιατί να μας δανείσουν φθηνά χώρες όπως η Ιταλία όταν οι ίδιες δανείζονται ακριβά;», έθεσε το ερώτημα.

Πολλές ερωτήσεις δέχτηκε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση, και για το μέτρο του διπλού ΦΠΑ 13% και 23% -η κυρία Παπανδρέου μίλησε για παραλογισμό χωρίς πρακτικό αντίκρισμα- αλλά όπως φάνηκε από τη συζήτηση οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν προς το παρόν.

Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης έθεσε το ερώτημα αν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποκαταστήσει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ άλλοι βουλευτές ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγγελίες του ΣΔΟΕ για εντοπισμό ανώνυμων φοροφυγάδων και να παρουσιάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποτελέσματα. «Τι έγινε με τους μεγαλογιατρούς ή με τα δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν στην Ελβετία; Ακούμε μόνο λόγια και δεν βλέπουμε αποτελέσματα», είπαν.

Ανακοίνωση Βενιζέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος σε σημερινά δημοσιεύματα ή σχόλια, σύμφωνα με τα οποία, από τις χθεσινές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να «επαναδιαπραγματευθεί» με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας ή ότι θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε τα εξής:
«Όπως τόνισα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα τη Δευτέρα 22.08.2011, ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης.

Αυτό που είναι προφανές είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και επί τη βάση αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Επίσης, σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, επαναλαμβάνω αυτό που τόνισα στην ίδια συνέντευξη: ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, στην πρώτη αυτή φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk